MyFeed Personalized Content
0-4 hónap
Cikk
Add this post to favorites

Sportolás szülés után

5
5/5 8 Értékelések

Akaraterő, kitartás, türelem. Nem árulunk zsákbamacskát, ezek a titkos összetevők ahhoz, hogy újra formába lendülj gyermeked születése után. De azért akad itt még egy-két hasznos tipp, amivel visszatalálhatsz a sportos önmagadhoz!

Jún. 12, 2023

Gyermeked születése után testednek időre van szüksége, hogy regenerálódjon, hiszen gondolj bele, majdnem egy évig vándoroltak a belső szerveid, tágult a bőröd, a hasizmod! Csodálatos folyamat részese voltál, aminek a végeredményeként világra jött a kisbabád. Most újra a tiéd lett a tested, visszanyerted az irányítást felette. Ne légy türelmetlen, hagyj időt magadnak lelkileg és fizikailag is a visszarendeződésre. Nézzük meg, hogyan és mikortól tudod segíteni ezt a folyamatot, milyen mozgásformákat érdemes végezned és melyek azok, amelyeket inkább kerülj a szülés utáni időszakban.


Sportolás szülés után - hogy és mikortól érdemes visszatérned a sporthoz?


A szülés utáni hat hét a gyermekágyi időszak. Nem véletlenül szerepel ebben a kifejezésben az ágy szó, ez a pihenés, a regenerálódás, a helyrerázódás ideje - már amennyire beszélhetünk ilyenről egy újszülött kisbaba mellett. A szülés (legyen az hüvelyi vagy császár), annak körülményei és az azt megelőző terhesség (különösen az utolsó trimeszter) rendkívül megterhelően hat a szervezetedre, ezért a hathetes nőgyógyászati kontrollig semmiképp sem javasoljuk, hogy megerőltesd magad! Ha ennek ellenére úgy érzed, hogy már nem bírsz várni, akkor egy kis babakocsis séta a parkban éppen elegendő ilyenkor. Ha nőgyógyászod zöld utat adott és te is készen állsz rá, fokozatosan vissza- vagy bevezetheted az életedbe a sportot. 


Milyen mozgásformák az ideálisak és melyeket kerüld?

Ha „frissanyuka-kompatibilis” mozgásformát szeretnél elkezdeni, akkor érdemes előre gondolkodnod - a kis csöppség, akit most könnyedén a karodban ringatsz, sec-perc alatt igazi 10+ kilós vasgyúróvá cseperedik majd, aki még mindig azt gondolja, hogy teljesen természetes, hogy anya a karjaiban ringatgatja, akár órákon át is. Szóval állóképesség fejlesztő, gerinc- és háterősítő gyakorlatok előnyben! Néhány példa: spinning, jóga, gerinctorna, tánc (hastánc, latin táncok), kirándulás, gyaloglás, kerékpározás - mind jó választás.

Úszni szabad! Arra figyelj – az általános uszodai fertőzésveszélyt is figyelembe véve -, hogy az uszoda klóros, hideg vizét az úszás után meleg zuhannyal alaposan mosd le magadról, mert a szag és az íz zavarhatja a babát szoptatásnál.

Nem is kell feltétlenül elmenned otthonról, hogy egy jót mozoghass. Rengeteg szuper gyakorlatot találhatsz a neten, hasizomgyakorlatoknál például alsó lábszáradon elfektetve gyermeked kis súlyzóként is a segítségedre lehet.

Inkább egészségügyi, praktikussági szempontok miatt az elején kevésbé ajánljuk a futást vagy a sok ugrálással járó sportokat. Ennek egyrészt az az oka, hogy a rázkódás nem tesz jót az éppen regenerálódó belső szerveidnek, és egy esetleges gát- vagy hasi műtéti sebnek sem. Másrészt a sok ugrabugra a szoptató anyukák érzékeny és megnövekedett melleinek sem feltétlenül esnek jól – bár erre egy minőségi sportmelltartó megoldást jelenthet.

Ha régi motorosként térsz vissza az edzés világába, akkor már megvan a bevált mozgásformád, amit nyugodtan folytathatsz! Persze készülj fel, hogy nem fog úgy menni az elején, mint a szülés előtti időkben, de ne csüggedj! Fokozatosan emeld a terhelést és meglátod, hogy a kitartásod meghozza gyümölcsét.

 
Milyen hatással van a sport a szoptatásra?

A testmozgástól a tejsavtermelésed megemelkedik, amitől az anyatej íze egy kicsit savanyúbbá válhat. De ez olyan minimális változást jelent, hogy a babád meg sem fogja érezni! Az anyatej mennyiségére sincs hatással a sportolás, de ha véletlenül mégis ezt tapasztalnád, akkor sincs probléma, hiszen ez nem egy visszafordíthatatlan folyamat. Ez esetben próbálj ki egy másik, kevésbé megerőltető mozgásformát!


Hogyan illeszd be a sportolást a napirendedbe?

 Idővel még a legszétszórtabb lányokból is logisztikai zseni anyukák válnak, úgyhogy semmi sincs veszve, ha az elején úgy érzed, hogy nem tudsz másfél órára elszabadulni az etetés-pelenkázás-altatás háromszögből. Itt jönnek a képbe az apukák, nagymamák, testvérek, barátnők, bébiszitterek! 
Van olyan helyzet, hogy épp nem elérhető a felvigyázók segítsége - ilyenkor elmehetsz olyan sportlétesítménybe, ahol külön helyiségben, szakképzett óvónők vigyáznak a gyermekedre, amíg te edzel. Ha nem szeretnél egyetlen pillanatra sem megválni kisbabádtól, jó alternatíva a baba-mama torna. Itt együtt sportolhatsz gyermekeddel.


Végül, útravaló tanácsunk, hogy ne legyenek megugorhatatlan elvárásaid az elején, lépésről lépésre haladj előre. A sportnak ne a fogyási vagy az eredményorientált részére fektesd a hangsúlyt, hanem a felszabadító, feszültség levezető, boldogsághormont termelő hatásaira koncentrálj! Az, hogy mellette erősödsz, és talán fogysz is, csak hab lesz azon a bizonyos tortán.

rating review icon
Legfrissebb értékelések

Értékelések átlaga

5
5
8 értékelés

Összefoglaló

  • 5 star
    8
  • 4 star
    0
  • 3 star
    0
  • 2 star
    0
  • 1 star
    0

Új értékelést írok

5
Komádiné Szabó Jún. 29, 2019

Hasznos cikk.

5
Đia Jún. 21, 2019

Hasznos tippet kaptam

5
Moni Jún. 20, 2019

Nagyon szuper ötletek