Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
Bifidusz BL, a hatásos védelem

Bifidusz BL, a hatásos védelem

A jótékony baktériumok egyik zászlóshajója a reklámokból ismert bifidusz. De tudod, miért fontos ez a babádnak, és milyen forrásból juthat hozzá?

2016/08/30 14:12

A „bifidusz” szó mindenkinek ismerős a reklámokból, de nagyon kevesen tudják, mit jelent és mi a szerepe a táplálkozásban – és persze az is kérdés, hogy valóban olyan csodás tulajdonságokkal bír-e, ahogy nap mint nap halljuk.

Baktériumok a baba szervezetében

Mielőtt a kisbabád világra jött, egy teljesen zárt, tökéletesen védett környezetben fejlődött – az anyaméhben. A terhesség 9 hónapján át a bélrendszere sem volt kitéve nagy kihívásoknak, a születés után viszont elkezdett anyatejet fogyasztani, és az emésztőrendszerének fel kellett készülnie a változásra. 

A babák szervezetében – hasonlóképpen a felnőttekéhez - többféle baktérium él. Ez nem jelent rosszat, hiszen közöttük sok kimondottan jótékony hatású van – ezeket hívjuk probiotikumoknak. A baktériumok folyamatos változásban vannak: mennyiségük és minőségük sokféle tényezőtől függ: genetikai adottságoktól, a szülés lefolyásától, a táplálási módoktól és a környezet higiéniájától is. A baktériumok biztos utánpótlásáról táplálékbevitellel tudunk gondoskodni, ezért nagyon fontos, hogy a baba mit fogyaszt az első hónapokban – és persze később is.

Természetesen nem meglepő, hogy az anyatej számos probiotikumot – jótékony baktériumot - tartalmaz, amelyek nagyon fontosak a baba szempontjából, mivel

 • hozzájárulnak természetes védekezőképességének megerősítéséhez
 • elpusztítják a betolakodó baktériumokat és az egyéb kórokozókat
 • K vitamint termelnek, amely a véralvadásban játszik fontos szerepet.

Mindez azt jelenti, hogy a szoptatás végéig az anyatej probiotikumtartalma miatt a baba immunrendszere biztonságban van.

 

A jótékony baktériumok sztárja – a bifidusz BL

A bifidusz BL (teljes nevén bifidobacterium lactis) egy barátságos tejsavbaktérium, amely hozzájárul a természetes védekezőképesség kialakításához és bástyaként működik a kórokozók ellen. A baba első számú „testőrének” is nevezhetnénk, hiszen hatásosan óvja a baba szervezetét:

 • csökkenti az akut hasmenések előfordulásának gyakoriságát
 • előnyösen befolyásolja a gyulladásos bélbetegségeket (Crohn-betegség vagy irritábilis bélszindróma)
 • erősíti az az immunrendszert
 • csökkenti az allergiás reakciókat.

Amíg tehát a baba anyatejet fogyaszt, ez a védelem folyamatosan aktív.

Egyéves korára azonban a gyerekek étrendjéből szinte teljesen eltűnik az anyatej, így védelmező szerepe is visszaszorul. Nagyon fontos viszont tudnod, hogy a babák immunrendszere egészen 3-4 korukig épül és fejlődik – mit lehet tehát tenni ebben a korszakban anyatej nélkül, a védelem érdekében?

 

Milyen forrásból pótolható a bifidusz?

Az anyatejet nem vagy csak kisebb mennyiségben fogyasztó babáknál bifidusz tartalmú tápszerből, gyerekitalból vagy más, csecsemők számára készült élelmiszerből biztosíthatjuk a probiotikumot a szervezet számára.

Nagyobb gyerekek esetében elsősorban savanyított tejtermékekből, joghurtból, kefirből kell pótolni a bifiduszt, vagy különféle, koncentrált probiotikumot tartalmazó táplálékkiegészítő készítményekből. A „kell” szó használata itt nem véletlen, mert a bélflóra egyensúlyának megtartása elengedhetetlen– nemcsak az emésztést támogatja, hanem a természetes védekezőképességet is.

Tipp: Ne felejtsd el, hogy a bifidusz hőre érzékeny, így a probiotikumot tartalmazó babaételek elkészítésekor ügyelni kell a hőmérsékletre: 40 °C fölött ugyanis elpusztulnak a jótékony baktériumok.

 

Ellenjavallat nélkül

A bifidusz – bár nem csodaszer – hatékony fegyver a betegségekkel szemben, mivel hozzájárul a kórokozók elpusztításához és segít az egészséges bélflóra kialakításában. Gyerekek számára is minden kockázat nélkül adható, kortól függetlenül – és az sem okoz gondot, ha a szükségesnél nagyobb mennyiség kerül a szervezetbe, mert a felesleg minden károkozás nélkül kiürül.

 

Tovább

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

 • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
 • nestlebaba-kalkulatorInteraktív eszközökkel várunk
 • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
 • Személyre szabott tanácsainkkal segítjük a szülővé válás folyamatát

Regisztrálj!

Kapcsolódó tartalom
Az anyukák értékelése0/5

Még mindig nem találod
amit keresel?

Próbáld ki új keresőnket. Mindig nyújtunk valami újat Neked.