Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
tej-babaknak

Adhatok tejet a babámnak?

Amikor a baba már szilárd ételeket eszik, akkor is fontos számára a folyékony tejalapú táplálék. De mégis hogyan tudnád megakadályozni, hogy ne fogyasszon túl sok fehérjét?

2016/08/30 14:57

Nem árulunk el nagy titkokat azzal, hogy a babád táplálkozási igényei folyamatosan változnak – de vajon tudod, mennyit növekszik a tápanyagszükséglet abban a korban, amikor a csecsemőből kisgyerek válik? 

Kezdjük rögtön egy meglepő adattal: a csecsemőknek – méretéhez viszonyítva – ötször annyi tápanyagra van szükségük, mint a felnőtteknek. Ez hihetetlennek hangzik, de gondolj csak bele: míg mi, felnőttek már alig-alig változunk testileg és szellemileg, a baba rohamtempóban fejlődik. Az első szülinapjára például megháromszorozza a súlyát – azt pedig te, az édesanyja tudod a legjobban, hogy szellemi szempontból mennyit lépett előre, hiszen hosszasan tudod sorolni a baba tudományait. Ehhez a hatalmas változáshoz természetesen tápanyagok egész hadserege kell – de vajon melyek ezek közül a legfontosabbak?

 

Tápanyagok a babának

Az egészséges növekedéshez és fejlődéshez – no meg a lehengerlően lendületes mindennapokhoz – a babádnak mikro- és makrotápanyagokra van szüksége. A tápanyagok e két alapvető csoportja közötti különbség nem csak a bevinni kívánt mennyiségben rejlik, hanem abban is, hogy milyen célra használja fel ezeket a baba szervezete.

Nézzünk néhány példát arra, hogy mire van szüksége a babának:

 • Vas: oxigént szállít és tárol a vörösvérsejtekben, valamint elősegíti az értelmi fejlődést. A baba szervezetében a születéskor hatalmas vastartalék van, de ezek a raktárak nagyjából 5-6 hónapos korban kiürülnek.
 • Cink: a sejtek osztódásához és szaporodásához szükséges, valamint szerepet játszik a baba immunrendszerének és nemi szerveinek fejlődésében.
 • Jód: alapvető jelentősége van az agy és a központi idegrendszer kialakulásában és fejlődésében.
 • A-vitamin: a jó látáshoz szükséges.
 • B-vitaminok csoportja felel az ételekből származó energiahasznosításért.
 • Kalcium: fontos az erős fogak és a csontozat kialakulásához.
 • D-vitamin: a kalcium felszívódását segíti elő.

A makrotápanyagok közül (fehérjék, zsírok, szénhidrátok) az egyik legfontosabb tápanyag a fehérje, ami szükséges az izmok fejlődéséhez, a növekedéshez, és támogatja a baba agyának optimális növekedését is.

Amikor a babád már szilárd ételt is eszik, és már hús, halak és gabonafélék is szerepelnek a napi menüjében, fehérjefogyasztása jelentősen megnőhet. Így az étrendben lévő fehérje mennyisége a tejjel együtt meghaladhatja az 1 és 3 éves kor közötti kisgyerekek számára javasolt napi mennyiséget (13 g/nap). Ez pedig ártalmas lehet a kicsi egészségére nézve, és a későbbi élet során túlsúlyhoz is vezethet.

Emellett azt is fontos tudnod, hogy az 1 évesnél idősebb kisgyermekek igényeinek a natúr tehéntej sok szempontból nem felel meg – megterhelheti emésztőrendszerüket vagy allergiát válthat ki. Nem véletlen, hogy a gyerekorvosok egészen 3 éves korig javasolják a tehéntej ivó folyadékként történő fogyasztásának kerülését!

 

Jó, de akkor mégis mit adhatsz a babának tej helyett?

Egyéves kor körül a babáknak továbbra is javasolt naponta 500 ml tejalapú készítményt fogyasztani. Erre a célra érdemes viszont olyan terméket választanod, ami a lehető legkorszerűbb összetételű, kutatások alapján készült, ezért tökéletesen megfelel a babád életkorának, fejlettségi szintjének és igényeinek, sőt, még finom is… mi ezért javasoljuk nektek a Junior gyerekitalokat.

Szemben a tehéntejjel, a BEBA Junior gyerekitalokat nyugodt lelkiismerettel adhatod a babádnak, mert összetétele pontosan az ő igényeinek felel meg.

 

Tovább

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

 • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
 • nestlebaba-kalkulatorInteraktív eszközökkel várunk
 • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
 • Személyre szabott tanácsainkkal segítjük a szülővé válás folyamatát
Kapcsolódó tartalom
Az anyukák értékelése0/5
Keresés

Még mindig nem találod
amit keresel?

Próbáld ki új keresőnket. Mindig nyújtunk valami újat Neked.