MyFeed Personalized Content
12-23 hónap
Cikk
Add this post to favorites

Rácsos ágyból gyerekágyba - egy izgalmas állomás

5
5/5 1 Értékelések

Egy végigaludt, nyugodt éjszaka minden kisgyermekes háztartásban kincset ér. Épp ezért egy rosszul időzített ágyváltás vagy egy, a gyermeked számára valamilyen okból nem megfelelő kiságy hosszú ideig megnehezítheti számotokra az esti - vagy délutáni – alvás előtti, alatti és utáni órákat.

Május 17, 2020

Rácsos ágyból kiságyba - hogyan készüljetek fel a váltásra?

 

Gyermeked életében valamikor másfél és három éves kor között érkezik el a rácsos babaágy leváltásának ideje. Több minden indokolhatja ennek szükségességét. Biztonsági intézkedésként is felfogható, ha csemetéd már megtanult kimászni a rácsos ágyából. Az is lehet, hogy szobatisztasága miatt kell a váltás, mert ahhoz, hogy éjszaka ne történjenek balesetek, el kell jutnia valahogy a WC-ig. Az sem kizárt, hogy egy új testvérkének lesz nemsokára szüksége az ágyára. Persze ezek mellett előfordulhat, hogy kinőtte, megunta azt, vagy tönkrement, kiszolgált a hűséges bútordarab.

Akárhogy is, ismét egy fontos mérföldkőhöz érkeztetek, amire nem árt egy kicsit felkészülnötök, hogy a lehető leggördülékenyebben sikerüljön az átállás.


Az előkészületek

Tűzzetek ki egy dátumot az új kiságy beszerzésére, amit tartsatok is be! A csere előtt pár héttel már elkezdhetsz mesélni gyermekednek arról, hogy nemsokára lesz egy nagyfiús/nagylányos, saját szuper vagány ágyikója! Érdemes őt is elvinni, hogy együtt válasszátok ki az új fekvőhelyét, ezáltal még jobban részesévé válik a folyamatnak.


A praktikussági szempontok

A gyerekággyal szembeni legfontosabb követelmény a biztonság. Fontos, hogy olyan ágyat válasszatok, ami nem túl magas és van egy kis pereme, de külön leesésgátlót is lehet már kapni a boltokban. Ezek általában úgy vannak kialakítva, hogy a matrac alá lehessen tenni az egyik végüket (a gyermek súlya tartja őket a helyén), de az ágyra csiptetős variáció is jó megoldás lehet. 
Különös figyelmet ajánlatos fordítani egy egészséges matrac beszerzésére is. Fontos, hogy a matrac pontosan illeszkedjen az ágykerethez, mert ha rés keletkezik, abba beszorulhat gyermeked lába vagy keze is. 
Praktikus megoldás, ha - még gyermeked születése előtt - olyan kombi babaágyat választotok, amely a rács eltávolításával átalakíthatóvá válik idősebb gyermek számára is megfelelő fekvőhellyé. Mellette szól az is, hogy megkönnyíti az átállást, ha a csemetédnek nem kell teljesen új bútort megszoknia.

Az új ágyat lehetőleg állítsátok a régi helyére. Rendezd be úgy a játékaival, ágyneműjével, mint az előzőt, hogy gyermekednek ismerős érzés legyen feküdni benne. Jó, ha az ágyat ellátták fiókkal, mert akár az ágyneműt, vagy bármilyen apróságot el lehet rejteni benne.

A stílust illetően nagy a választék, tematikus, mászókára, autóra, hajóra hasonlító fekhelyek, mesefigurás dekorációkkal díszített kiságyak csábítják a gyerekeket (és a felnőtteket) a boltokban. Ilyenkor gondolj arra is, hogy a divat múlandó, az ágyakat viszont általában hosszabb időre választjuk. Ezért érdemes inkább a letisztult, egyszerű formák és színek mellett döntened. Az éppen aktuális dekorációt aztán pár egyszerű ötlettel (pl. színes ágynemű, párnák, függönyök, falmatricák, képek) könnyen megvalósíthatod te magad is!


A váltás lelki oldala

Különösen körültekintően kell eljárnod, ha a kiságy cseréjére kistestvér érkezése miatt kerül sor. Úgy lehet elkerülni, hogy gyermeked azt érezze, hogy a kicsi megfosztja őt a megszokott helyétől, hogy már több héttel a baba érkezése előtt kiválasztjátok és felállítjátok az új ágyát, hogy legyen ideje hozzászokni. Amennyiben erre nincs lehetőség, érdemes az újszülöttnek néhány hétre kölcsönkérned egy kiságyat vagy bölcsőt, hogy a nagyobb gyerkőc a saját elhatározásából adhassa át az ágyát az új jövevénynek.

Légy türelmes! Lehet, hogy ripsz-ropsz képes lesz alkalmazkodni az új helyzethez, de előfordulhat az is, hogy hetek kellenek majd hozzá. Sose fenyegetéssel érd el azt, hogy bent maradjon az új ágyában, mert rossz érzésekkel fogja párosítani a helyzetet és annak az lesz a vége, hogy még jobban elhúzódik majd az átszoktatás.

Az esti rutinon ne változtassatok, így az újdonság ellenére megnyugtató lesz számára, hogy van, ami állandó. Kalkulálj azért azzal is, hogy az elkövetkezendő napokban hosszabban kell majd mesélned, többször is felkelhet, akár sírva is ébredhet az éjszaka közepén. Ne aggódj emiatt, ahogy jön, úgy el is múlik majd, amint csemetéd hozzászokik az új ágyához. De vigyázat! Mint ahogy minden másban is, a gyerekek itt is a határaikat próbálgatják. Ha kijön a szobájából, kísérd vissza, esetleg még egy gyors mese is beleférhet, viszont figyelj arra, hogy ne essetek át a ló túloldalára, például ne a kezét fogva, a földön feküdve várd meg, míg elalszik. Türelmesen, de határozottan kell hozzáállnod a helyzethez.

Az első éjjel után fogadd nagy lelkesedéssel, dicsérd meg, hogy milyen ügyes nagyfiú/nagylány lett belőle, hadd legyen büszke magára (nem is ok nélkül, hiszen tényleg felettébb rátermett kisgyerek lett belőle)!
Nem utolsósorban pedig készülj fel, ugyanis innentől kezdve akármikor beállíthat éjnek évadján vagy épp ugrálónak használva ébreszthet hajnalok hajnalán… ó, azok a gondtalan gyermekévek!
 

rating review icon
Legfrissebb értékelések

Értékelések átlaga

5
5
1 értékelés

Összefoglaló

  • 5 star
    1
  • 4 star
    0
  • 3 star
    0
  • 2 star
    0
  • 1 star
    0

Új értékelést írok

5
Brigitta Jún. 23, 2019

Hasznos tippek,jó tanácsok és jó segítség!