Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
A fehérje és a baba

A fehérje és a baba

 

A babák fejlődésében a fehérjék kiemelkedően fontosak, de nem mindegy, hogy milyet, mennyit, hogyan –segítünk eligazodni az információk rengetegében.

2016/08/30 14:28

Még csak nemrég született, de mennyit változott! Napról napra nagyobb, erősebb, ügyesebb – neked pedig hihetetlen látni, ahogy az aprócska csecsemőből kisgyerek válik. De vajon mi a kulcsa ennek az intenzív növekedésnek, és mit tudsz tenni azért, hogy minél egészségesebben fejlődjön a babád?

A legkisebbek fehérjeszükséglete

A babád az első évben olyan sebességgel fejlődik, amire később már nem lesz példa: nagyjából hat hónapos korára megduplázza, első születésnapjára megháromszorozza születési súlyát, testhossza pedig másfélszeresére növekszik. Ehhez a fantasztikus fejlődéshez a babádnak arra van szüksége, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjét kapjon, hiszen ebből származnak a csont, az izmok és az agy alkotóelemei.

A fehérje tehát az egész szervezet építőanyaga.  Ezek alkotják a sejteket, segítik az emésztőrendszert, kiépítik az immunrendszert: azaz a fehérjék határozzák meg leginkább a babád növekedését és fejlődését, és ez az a tápanyag, amiből az első életév során különösen nagy mennyiségre van szüksége.

 

Hogyan biztosítsd kisbabád számára az optimális mennyiségű és minőségű fehérjét?

Az optimális fehérjemennyiség viszonylag könnyen megadható számokkal:

Az egy napra ajánlott fehérje - és folyadékbevitelt 0-12 hónapos kor között

  • 0-6 hónapos kor között fehérjéből testtömeg-kilogrammonként 1,5-2,5 g, folyadékból 120-150 ml;
  • 7-12 hónapos kor között fehérjéből testtömeg-kilogrammonként  2,5 g, folyadékból 120-150 ml.

Ezeknek a számoknak valójában akkor van jelentősége, ha valamiért nem tudod elegendő mértékben szoptatni a babádat. Az anyatej ugyanis optimális összetételben és minőségben tartalmaz minden szükséges tápanyagot, ezért ha tudod, a babádat kizárólag anyatejjel tápláld, egészen féléves koráig.

Az anyatejben lévő fehérje összetétele ráadásul minden fejlődési szakaszban tökéletesen alkalmazkodik a baba korához és szükségleteihez:

  • A baba születése utáni első anyatejtípus a kolosztrum, azaz az előtej – ebből mennyiségre kevés termelődik, ám az sűrű, fehérjedús és tápanyagban rendkívül gazdag: tökéletes az apró gyomorral rendelkező újszülött számára .
  • Néhány nap után átmeneti, hígabb anyatej képződik, ami már nem kolosztrum, de még nem érett tej – ennek a mennyisége jóval több az előtejhez képest, és megnő benne a zsír, a laktóz és a vitaminok mennyisége.
  • Ez később átváltozik érett tejjé, ami megfelelő mennyiségben és arányban tartalmazza mindazt, amire egy egészséges csecsemőnek szüksége van, így a fehérjéket is.

 

Anyatej hiányában

A fehérje tehát kulcsfontosságú, de megtörténhet, hogy bár mindent megteszel, mégsem tudod elegendő mértékben szoptatni a kisbabádat – ez esetben olyan tápszer mellett dönts, ami összetételében leginkább hasonlít az anyatejre. A jól megválasztott tápszer tartalmaz minden fontos vitamint és ásványi anyagot, nem okozhat hasfájást vagy haspuffadást, sőt, akkor is segíthet, ha a baba érzékeny az anyatejben lévő tejcukorra, mert van olyan tápszer, amelynek az anyatejnél is alacsonyabb a tejcukortartalma.

Fontos tudnod: tehéntejet egyéves korig szigorúan tilos adni a babának! Az anyatej minden részecskéjében az emberi igényekhez igazodik, míg a tehéntej a borjú számára optimális összetételű. Ez a tejtípus háromszor annyi fehérjét tartalmaz, és teljesen más összetételű, mint az anyatej – fogyasztása túlságosan nagy igénybevételnek teszik ki a fejlődő veséket, és hosszú távon az anyagcserét is károsan befolyásolhatják.

 

Fehérjék a második félévben

Ha a babád elmúlt féléves, elkezdődik számára a hozzátáplálás: mostantól új forrásokból is gyűjthet be fehérjéket. Elsőként zöldségekkel és gyümölcsökkel ismerkedik meg, 8-9 hónapos kortól pedig következhetnek a húsok. Ezután lehet a tejtermékek közül a kefirrel és joghurttal próbálkozni, de tejet csak egyéves kor után lehet adni.

Az említett ételek mind fehérjeforrásnak számítanak, de azt, hogy a baba mennyire tudja ezeket hasznosítani, a fehérje összetétele és környezete határozza meg. A zöldségekből származó fehérjék például sokkal kisebb arányban hasznosulnak, mint a húsokból származók. A baba viszont nem tud annyi húst megenni, amennyi fehérjére szüksége van a második félévben – ezért fontos, hogy a hozzátáplálás mellett továbbra is folytasd a szoptatást.

 

A fehérjék szerepe az allergiamegelőzésben

Az allergia nem más, mint helytelen és túlzott immunválasz az egyébként ártalmatlan anyagokra (például tehéntejfehérjére). Az immunrendszer tévesen veszélyként azonosítja az ártalmatlan anyagot, és erőteljes válaszreakciót ad, amely allergiás tüneteket vált ki.

A szervezet ráadásul nem felejt: ha egyszer az immunrendszer érzékennyé vált valamilyen allergénre, utána már emlékszik rá és később is felismeri azt - így az allergénnel való találkozás később is allergiás reakciót válthat ki.

A fehérjék viszont segíthetnek megakadályozni az allergia kialakulását. A kulcs ehhez is az anyatejes táplálás: az anyatejben lévő fehérjéket a baba immunrendszere a sajátjaként ismeri fel, ezért elenyészően csekély az allergia kialakulásának valószínűsége. Mindemellett ezek a fehérjék gyengéden és fokozatosan edzik az immunrendszert, és kedvező hatást gyakorolnak a bélflórára, köszönhetően rendkívül alacsony allergizáló hatásuknak. 

A hozzátáplálás és az elválasztás időszakában figyelni kell az ételtípusok megfelelő időben történő bevezetésére. A babáknak nemcsak az immunrendszere, hanem a bélrendszere is éretlen, az erős allergén tulajdonsággal rendelkező táplálékok pedig a felszívódás során nem veszítik el allergiát kiváltó tulajdonságaikat.

Az allergiamegelőzés kulcsa tehát az, hogy ne adj a babádnak allergén tulajdonságokkal rendelkező ételt mindaddig, amíg immun- és bélrendszere meg nem erősödik. Különösen fontos, hogy 6 hónapos kor alatt ne kerüljön kapcsolatba tehéntejfehérjével, legfeljebb csak hidrolizált terméken keresztül – azaz szoptatási gondok esetén hypoallergén tápszer formájában.

 

A túl sok fehérje kockázata

A legújabb kutatások egyértelműen bebizonyították, hogy a fehérjék esetében a nem annyira a mennyiség a meghatározó, hanem sokkal inkább a minőség - a túlzott, illetve nem megfelelő szerkezetű fehérje fogyasztása a baba első két évében növeli mind a későbbi elhízás, mind az allergia kockázatát. Ha egy babát nem anyatejjel táplálnak vagy nem olyan tápszert fogyaszt, amelynek az összetétele az anyatej felépítését igyekszik lekövetni, túlságosan sok fehérje kerülhet a szervezetébe – ez pedig azzal jár, hogy felnőttként számos egészségi problémával kell majd megküzdenie, az elhízástól a cukorbetegségig.

 

A szükséges mennyiségű és megfelelő minőségű fehérje jelentőségét tehát nem szabad lebecsülni, mert nemcsak a babád fejlődésére és növekedésére hat, hanem ennél sokkal fontosabb szerepe van: hosszú távon befolyásolja az egészségét.

 

Tovább

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorInteraktív eszközökkel várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Személyre szabott tanácsainkkal segítjük a szülővé válás folyamatát

Regisztrálj!

Kapcsolódó tartalom
Vélemények a cikkről