Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
tej-babaknak

Adhatok tejet a babámnak?

 

Amikor a baba már szilárd ételeket eszik, akkor is fontos számára a tej. De mégis hogyan tudnád megakadályozni, hogy ne fogyasszon túl sok fehérjét?

2016/08/30 14:57

Nem árulunk el nagy titkokat azzal, hogy a babád táplálkozási igényei folyamatosan változnak – de vajon tudod, mennyit növekszik a tápanyagszükséglet abban a korban, amikor a csecsemőből kisgyerek válik? 

Kezdjük rögtön egy meglepő adattal: a csecsemőknek – méretéhez viszonyítva – ötször annyi tápanyagra van szükségük, mint a felnőtteknek. Ez hihetetlennek hangzik, de gondolj csak bele: míg mi, felnőttek már alig-alig változunk testileg és szellemileg, a baba rohamtempóban fejlődik. Az első szülinapjára például megháromszorozza a súlyát – azt pedig csak te, az édesanyja tudod csak pontosan, szellemi szempontból mennyit lépett előre, hiszen hosszasan tudod sorolni a baba tudományait. Ehhez a hatalmas változáshoz természetesen tápanyagok egész hadserege kell – de vajon melyek ezek közül a legfontosabbak?

 

Tápanyagok a babának

Az egészséges növekedéshez és fejlődéshez – no meg a lehengerlően lendületes mindennapokhoz – a babádnak mikro- és makrotápanyagokra van szüksége. A tápanyagok e két alapvető csoportja közötti különbség nem csak a bevinni kívánt mennyiségben rejlik, hanem abban is, hogy milyen célra használja fel ezeket a baba szervezete.

Nézzük, milyen mikrotápanyagokra van szüksége a babádnak:

 • Vas: oxigént szállít és tárol a vörösvérsejtekben, valamint elősegíti az értelmi fejlődést. A baba szervezetében a születéskor hatalmas vastartalék van, de ezek a raktárak nagyjából 5-6 hónapos korban kiürülnek.
 • Cink: a sejtek osztódásához és szaporodásához szükséges, valamint szerepet játszik a baba immunrendszerének és nemi szerveinek fejlődésében.
 • Jód: alapvető jelentősége van az agy és a központi idegrendszer kialakulásában és fejlődésében.
 • Vitaminok és ásványi anyagok: az A-vitamin a jó látáshoz szükséges, míg a B-vitaminok csoportja felel az ételekből származó energiahasznosításért. A kalcium fontos az erős fogak és csontozat kialakulásához, a D-vitamin pedig a kalcium felszívódását segíti elő.

A makrotápanyagok közül (fehérjék, zsírok, szénhidrátok) a baba szempontjából a fehérje a legfontosabb, mivel ez szükséges az izmok fejlődéséhez, a növekedéshez, és ez biztosítja a baba agyának optimális növekedését.

Amikor a babád már szilárd ételt is eszik, és már hús, halak és gabonafélék is szerepelnek a napi menüjében, fehérjefogyasztása jelentősen megnőhet. Így az étrendben lévő fehérje mennyisége a tejjel együtt meghaladhatja az 1 és 3 éves kor közötti kisgyerekek számára javasolt napi mennyiséget (13 g/nap). Ez pedig ártalmas lehet a kicsi egészségére nézve, és a későbbi élet során túlsúlyhoz vezethet.

Emellett azt is fontos tudnod, hogy az 1 évesnél idősebb kisgyermekek igényeinek a natúr tehéntej sok szempontból nem felel meg – megterhelheti emésztőrendszerüket vagy allergiát válthat ki. Nem véletlen, hogy a gyerekorvosok egészen 3 éves korig javasolják a tehéntej elkerülését!

 

Jó, de akkor mégis mit adhatsz a babának tej helyett?

Egyéves kor körül a babáknak továbbra is javasolt naponta 500 ml tejalapú készítményt fogyasztani. Erre a célra érdemes viszont olyan terméket választanod, ami a lehető legkorszerűbb összetételű, kutatások alapján készült, ezért tökéletesen megfelel a babád életkorának, fejlettségi szintjének és igényeinek, sőt, még finom is… mi ezért javasoljuk nektek a Junior gyerekitalokat.

A Nestlé Junior Italok

 • optimális mértékben biztosítják a tápanyagokat a baba számára
 • kiváló minőségű fehérjét tartalmaznak, a baba igényeinek tökéletesen megfelelő csökkentett mennyiségben (2,1 g/100 ml)
 • a savas gyomortartalommal érintkezésbe lépve is folyékonyak maradnak, így sokkal könnyebben emészthetők
 • ideális mennyiségben tartalmazzák a szükséges ásványi anyagokat és vitaminokat: kalciumtartalmuk 120 mg/100 ml, ami megfelel a szükséges napi mennyiségnek;  emellett megfelelő arányban tartalmaznak A-vitamint, cinket, vasat (a napi ajánlás 75%-a), jódot , az összes szükséges B-vitamint, valamint D-vitamint (napi javasolt mennyiség 89%-a)
 • kiváló minőségű telítetlen zsírt tartalmaznak.

 

Szemben a tehéntejjel, a Nestlé Junior gyerekitalokat nyugodt lelkiismerettel adhatod a babádnak, mert összetétele pontosan az ő igényeinek felel meg. Válaszd a korának megfelelő Nestlé Junior gyerekitalokat, amelyek több ízben is kaphatók – a te babádnak vajon melyik lesz a kedvence?

 

Tovább

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

 • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
 • nestlebaba-kalkulatorInteraktív eszközökkel várunk
 • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
 • Személyre szabott tanácsainkkal segítjük a szülővé válás folyamatát

Regisztrálj!

Kapcsolódó tartalom
Vélemények a cikkről