Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
A fehérje szerepe a baba növekedésében és fejlődésében

A fehérje szerepe a baba növekedésében és fejlődésében

A fehérjék nemcsak a babád fejlődésében és növekedésében játszanak kulcsfontosságú szerepet: fogyasztásuk kihat a felnőttkori egészségre is. 

2016/08/30 12:24

Amikor megszületett, olyan aprócskának tűnt, és még a legkisebb rugdalózó is nagy volt rá. Most pedig nem győzöd cserélni a ruhatárát, hiszen napról napra növekszik – mi a titka ennek a csodálatos fejlődésnek?

A szervezet építőeleme – a fehérje

Igen, a bizonyos titok a fehérje. Ez az egyik legfontosabb tápanyag nemcsak a babád növekedése, de fejlődése szempontjából is, és amiből az első életév során fontos, hogy a megfelelő mennyiséget biztosítsuk számára. 

Miért mondjuk, hogy a fehérje különösen fontos?

  • A test szöveteinek egyik legfontosabb összetevője, ezáltal az izmok, a belső szervek, az enzimek, a hormonok, a vér, a bőr, a haj és még sok más szerv vagy életfunkció alapja.
  • Fontos szerepet játszik az emésztőrendszer működésében.
  • Az immunrendszer fejlődésében és működésében is kulcsfontosságú jelentősége van.

Mostanra már azt is tudjuk, hogy a csecsemőkori táplálkozás hatásai egészen a felnőttkorig érnek, még évtizedekkel később is befolyásolják az egészségünket – ezért közel sem mindegy, hogy a fehérjét a baba mekkora mennyiségben és milyen minőségben fogyasztja.

 

Fehérjeszükséglet az első évben

A babád az első évben rakétasebességgel fejlődik: nagyjából hat hónapos korára megduplázza, első születésnapjára megháromszorozza születési súlyát, testhossza pedig másfélszeresére növekszik. Ekkorra már rendelkezik a bonyolultabb mozdulatsorokhoz szükséges szervezettel, a mozgását koordinálni és irányítani képes fejlett aggyal, csont- és izomrendszere erős.

Egész életében ez az első év tehát a leggyorsabb növekedés időszaka - a fejlődéshez pedig a babádnak arra van szüksége, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjét kapjon, hiszen ebből származnak a csont, az izmok és az agy építőkövei .

És hogy mi számít megfelelő mennyiségnek? Nézzük az egy napra ajánlott fehérje - és folyadékbevitelt 0-12 hónapos kor között:

  • 0-6 hónapos kor között fehérjéből testtömeg-kilogrammonként 1,5-2,5 g, folyadékból 120-150 ml;
  • 7-12 hónapos kor között fehérjéből testtömeg-kilogrammonként  2,5 g, folyadékból 120-150 ml.

 

Hogyan biztosítsd kisbabád számára az optimális mennyiségű és minőségű fehérjét?

 

Most, hogy tudod az ajánlott fehérjemennyiséget, rögtön van is egy jó hírünk a számodra: ha anyatejjel táplálod a babádat, akkor nem kell sokat foglalkoznod ezzel a kérdéssel, mert az anyatej optimális összetételben tartalmaz minden szükséges tápanyagot, ráadásul tökéletes minőségben.

Ezért ha tudod, a babádat kizárólag anyatejjel tápláld, egészen féléves koráig. Ha valamilyen oknál fogva nem tudsz szoptatni, az anyatej összetételéhez leginkább hasonlító tápszer tudja biztosítani a babádnak ebben a korban a megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjét. 

 

Az anyatej és a tehéntej összetétele (100 ml)

 

Kolosztrum

(előtej)
 Érett anyatej Tehéntej 
Energia (Kcal)67 70 66 
Zsír3g4,2g3,7g
Tejcukor5,7g7,4g4,8g
Fehérje2,3g1,07g3,5g
Vas0,1mg0,1mgnyomokban 
Kalcium48mg35mg117mg
Foszfor16mg15mg92mg
Nátrium50mg15mg50mg

 

Fehérjék az első fél év után

 

Ha a babád elmúlt féléves, a fehérjéket már más forrásból is begyűjtheti. Elkezdődik a hozzátáplálás, amikor elsőként a zöldségek és gyümölcsök kerülnek terítékre, 8-9 hónapos kortól pedig a húsok. Ezután lehet a tejtermékek közül a kefirrel és sajttal próbálkozni, de tejet csak egyéves kor után lehet adni.

Ezekben az ételekben mind megtalálhatók a fehérjék, de nem mindegy, hogy ezek mennyire hasznosíthatók a baba számára – ezt a fehérje összetétele és környezete határozza meg. A zöldségekből származó fehérjék például sokkal kisebb arányban hasznosulnak, mint a húsokból származók. Ám a baba nem tud annyi húst megenni, amennyi fehérjére szüksége van a második félévben – ezért fontos, hogy a hozzátáplálás mellett továbbra is folytasd a szoptatást, illetve a tápszer adását.

 

Ha túl sok a fehérje

A kutatók nemrég bebizonyították, hogy a különféle krónikus betegségekre való hajlam nemcsak a génjeinkből ered, hanem környezeti tényezők – például a csecsemőkori táplálkozás - is alakíthatják.

Az első életévben a babák különösen érzékenyek a különféle behatásokra, így az, hogy mivel tápláljuk őket befolyásolhatja az egészségüket felnőttkorukra is kihatóan - ezt nevezzük korai anyagcsere-programozásnak. Ha egy babát nem anyatejjel táplálnak vagy nem olyan tápszert fogyaszt, amelynek az összetétele az anyatej felépítését igyekszik lekövetni, több fehérje kerülhet a szervezetébe – ez pedig a kutatások alapján olyan felnőttkori egészségi problémák kialakulásában szerepet játszó tényező lehet mint az elhízás vagy a cukorbetegség.

A szükséges mennyiségű és megfelelő minőségű fehérje jelentőségét tehát nem szabad lebecsülni, mert nemcsak a babád fejlődésére hat, hanem ennél sokkal fontosabb szerepe van: hosszú távon befolyásolhatja az egészségét.

 

Tovább

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Kapcsolódó tartalom
Az anyukák értékelése0/5
Keresés

Még mindig nem találod
amit keresel?

Próbáld ki új keresőnket. Mindig nyújtunk valami újat Neked.