Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
A fehérje mennyisége és az anyatej minősége

A fehérje mennyisége és az anyatej minősége

Mivel a babának a növekedéshez és fejlődéshez korszakonként más és más összetételű táplálékra van szüksége, az anyatej mindig az aktuális igényekhez igazodik.

2016/08/30 12:20

Tudod, melyik az a szuperintelligens táplálékforrás, ami képes a folyamatos változásra, hogy mindig éppen a fogyasztó pillanatnyi igényeire legyen szabva? A válasz az anyatej, amelynek összetétele aszerint, hogy mennyi idős a baba, a szomját vagy az éhségét kell csillapítani, reggel van vagy este – a változásban pedig különösen egy tényező kap szerepet: az anyatejben lévő fehérje. Ez az, ami minden fejlődési szakaszban tökéletesen igazodik a babád igényeihez, hiszen ennek van a legnagyobb jelentősége a fejlődésben és a növekedésben. 

Kulcs a fejlődéshez: a fehérjék

Az anyatejben lévő fehérjék érdemeiről ennél sokkal többet tudnánk írni, de nézzük a legfontosabbakat:

  • összetételük és mennyiségük az első néhány hónap során alakul ki, egészen pontosan a babád igényeihez igazodva - ezért ha szoptatsz, nem fordulhat elő, hogy alul- vagy túltáplálnád a kicsit
  • gyengéden edzik az immunrendszert, köszönhetően rendkívül alacsony allergizáló hatásuknak
  • kiváló minőségük és megfelelő mennyiségük pozitívan hat az anyagcsere hosszú távú egészségesebb működésére
  • az anyatejben lévő fehérjét megemészteni is könnyű, ami csökkenti a korai fejlődési szakaszban lévő veséket érő stresszt
  • sokféle hasznos formában vannak jelen a szervezetben: hormonként, enzimként, antitestként, hemoglobinként és még számtalan módon.

 

Változó igények, változó fehérje

Kezdetben az anyatej magasabb mennyiségben tartalmaz fehérjét, mert a babának erre van szüksége a gyors növekedéshez. Később azonban, ahogy a fejlődés kissé lelassul, az anyatejben lévő fehérje mennyisége is csökken.

Az anyatej fehérjetartalma a baba korának előrehaladtával többek közt azért is változik, mert a fehérje mennyisége a baba által elfogyasztott anyatej összes mennyiségéhez igazodik. Az élet első hónapjaiban a baba még kevés anyatejet iszik, így ebben az időszakban az anyatej 100 milliliterenkénti fehérjetartalma magas. A későbbi hónapokban a baba már nagyobb mennyiségű anyatejet fogyaszt, így a fehérjetartalom csökken, éppen úgy, ahogy az a baba növekedéséhez és fejlődéséhez szükséges.

 

Anyatej vs. tehéntej

A fehérje tehát kulcsfontosságú, de mi a helyzet akkor, ha nincs elég anyatej? Sokak számára kézenfekvő lenne, hogy tehéntejjel pótolnák a hiányt – de vajon miért nem szabad?

Kezdjük egy nagyon egyszerű magyarázattal: míg az anyatej minden részecskéjében az emberi igényekhez igazodik, a tehéntej a borjú számára optimális összetételű.

Ha részletesebben nézzük a kérdést, szükség van egy kis háttérinformációra. A fehérjék kisebb részecskékből, úgynevezett aminosavakból állnak- ezekből 21 különböző típus létezik. Néhányat közülük esszenciálisnak, azaz alapvető fontosságúnak tartunk: az emberi test ezeket nem képes előállítani, így különböző élelmiszerekkel kell őket bevinni a szervezetbe.

Minden egyes aminosav speciális szerepet játszik a baba egészségében és fejlődésében, ezért külön-külön meghatározott mennyiségben van szükség rájuk. A fehérjék minőségét ezeknek a meghatározott mennyiségű aminosavaknak a kombinációja határozza meg: ez az a tényező, amelyben az anyatej jelentősen különbözik a tehéntejétől.

És hogy mit jelent ez pontosan, azaz milyen kárt okozhat, ha a baba tehéntejet fogyaszt?  Ez a tejtípus háromszor annyi fehérjét tartalmaz, és teljesen más összetételű, mint az anyatej – fogyasztása túlságosan nagy igénybevételnek teszik ki a fejlődő veséket, és hosszú távon az anyagcserét is károsan befolyásolhatják.


A megoldás

Ha a tehéntej nem alkalmas a baba táplálására, mivel lehet kiváltani az anyatejet, ha valamiért nem tudsz szoptatni?

Annak érdekében, hogy az anyatejhez minél közelebb álló aminosav-összetételt érjenek el, a szakértők a tehéntejben lévő fehérje összetételének módosítására és minőségének javítására kifejlesztették a csecsemőtápszereket. Ezekkel biztosítható, hogy az anyatejes táplálásban nem részesülő babák is olyan fehérjét fogyasszanak, amely maximálisan megfelel az igényeiknek. A jól megválasztott tápszer tartalmaz minden fontos vitamint és ásványi anyagot, nem okozhat hasfájást vagy haspuffadást, sőt, akkor is segíthet, ha a baba érzékeny az anyatejben lévő tejcukorra, mert van olyan tápszer, amelynek az anyatejnél is alacsonyabb a tejcukortartalma.

A baba megfelelő táplálása – anyatej hiányában- tehát nem csak a gyermekkori egészséget határozza meg, de olyan felnőttkori problémák megelőzésében is kulcsszerepet játszik, mint a cukorbetegség, az elhízás vagy a szív- és érrendszer működési gondjai.

 

Tovább

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Kapcsolódó tartalom
Az anyukák értékelése0/5
Keresés

Még mindig nem találod
amit keresel?

Próbáld ki új keresőnket. Mindig nyújtunk valami újat Neked.