Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X

Ellenállhatatlan babák, avagy hogyan csábítanak már az anyaméhben is?

Vajon létezik-e anyai ösztön? – az embereket már régóta foglalkoztatja ez a kérdés. Egyáltalán hova vezethető ez vissza? És vajon milyen vonzerejük van már az újszülött babáknak is?

 

2016/09/01 13:06

Elmélet az anyai érzések mögött

Furcsán hangzik, de az anyai érzéseknek is vannak csoportjai, méghozzá kettő. Létezik először is az úgynevezett ellenállhatatlan anyai ösztön és az odaadás, amelyet az állatvilágban minden nőstény érez. Másodszor pedig a kulturális ösztön, amelynek semmi köze a természethez, és nem is nyilvánvaló. Ezen elmélet szerint a babák passzívak. De ez vajon így van-e a valóságban is?

Nem feltétlenül, hiszen a babák már egészen kicsi korukban egyfajta csábítási stratégiába kezdenek. Miféle csábítási kísérletről van itt szó? Olyanról, ami nagyon is jól működik az édesanyjukkal, és azokkal, akikkel kapcsolatba kerülnek… Lássuk csak!

Tudtad-e azt, hogy az egereknél a kisegerek aktiválják az anyai szeretetért felelős géneket? Az egerek alaphelyzetben nagyon is figyelmes anyák, ám a génmódosítások során eltávolították belőlük az anyai ösztönöket stimuláló hormonok előállításáért felelős fosB gént. Azt a gént, amelyet az újszülött szaga aktivál az anyában. Tehát kétségtelen, hogy az anyai ösztön igenis létezik, ám az újszülöttre is igen nagy feladat hárul: így vagy úgy, meg kell szereznie az anyja figyelmét, ha el akarja érni, hogy táplálják őt.

 

Vonzerővel rendelkező babák

Mágneses vonzerejük van a babáknak? – a főemlőskutató tudósok és a szociális evolúciót kutatók erről beszélnek. Igaz, ami igaz, az emberek világszerte ellenállhatatlannak tartják a kisbabákat. Érzékenyen érint minket ugyanis minden, ami kicsi vagy fiatal, a gyermeki sebezhetőség és a legkisebbekre jellemző tulajdonságok, mint a nagy fej, a kis test és a hatalmasra nyíló szemek. Mindez nem csak az embergyerekekre igaz, hanem az állatkölykökre is, elég csak az imádnivaló cicákra, kutyákra, kis bocsokra vagy barikákra gondolni. Egyes majomfajoknál még az újszülöttek fekete, fehér vagy aranyszínű szőrrel is születnek, hogy meg lehessen őket különböztetni a felnőttektől, ezzel is jelezve, hogy ők kicsik.

 

A dundi baba mindig vonzóbb

Tudtad-e, hogy a soványnak született babákon kétszer annyi zsír van, mint az újszülött kismajmon? De akkor miért halmozzák fel azt a zsírmennyiséget a terhesség utolsó heteiben? Két feltételezés létezik: az egyik szerint azért, hogy táplálják a hatalmas agyukat, amely látványosan fog nőni életük első hónapjában, a másik szerint, így az anyjuk dundibbnak fogja látni őket, mint a „normális babákat”. A természetes kiválasztódás egy kicsit sem volt könyörületes az ősidőkben, és a soványnak ítélt babáknak kevesebb volt az esélyük a túlélésre. Innen ered a pufók babák iránti egyértelmű vonzódásunk. A természet ezt a vonzerőt használta fel arra, hogy fokozza a terhesség utolsó heteiben a bőr alatti zsírszövet kialakulását.

 

Az anyai ösztön, avagy egy párbeszéd kezdete

A babákat tehát genetikailag arra „programozták”, hogy elcsábítsanak és odavonzzanak minket, annak érdekében, hogy gondoskodjunk róluk. Születésüktől kezdve küldik és veszik a jeleket. Az agyuk annyira fejlett, hogy már a kezdetektől képesek utánozni a szüleiket, illetve kommunikálni velük. Az újszülöttet spontán módon vonzza az emberi arc mozgása, rezdülései. Megkülönböztetik az anyjuk hangját és az illatát, amelyet már a pocakban megismertek. Az anyáknak viszont egy napra van szükségük ahhoz, hogy megismerjék a babájuk illatát és két napra, hogy meg tudják különböztetni a sírásukat a többi újszülöttől. Az „anyai ösztön”, amennyiben ez a dolog valóban létezik, az anya és az újszülött közötti összetett, nagyon különleges interaktivitást jelent. Nem más ez, mint számos különböző jelből álló érzékeny párbeszéd, amelyet mindketten spontán és öntudatlanul fordítanak le maguknak, hogy a lehető leghatékonyabban alkalmazkodjanak egymáshoz. Tehát, ha úgy érzed, hogy nem érted a babádat, ne pánikolj! Minden kommunikációs próbálkozás lehet zavaros és sikertelen: de emlékezz, hogy csak a kezdeteknél jársz, és ha az anyasággal kapcsolatban aggódsz, azt a babád tudja a legjobban!

Tovább

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorInteraktív eszközökkel várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Személyre szabott tanácsainkkal segítjük a szülővé válás folyamatát
Kapcsolódó tartalom
Az anyukák értékelése0/5
Keresés

Még mindig nem találod
amit keresel?

Próbáld ki új keresőnket. Mindig nyújtunk valami újat Neked.