Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
A fehérje mennyisége és az anyatej minősége

A fehérje mennyisége és az anyatej minősége

Mivel a babának a növekedéshez és fejlődéshez korszakonként más és más összetételű táplálékra van szüksége, az anyatej mindig az aktuális igényekhez igazodik.

2020/08/30 12:20

Tudod, melyik az a szuperintelligens táplálékforrás, ami képes a folyamatos változásra, hogy mindig éppen a fogyasztó pillanatnyi igényeire legyen szabva? A válasz az anyatej, amelynek összetétele aszerint, hogy mennyi idős a baba, a szomját vagy az éhségét kell csillapítani, reggel van vagy este – a változásban pedig különösen egy tényező kap szerepet: az anyatejben lévő fehérje. Ez az, ami minden fejlődési szakaszban tökéletesen igazodik a babád igényeihez, hiszen ennek van a legnagyobb jelentősége a fejlődésben és a növekedésben. 

Kulcs a fejlődéshez: az anyatej fehérjetartalma

 

Az anyatejben lévő fehérjék érdemeiről ennél sokkal többet tudnánk írni, de nézzük a legfontosabbakat:

  • összetételük és mennyiségük az első néhány hónap során alakul ki, egészen pontosan a babád igényeihez igazodva - ezért ha szoptatsz, nem fordulhat elő, hogy alul- vagy túltáplálnád a kicsit
  • gyengéden edzik az immunrendszert, köszönhetően rendkívül alacsony allergizáló hatásuknak
  • kiváló minőségük és megfelelő mennyiségük pozitívan hat az anyagcsere hosszú távú egészségesebb működésére
  • az anyatejben lévő fehérjét megemészteni is könnyű, ami csökkenti a korai fejlődési szakaszban lévő veséket érő stresszt
  • sokféle hasznos formában vannak jelen a szervezetben: hormonként, enzimként, antitestként, hemoglobinként és még számtalan módon.

 

Változó igények, változó fehérje

Kezdetben az anyatej magasabb mennyiségben tartalmaz fehérjét, mert a babának erre van szüksége a gyors növekedéshez. Később azonban, ahogy a fejlődés kissé lelassul, az anyatejben lévő fehérje mennyisége is csökken.

Az anyatej fehérjetartalma a baba korának előrehaladtával többek közt azért is változik, mert a fehérje mennyisége a baba által elfogyasztott anyatej összes mennyiségéhez igazodik. Az élet első hónapjaiban a baba még kevés anyatejet iszik, így ebben az időszakban az anyatej 100 milliliterenkénti fehérjetartalma magas. A későbbi hónapokban a baba már nagyobb mennyiségű anyatejet fogyaszt, így a fehérjetartalom csökken, éppen úgy, ahogy az a baba növekedéséhez és fejlődéséhez szükséges.

 

Anyatej vs. tehéntej

A fehérje tehát kulcsfontosságú, de mi a helyzet akkor, ha nincs elég anyatej? Sokak számára kézenfekvő lenne, hogy tehéntejjel pótolnák a hiányt – de vajon miért nem szabad?

Kezdjük egy nagyon egyszerű magyarázattal: míg az anyatej minden részecskéjében az emberi igényekhez igazodik, a tehéntej a borjú számára optimális összetételű.

Ha részletesebben nézzük a kérdést, szükség van egy kis háttérinformációra. A fehérjék kisebb részecskékből, úgynevezett aminosavakból állnak- ezekből 21 különböző típus létezik. Néhányat közülük esszenciálisnak, azaz alapvető fontosságúnak tartunk: az emberi test ezeket nem képes előállítani, így különböző élelmiszerekkel kell őket bevinni a szervezetbe.

Minden egyes aminosav speciális szerepet játszik a baba egészségében és fejlődésében, ezért külön-külön meghatározott mennyiségben van szükség rájuk. A fehérjék minőségét ezeknek a meghatározott mennyiségű aminosavaknak a kombinációja határozza meg: ez az a tényező, amelyben az anyatej jelentősen különbözik a tehéntejétől.

És hogy mit jelent ez pontosan, azaz milyen kárt okozhat, ha a baba tehéntejet fogyaszt?  Ez a tejtípus háromszor annyi fehérjét tartalmaz, és teljesen más összetételű, mint az anyatej – fogyasztása túlságosan nagy igénybevételnek teszik ki a fejlődő veséket, és hosszú távon az anyagcserét is károsan befolyásolhatják.


A megoldás

Ha a tehéntej nem alkalmas a baba táplálására, mivel lehet kiváltani az anyatejet, ha valamiért nem tudsz szoptatni?

Annak érdekében, hogy az anyatejhez minél közelebb álló aminosav-összetételt érjenek el, a szakértők a tehéntejben lévő fehérje összetételének módosítására és minőségének javítására kifejlesztették a csecsemőtápszereket. Ezekkel biztosítható, hogy az anyatejes táplálásban nem részesülő babák is olyan fehérjét fogyasszanak, amely maximálisan megfelel az igényeiknek. A jól megválasztott tápszer tartalmaz minden fontos vitamint és ásványi anyagot, nem okozhat hasfájást vagy haspuffadást, sőt, akkor is segíthet, ha a baba érzékeny az anyatejben lévő tejcukorra, mert van olyan tápszer, amelynek az anyatejnél is alacsonyabb a tejcukortartalma.

A baba megfelelő táplálása – anyatej hiányában- tehát nem csak a gyermekkori egészséget határozza meg, de olyan felnőttkori problémák megelőzésében is kulcsszerepet játszik, mint a cukorbetegség, az elhízás vagy a szív- és érrendszer működési gondjai.

 

Tovább

Kapcsolódó tartalom

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Az anyukák értékelése0/5
avatar
Keresés

Nem találod, amit keresel?
what you are looking for?

Try our new smart question engine. We'll always have something for you.

Úgy tűnik, már regisztrált felhasználó vagy

Jelentkezz be, hogy élvezhesd a Nestlé Baba Közösség tagjainak szóló előnyöket! Kattints ide a bejelentkezéshez!