Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
Fehérje a baba egészséges fejlődéséhez

Fehérje a baba egészséges fejlődéséhez

A baba egészséges fejlődése minden édesanya álma. Ezt az álmot könnyű megvalósítani – nézzük, mi szükséges a kicsinek a kiegyensúlyozott növekedéshez!

2016/08/30 14:47

Azon vagy, hogy a lehető legnagyobb szeretettel és odafigyeléssel gondoskodj a babádról – mégis sokszor elgondolkodsz azon, hogy megfelelően táplálod-e a kicsit. Érdemes tudnod, hogy ebben az időszakban a fejlődés kulcsa a megfelelő minőségű és mennyiségű fehérje: ez a sejtek építőköve és a növekedés motorja.

Fehérjeszükséglet babakorban

A baba fehérjeszükséglete az élet első 1000 napjában folyamatosan változik. Ez nem is csoda, hiszen gondolj bele: babád élete első évében megháromszorozzaa születési súlyát, havonta pedig 2 cm-t nő. Erről a hihetetlen, később meg nem ismétlődő sebességű fejlődésről a fehérjék tehetnek, ezért korántsem mindegy, mennyit és milyet fogyaszt ezekből a babád. A fehérjék ugyanis nélkülözhetetlenek a szövetek felépítésében, fontos szerepük van a víz megkötésében, az energiaellátásban, valamint az emberi test felépítésében és működésében. 

A jelenlegi kutatások eredménye szerint a baba ételében a fehérjének egyrészt kiváló minőségűnek kell lennie, másrészt pedig megfelelő mennyiségben kell rendelkezésre állnia annak érdekében, hogy ez a gyors fejlődés megfelelő módon és egészségesen menjen végbe.

A babák számára az anyatejes táplálás a legjobb. De ha az anyatejes táplálás valami miatt nem lehetséges, ma már kiváló minőségű csecsemőtápszerekből választhatsz, amelyek biztosítják az egészséges táplálást anyatej nélkül is: arról azért érdemes megbizonyosodnod, hogy a választott tápszer a lehető legjobb fehérjét tartalmazza a kicsi szükségleteinek megfelelő mennyiségben.

 

A baba optimális fejlődése

Friss édesanyaként te is akkor érzed magad elégedettnek, ha a babád a korának megfelelő tempóban fejlődik. Ahhoz, hogy elősegítsd ezt a folyamatot, néhány dolgot szem előtt kell tartanod:

 • Talán mondanunk sem kell, hogy a babád egészséges fejlődését mindenekelőtt úgy tudod biztosítani, ha gondoskodsz arról, hogy mindig biztonságban érezze magát, és sok-sok szeretetet-figyelmet kapjon tőled.
 • Ha anyatejjel táplálod a babádat, ne tartsd magad szabályokhoz és szigorú időtartamokhoz: etesd a kicsit akkor és annyiszor, ahányszor csak ő szeretné. Ez a biztosítéka a kiegyensúlyozott fejlődésnek, a bőséges anyatejtermelésnek és annak, hogy a babád teljes bizalommal legyen irántad. Ha a kicsi jól van és megfelelően fejlődik, nem kell naponta mérni a súlyát – ha naponta 5-6 alkalommal kell cserélni a pelenkáját, akkor biztosan elegendő anyatejet kap.
 • Ha valamilyen okból nem tudsz anyatejet adni a babádnak, vagy a mennyiség nem megfelelő, ne stresszeld magad: ez előfordul. Ahogy írtuk, már kiváló minőségű tápszerek léteznek, amelyek tartalmazzák a kifogástalan minőségű és megfelelő mennyiségű fehérjét, amelyre babádnak a fejlődéshez szüksége van.
 • Tehéntejet nem szabad adni a babának legalább az első születésnapjáig, de ezután is hallgass a kérdésben a gyerekorvosra – a tehéntej ugyanis túlságosan sok fehérjét tartalmaz a kicsi érzékeny emésztőrendszerének, és allergizálhat is.
 • Amikor megindul a hozzátáplálás, az anyatej vagy a tápszer csökkenésével egyidejűleg el kell kezdeni pótolni a baba táplálkozásában fellépő fehérjehiányt. Amennyiben a kicsi nem jut elegendő fehérjéhez, alultáplálttá válhat, valamint immunrendszeri problémái lehetnek, amelyek akár egész életére kihatással lehetnek.
 • A testmozgás fontos szerepet játszik az egészség és a súly szempontjából: vidd el például babaúszásra! Ez egy szuper lehetőség arra, hogy a kicsi hamar rájöjjön, milyen jó a mozgás testének-lelkének.
 • Menjetek sokat levegőzni! A hűvösebb napok se tántorítsanak el benneteket a sétától: öltöztesd a babát az időjárásnak megfelelően, és irány a friss levegő!
 •  A babáddal rendszeresen jelenjetek meg az előírt tanácsadáson, hogy a védőnő és az orvos ellenőrizhessék fejlődését.

 

A baba első éve villámgyorsan eltelik. Te magad is csodálkozni fogsz a tempón, ahogy az apró csecsemőből érdeklődő, figyelő, mozgékony kisgyerek válik, aki újabb és újabb ruhákat nő ki, és egyre több dologra képes. Próbálj minél inkább részt venni a baba életében, mert ez az időszak nem ismétlődik meg – és napról napra számos új kis csodát hoz…

Tovább

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

 • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
 • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
 • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
 • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Kapcsolódó tartalom
Az anyukák értékelése0/5
Keresés

Még mindig nem találod
amit keresel?

Próbáld ki új keresőnket. Mindig nyújtunk valami újat Neked.