Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
A fehérje és a baba

A fehérje és a baba

A babák fejlődésében a fehérjék kiemelkedően fontosak, de nem mindegy, hogy milyet, mennyit, hogyan –segítünk eligazodni az információk rengetegében.

2016/08/30 14:28

Még csak nemrég született, de mennyit változott! Napról napra nagyobb, erősebb, ügyesebb – neked pedig hihetetlen látni, ahogy az aprócska csecsemőből kisgyerek válik. De vajon mi a kulcsa ennek az intenzív növekedésnek, és mit tudsz tenni azért, hogy minél egészségesebben fejlődjön a babád?

A legkisebbek fehérjeszükséglete

A babád az első évben olyan sebességgel fejlődik, amire később már nem lesz példa: nagyjából hat hónapos korára megduplázza, első születésnapjára megháromszorozza születési súlyát, testhossza pedig másfélszeresére növekszik. Ehhez a fantasztikus fejlődéshez a babádnak arra van szüksége, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjét kapjon, hiszen ebből származnak a csont, az izmok és az agy alkotóelemei.

A fehérje tehát az egész szervezet építőanyaga.  Ezek alkotják a sejteket, segítik az emésztőrendszert, kiépítik az immunrendszert: azaz a fehérjék határozzák meg leginkább a babád növekedését és fejlődését, és ez az a tápanyag, amiből az első életév során különösen nagy mennyiségre van szüksége.

 

Hogyan biztosítsd kisbabád számára az optimális mennyiségű és minőségű fehérjét?

Az optimális fehérjemennyiség viszonylag könnyen megadható számokkal:

Az egy napra ajánlott fehérje - és folyadékbevitelt 0-12 hónapos kor között

  • 0-6 hónapos kor között fehérjéből testtömeg-kilogrammonként 1,5-2,5 g, folyadékból 120-150 ml;
  • 7-12 hónapos kor között fehérjéből testtömeg-kilogrammonként  2,5 g, folyadékból 120-150 ml.

Ezeknek a számoknak valójában akkor van jelentősége, ha valamiért nem tudod elegendő mértékben szoptatni a babádat. Az anyatej ugyanis optimális összetételben és minőségben tartalmaz minden szükséges tápanyagot, ezért ha tudod, a babádat kizárólag anyatejjel tápláld, egészen féléves koráig.

Az anyatejben lévő fehérje összetétele ráadásul minden fejlődési szakaszban tökéletesen alkalmazkodik a baba korához és szükségleteihez:

  • A baba születése utáni első anyatejtípus a kolosztrum, azaz az előtej – ebből mennyiségre kevés termelődik, ám az sűrű, fehérjedús és tápanyagban rendkívül gazdag: tökéletes az apró gyomorral rendelkező újszülött számára .
  • Néhány nap után átmeneti, hígabb anyatej képződik, ami már nem kolosztrum, de még nem érett tej – ennek a mennyisége jóval több az előtejhez képest, és megnő benne a zsír, a laktóz és a vitaminok mennyisége.
  • Ez később átváltozik érett tejjé, ami megfelelő mennyiségben és arányban tartalmazza mindazt, amire egy egészséges csecsemőnek szüksége van, így a fehérjéket is.

 

Anyatej hiányában

A fehérje tehát kulcsfontosságú, de megtörténhet, hogy bár mindent megteszel, mégsem tudod elegendő mértékben szoptatni a kisbabádat – ez esetben olyan tápszer mellett dönts, ami összetételében leginkább hasonlít az anyatejre. A jól megválasztott tápszer tartalmaz minden fontos vitamint és ásványi anyagot, nem okozhat hasfájást vagy haspuffadást, sőt, akkor is segíthet, ha a baba érzékeny az anyatejben lévő tejcukorra, mert van olyan tápszer, amelynek az anyatejnél is alacsonyabb a tejcukortartalma.

Fontos tudnod: tehéntejet egyéves korig szigorúan tilos adni a babának! Az anyatej minden részecskéjében az emberi igényekhez igazodik, míg a tehéntej a borjú számára optimális összetételű. Ez a tejtípus háromszor annyi fehérjét tartalmaz, és teljesen más összetételű, mint az anyatej – fogyasztása túlságosan nagy igénybevételnek teszik ki a fejlődő veséket, és hosszú távon az anyagcserét is károsan befolyásolhatják.

 

Fehérjék a második félévben

Ha a babád elmúlt féléves, elkezdődik számára a hozzátáplálás: mostantól új forrásokból is gyűjthet be fehérjéket. Elsőként zöldségekkel és gyümölcsökkel ismerkedik meg, 8-9 hónapos kortól pedig következhetnek a húsok. Ezután lehet a tejtermékek közül a kefirrel és joghurttal próbálkozni, de tejet csak egyéves kor után lehet adni.

Az említett ételek mind fehérjeforrásnak számítanak, de azt, hogy a baba mennyire tudja ezeket hasznosítani, a fehérje összetétele és környezete határozza meg. A zöldségekből származó fehérjék például sokkal kisebb arányban hasznosulnak, mint a húsokból származók. A baba viszont nem tud annyi húst megenni, amennyi fehérjére szüksége van a második félévben – ezért fontos, hogy a hozzátáplálás mellett továbbra is folytasd a szoptatást.

 

A túl sok fehérje kockázata

A legújabb kutatások egyértelműen bebizonyították, hogy a fehérjék esetében a nem annyira a mennyiség a meghatározó, hanem sokkal inkább a minőség - a túlzott, illetve nem megfelelő szerkezetű fehérje fogyasztása a baba első két évében növeli mind a későbbi elhízás, mind az allergia kockázatát. Ha egy babát nem anyatejjel táplálnak vagy nem olyan tápszert fogyaszt, amelynek az összetétele az anyatej felépítését igyekszik lekövetni, túlságosan sok fehérje kerülhet a szervezetébe – ez pedig azzal jár, hogy felnőttként számos egészségi problémával kell majd megküzdenie, az elhízástól a cukorbetegségig.

 

A szükséges mennyiségű és megfelelő minőségű fehérje jelentőségét tehát nem szabad lebecsülni, mert nemcsak a babád fejlődésére és növekedésére hat, hanem ennél sokkal fontosabb szerepe van: hosszú távon befolyásolja az egészségét.

 

Tovább

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorInteraktív eszközökkel várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Személyre szabott tanácsainkkal segítjük a szülővé válás folyamatát
Kapcsolódó tartalom
Az anyukák értékelése0/5

Még mindig nem találod
amit keresel?

Próbáld ki új keresőnket. Mindig nyújtunk valami újat Neked.