Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
Fehérjebevitel és a csecsemő egészséges súlya

Fehérjebevitel és a csecsemő egészséges súlya

Kutatások bizonyítják, hogy a nem megfelelő minőségű és mennyiségű fehérjebevitel elhízáshoz vezethet. Hogyan lehet csökkenteni ezt a kockázatot?

2016/08/30 14:22

„Már tudom, hogy a fehérje szükséges a baba fejlődéséhez – akkor tehát minél többet eszik belőle, annál egészségesebb lesz.” Sokan gondolják így, és ha te is közéjük tartozol, mindenképpen olvasd el a következőket - ez ugyanis egy veszélyes tévhit, aminek káros következményei lehetnek a babára nézve.

Mennyiség vagy minőség?

Persze megijeszteni nem akarunk, de a legújabb kutatások egyértelműen bebizonyították, hogy nem a mennyiségen van a hangsúly, hanem sokkal inkább a minőségen - a túlzott, illetve nem megfelelő szerkezetű fehérje fogyasztása a baba első két évében növeli mind a későbbi elhízás, mind az allergia kockázatát.

Akkor mégis mi okozza ezt az elterjedt tévhitet? Valószínűleg az, hogy a fehérjéről sokan tudják, hogy kiemelkedően fontos tápanyag, a szervezet működésének egyik feltétele. Számtalan létfontosságú funkciót tölt be, például

  • biztosítja a sejtek és szövetek létrejöttéhez és megújulásához szükséges alapot
  • a hormonok és az enzimek alkotórésze
  • fontos szerepük van az immunrendszer felépítésében
  • szerkezeti eleme az izmoknak, a kötőszöveteknek, csontoknak
  • biztosítja a folyadék- és sav-bázis egyensúlyt
  • fenntartják az érrendszer rugalmasságát.

 

A fehérje tehát kiemelkedően fontos – annyira, hogy a szakemberek szerint az élet korai szakaszában kapott fehérje minősége és mennyisége befolyásolhatja a jövőbeni egészségi állapotát is.

 

A „jó” fehérje

A baba számára egyértelműen az anyatejben lévő fehérje a legjobb, mert összetétele minden fejlődési szakaszban tökéletesen alkalmazkodik a baba korához és szükségleteihez. A baba születése utáni első anyatejtípus a kolosztrum, azaz az előtej – ebből mennyiségre kevés termelődik, ám az sűrű és tápanyagban rendkívül gazdag: tökéletes az apró gyomorral rendelkező újszülött számára.

Néhány nap után átmeneti, hígabb anyatej képződik, ami már nem kolosztrum, de még nem érett tej – ennek a mennyisége jóval több az előtejhez képest, és megnő benne a zsír, a laktóz és a vitaminok mennyisége.

Ez később átváltozik érett tejjé, ami megfelelő mennyiségben és arányban tartalmazza mindazt, amire egy egészséges csecsemőnek szüksége van, így a fehérjéket is.

 

Hogyan befolyásolja a fehérje a babád súlygyarapodását?

 

A minőség tisztázása után nézzük most a mennyiségre vonatkozó kérdést. Ehhez először is fontos tudnod, hogy a baba szervezete csak korlátozott mennyiségű fehérje tárolására képes, ezért naponta szüksége van fehérjebevitelre. Ám közel sem mindegy, hogy ez milyen mennyiségben történik – a baba táplálékában jelen lévő túlzott mennyiségű fehérje hosszú távú egészségügyi problémákat okoz.

Tudományos kutatások során kimutatták, hogy összefüggés van a csecsemőkori magas fehérjebevitel és a gyermekkori elhízásra való hajlam között: a kisbabakorban történő túlzott fehérjefogyasztás a későbbi években megnövekedett testtömegindexet és súlyfelesleget eredményez. És sajnos ez még nem minden: a túlsúllyal összefüggő másodlagos betegségek, például a 2-es típusú diabétesz, a szívbetegségek és a sztrók kockázata is megnő.

Ma már tudjuk tehát, hogy a születés utáni fehérjebevitel jelentősen kihat a felnőttkori egészségi állapotra is. Az optimális fehérjemennyiség és -minőség ezért is kulcsfontosságú: elősegíti az egészséges növekedést, és ezen belül a normál súlygyarapodást. Ezért ha a babádat anyatejjel táplálod, kevesebb esélye lesz felnőttkorban az elhízásra és az ezzel összefüggő betegségekre.

Ha valamilyen oknál fogva nem tudod egyáltalán vagy elegendő mértékben szoptatni a kisbabádat, akkor is csökkentheted a kockázatot: olyan tápszert válassz, ami összetételében leginkább hasonlít az anyatejre.

 

Tovább

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Kapcsolódó tartalom
Az anyukák értékelése0/5
Keresés

Még mindig nem találod
amit keresel?

Próbáld ki új keresőnket. Mindig nyújtunk valami újat Neked.