Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
Bifidusz BL, a hatásos védelem

Bifiduszok, a szervezet védelmezői

A jótékony baktériumok egyik zászlóshajója a reklámokból ismert bifidusz. De tudod, miért fontos ez a babádnak, és hogyan jut a kicsi szervezetébe?

2016/08/30 14:12

A „bifidusz” szó mindenkinek ismerős a reklámokból, de nagyon kevesen tudják, mit jelent és mi a szerepe a táplálkozásban – és persze az is kérdés, hogy valóban olyan csodás tulajdonságokkal bír-e, ahogy nap mint nap halljuk.

Baktériumok a baba szervezetében

Mielőtt a kisbabád világra jött, egy teljesen zárt, tökéletesen védett környezetben fejlődött – az anyaméhben. A terhesség 9 hónapján át a bélrendszere sem volt kitéve nagy kihívásoknak, a születés után viszont elkezdett anyatejet fogyasztani, és az emésztőrendszerének fel kellett készülnie a változásra. 

A babák szervezetében – hasonlóképpen a felnőttekéhez - többféle baktérium él. Ez nem jelent rosszat, hiszen közöttük sok kimondottan jótékony hatású van – ezeket hívjuk probiotikumoknak. A baktériumok folyamatos változásban vannak: mennyiségük és minőségük sokféle tényezőtől függ: genetikai adottságoktól, a szülés lefolyásától, a táplálási módoktól és a környezet higiéniájától is. A baktériumok biztos utánpótlásáról táplálékbevitellel tudunk gondoskodni, ezért nagyon fontos, hogy a baba mit fogyaszt az első hónapokban – és persze később is.

Természetesen nem meglepő, hogy az anyatej számos probiotikumot – jótékony baktériumot - tartalmaz, amelyek nagyon fontosak a baba szempontjából, mivel

 • hozzájárulnak természetes védekezőképességének megerősítéséhez,
 • segítenek a betolakodó baktériumok és az egyéb kórokozók elpusztításában, 
 • K vitamint termelnek, amely a véralvadásban játszik fontos szerepet.

Mindez azt jelenti, hogy a szoptatás végéig az anyatej probiotikumtartalma miatt a baba immunrendszere biztonságban van.

 

A jótékony baktériumok sztárjai – a bifiduszok

A bifiduszok csoportja egy barátságos tejsavbaktérium, amely hozzájárul a természetes védekezőképesség kialakításához és bástyaként működik a kórokozók ellen. A baba első számú „testőrének” is nevezhetnénk őket, hiszen hatásosan óvják a baba szervezetét:

 • csökkentik az akut hasmenések előfordulásának gyakoriságát,
 • előnyösen befolyásolják a gyulladásos bélbetegségeket (Crohn-betegség vagy irritábilis bélszindróma),
 • erősítik az az immunrendszert,
 • az allergiás folyamatokra is jótékony hatásuk van.

Amíg tehát a baba anyatejet fogyaszt, ami bifiduszt is tartalmaz, ez a védelem folyamatosan aktív.

Egyéves korára azonban a gyerekek étrendjéből szinte teljesen eltűnik az anyatej, így védelmező szerepe is visszaszorul. Nagyon fontos viszont tudnod, hogy a babák immunrendszere egészen 3-4 korukig épül és fejlődik – mit lehet tehát tenni ebben a korszakban anyatej nélkül, a védelem érdekében?

 

Milyen forrásból pótolható a bifidusz?

Ahogyan a babák, csecsemők a legtermészetesebb táplálékuk, az anyatej elfogyasztásával jutnak a probiotikumokhoz, úgy később is ezen a módon juttathatók be a szervezetbe. A  savanyított tejtermékek, probiotikumot tartalmazó táplálékok, táplálékkiegészítő készítmények a leggyakoribb forrásai a bifiduszoknak.

 

Ellenjavallat nélkül

A bifidusz – bár nem csodaszer – hatékony fegyver a betegségekkel szemben, mivel hozzájárul a kórokozók elpusztításához és segít az egészséges bélflóra kialakításában. Gyerekek számára is minden kockázat nélkül adható, kortól függetlenül – az sem okoz gondot, ha a szükségesnél nagyobb mennyiség kerül a szervezetbe, mert a szervezet számára már nem szükséges mennyiség a széklettel kiürül.

 

Tovább

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

 • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
 • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
 • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
 • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Kapcsolódó tartalom
Az anyukák értékelése0/5
Keresés

Még mindig nem találod
amit keresel?

Próbáld ki új keresőnket. Mindig nyújtunk valami újat Neked.