Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
A fehérje szerepe az allergia megelőzésében csecsemőkorban

A fehérje szerepe az allergia megelőzésében csecsemőkorban

Mindannyian tudjuk, hogy az allergia lassan népbetegségnek számít. De lehet tenni valamit azért, hogy megóvd a babádat a későbbi allergiaveszélytől?

2020/08/30 14:01

Sajnos, biztosak vagyunk abban, hogy a te ismerőseid között is akadnak szép számmal allergiások. Ez a probléma Magyarországon a lakosság egyharmadát érinti, ami óriási szám – de nem feltétlenül kell belenyugodni. Van megoldás arra, hogy ez a szám csökkenthető legyen – nézzük, mivel tudod növelni babád esélyeit az allergiamentes életre.

Mi is pontosan az a tejfehér allergia?

 

Az allergia nem más, mint helytelen és túlzott immunválasz az egyébként ártalmatlan anyagokra (például tehéntejfehérjére). Az immunrendszer tévesen veszélyként azonosítja az ártalmatlan anyagot, és erőteljes válaszreakciót ad, amely allergiás tüneteket vált ki.

A szervezet ráadásul nem felejt: ha egyszer az immunrendszer érzékennyé vált valamilyen allergénre, utána már emlékszik rá és később is felismeri azt - így az allergénnel való találkozás később is allergiás reakciót válthat ki.

 

Allergia a kisbabáknál

A legkisebbeknél – 3 év alatt - allergiaszempontból legnagyobb mumus a tehéntejfehérje. Noha a szójafehérje, dió, mogyoró, tojás és hal fogyasztása is válthat ki túlzott immunreakciót, nemzetközi és magyar statisztikák szerint a tejallergia előfordulása 0,3-7 % között van, ezzel a tehéntej számít a leggyakoribb, allergiát kiváltó tényezőnek.

 Mi ennek az oka? A tehéntejfehérjében sokkal nagyobb mennyiségben vannak jelen allergiát kiváltó aminosav-elemek, mint az anyatejben. A tehéntej fehérjéi (még módosított állapotban is) eltérő aminosav-struktúrával és térbeli felépítéssel rendelkeznek.  Az emberi szervezet emiatt úgy reagálhat ezekre a fehérjékre, mintha azok idegen testek volnának. Az eredmény: túlérzékenység, allergiás reakcióval.

Csecsemő- és kisgyermekkorban a táplálékokkal szembeni érzékenység változatos jelenségekkel jár. A diagnózist sokszor nehéz felállítani, mivel az ételallergia és az ételintolerancia gyakran hasonló tüneteket eredményez. Fontos azonban tudni, hogy az intolerancia az allergiánál tágabb fogalmat jelöl, vagyis a szervezetnek azon reakcióit értjük alatta, amelyek az étel elfogyasztása után jelentkeznek (pl. hasmenés) - viszont ezeket nem allergiás mechanizmus váltja ki.

 Az allergia okozhat bőr-, illetve légúti tüneteket is. A bőrtünetek ekcémás bőrelváltozásként, csalánkiütésként jelentkeznek, míg légúti tünetként asztmatikus hörghurutok léphetnek fel. Szerencsére ritkán jelentkezik az életveszélyes, ún. anafilaxiás sokk, ami szintén lehet a táplálékallergia következménye. A bélrendszert érintő tünetek között a vizes hasmenés igen gyakori, melyet hasi görcsök, hányások is kísérhetnek.

 

Mivel előzhető meg az allergia kialakulása?

Ez a legfontosabb kérdés – mivel tudnád a babád megóvni attól, hogy annyi társához hasonlóan ő is allergiás legyen? A kulcs most is az anyatejes táplálás, ami a természet ideális megoldása a babák különleges igényeinek kielégítésére. Az anyatejben lévő fehérjéket a baba immunrendszere a sajátjaként ismeri fel, ezért elenyészően csekély az allergia kialakulásának valószínűsége. Mindemellett ezek a fehérjék gyengéden és fokozatosan edzik az immunrendszert, és kedvező hatást gyakorolnak a bélflórára, köszönhetően rendkívül alacsony allergizáló hatásuknak. 

Azt se felejtsd el, hogy a hozzátáplálás és az elválasztás időszakában figyelni kell az ételtípusok megfelelő időben történő bevezetésére. A babáknak nemcsak az immunrendszere, hanem a bélrendszere is éretlen, az erős allergén tulajdonsággal rendelkező táplálékok pedig a felszívódás során nem veszítik el allergiát kiváltó tulajdonságaikat.

Az allergiamegelőzés kulcsa tehát az, hogy ne adj a babádnak allergén tulajdonságokkal rendelkező ételt mindaddig, amíg immun- és bélrendszere meg nem erősödik. Különösen fontos, hogy 6 hónapos kor alatt ne kerüljön kapcsolatba tehéntejfehérjével, legfeljebb csak magasan hidrolizált terméken keresztül – azaz szoptatási gondok esetén hypoallergén tápszer formájában.

Tovább

Kapcsolódó tartalom

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Az anyukák értékelése5/5
avatar
avatar

Étel allergia

Hasznos cikk.

Keresés

Nem találod, amit keresel?
what you are looking for?

Try our new smart question engine. We'll always have something for you.

Úgy tűnik, már regisztrált felhasználó vagy

Jelentkezz be, hogy élvezhesd a Nestlé Baba Közösség tagjainak szóló előnyöket! Kattints ide a bejelentkezéshez!