Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
timeless-content_covid19-faqs_fb_postlink_8_375x300_de_200406_1_small.jpg

Gyakori kérdések a koronavírusról

Mike Possner; MD

Nestlé Csecsemőtáplálás

Az európai, közel-keleti és észak-afrikai régió egészségügyi igazgatója

2020/04/06 14:41

A Nestlé Csecsemőtáplálás egészségügyi igazgatójaként és apaként (valamint leendő nagypapaként, hiszen három napja kaptam az örömhírt, hogy legidősebb lányom első unokánkat várja) utánajártam annak, hogy a szülők mit tehetnek a COVID-19-világjárvány idején maguk és gyermekeik legjobb védelme érdekében, különös tekintettel a terhességre és az újszülött táplálására.

 

Szülőként és egészségügyi szakemberként tudom, hogy a terhesség és az újszülöttel eltöltött első időszak csodálatos, de sok család életében aggodalommal teli. Természetes, hogy a jelenlegi COVID-19-világjárvány miatt sok szülő különösen aggódik, és szeretne mindent megtenni családja biztonságáért.

 

Ami engem illet, a lányomnak szerettem volna tanácsokat adni, hogy megnyugtassam, és arra gondoltam, hogy bizonyára sok más családban merülnek fel ugyanezek az aggályok. A legfontosabb dolog, amit közösségként és családunk védelme érdekében mindannyian megtehetünk az az, hogy tudatosan viselkedünk mindennapi életünkben és odafigyelünk arra, hogy hogyan érintkezünk a többiekkel, és ezzel korlátozzuk fertőzés terjedésének kockázatát. Ez azt jelenti, hogy betartjuk a kézhigiénia és a köhögési etikett szabályait, és (jóllehet sokunk számára nehéz ez az időszak) a közösségi kontaktusok korlátozásával és a nem feltétlenül szükséges utazás kerülésével minimálisra szorítjuk a többiekkel való érintkezést.

Emellett szakértői csapatommal megpróbáltuk megválaszolni leggyakoribb kérdéseket arról, hogy hogyan tudjuk saját magunk és gyermekeink biztonságát és egészségét garantálni ebben a nehéz időszakban. Ehhez a WHO és az UNICEF legújabb ajánlásait használtuk fel.

 

Kérem ne feledkezzen meg arról, hogy ez egy új vírus, amelyet még nem ismerünk teljesen. Látogasson el ide időről időre újabb tanácsokért és információért, és ha Ön vagy egy családtagja rosszul érzi magát, minden esetben konzultáljon helyi egészségügyi szakemberrel.

 

Kívánom a legjobbakat Önnek és családjának, és jó egészséget kívánok ebben az embert próbáló időszakban.

 

Mike Possner és az Ön Nestlé-csapata

Gyakran Ismételt Kérdések (GYIK)

 

Koronavírus - mit tehetünk családunk biztonságáért?

 

 

1. Aggódom amiatt, hogy megfertőződöm a COVID-19-vírussal. Mennyire kell aggódnom?

 

Ezt a kérdést sok család teszi fel manapság. A médiában rengeteg információ érhető el a COVID-19 -fertőzésről és ez sokunkat aggaszt és megzavar.

A WHO álláspontja szerint ha Ön is a járvány által érintett területen él, akkor elképzelhető, hogy Ön vagy bármely családtagja kitett lehet az új koronavírusnak. Sokan (elsősorban a gyermekek és a fiatal felnőttek) csak enyhe tüneteket tapasztalnak, de vannak a súlyosabb esetek is, ahol kórházi kezelésre van szükség. Azonban az enyhe tüneteket mutató emberek is megfertőzhetnek másokat. Ez azt jelenti, hogy Ön a legkönnyebben úgy tudja családja és közössége biztonságát garantálni, ha otthonában és mindenhol máshol megteszi az alapvető óvintézkedéseket (például betartja a megfelelő kézhigiénia és a köhögési etikett szabályait). Folyamatosan tájékozódjon, és kövesse figyelemmel a helyi egészségügyi hatóság tanácsait az utazások és a csoportosulások terén bevezetett korlátozásokról.

 

A WHO legfrissebb tanácsait részletesebb itt találhatja meg (angol nyelven):  https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public

 

2. A gyermekemet szoptatom. Ha fertőzött vagyok, ő is elkapja tőlem a COVID-19-vírust? Hogyan védhetem meg a fertőzéstől?

Ahogy a helyzet minden egyes nappal változik, a témával kapcsolatban még mindig nincs elég ismeretünk. A legfrissebb információkról ezért tájékozódjon a WHO weboldalán. Fontos, hogy bármilyen bizonytalanság esetén kérjen tanácsot védőnőjétől vagy egészségügyi szakembertől. Bármilyen javaslatot is kap, fontos, hogy a gyermek etetése során Ön és vagy az Önt segítők betartsák a kézhigiénia és az etetéshez kapcsolódó eszközök megfelelő fertőtlenítésének szabályait.

A WHO legfrissebb ajánlását részletesebben itt találhatja meg (angol nyelven):  https://www.who.int/news-room/q-a-detail/q-a-on-covid-19-pregnancy-childbirth-and-breastfeeding

 

3. A gyermekemet tápszerrel / bébiétellel etetem. A termék megfertőzheti a vírussal?

A Nestlénél szigorú higiéniai és keresztfertőzés-megelőzési szabályokat követünk, és biztosítjuk, hogy élelmiszereink kivétel nélkül biztonságosak és szennyeződésektől mentesek. Ebben az aggasztó időszakban természetesen valamennyi szabályzatunkat felülvizsgáltuk, és további intézkedéseket vezettünk be annak érdekében, hogy garantálhassuk a biztonságos termékeket az Ön számára és gyermeke számára. Gyermeke nincs kitéve annak a kockázatnak, hogy tápszereink vagy bébiételeink fogyasztása miatt megfertőződne a COVID-19-vírussal.

Ha Ön úgy dönt, hogy gyermekét tápszerrel táplálja, fontos, hogy betartsa a higiéniai szabályokat. A WHO javaslata alapján a fertőzés érintkezéssel történő átadásának kockázatát csökkentse azzal, hogy alaposan, legalább 20 másodpercen keresztül szappannal és vízzel kezet mos, mielőtt megfogná a tápszert vagy a cumisüveget, vagy megérintené gyermekét. Rendszeresen és megfelelően tisztítsa/fertőtlenítse az összes olyan felületet, amely fertőzött lehet és az eszközöket, amelyekkel gyermekét eteti. A WHO azt is tanácsolja, hogy ha úgy érzi, nincs elég jól ahhoz, hogy gyermekét etesse, kérjen meg valakit arra, hogy segítsen az etetésben. Győződjön meg arról, hogy ez a személy is betartja a fent említett higiéniai szabályokat. Ha Ön, az Ön partnere vagy a gyermek más gondozója köhögni kezd vagy más légúti tüneteket mutat, javasoljuk, hogy (ha lehetséges) viseljen maszkot, amikor a gyermeket megérinti vagy eteti. Ezzel a fertőzés terjedésének kockázatát csökkenti. Győződjön meg afelől, hogy tudja, hogyan kell a maszkokat biztonságosan használni és kidobni. Ha ebben nem biztos, beszéljen egészségügyi szakemberrel.

 

A WHO aktuális ajánlásait részletesebben ezen az oldalon éri el (angol nyelven): https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public

 

4. Akkor is sterilizáljam a cumisüveget, ha az elkészítési útmutatásban az áll, hogy erre nincs szükség?

Igen. A WHO ajánlása alapján fontos, hogy a gyermek által használt etetőeszköz valamennyi alkatrészét (ideértve az üveget, a cumit, a mérőkanalat, a tálakat, a kanalakat) mindig tisztítsa meg és sterilizálja vagy fertőtlenítse. Az etetéshez használt valamennyi eszközt először vízzel tisztítsa meg, majd a hőálló eszközöket forró vízben megfelelően forralja (sterilizálja). A nem hőálló eszközök felületét arra alkalmas alkoholos oldattal törölje át a fertőtlenítéshez. Ne aggódjon, ha nem biztos abban, hogy az Ön konkrét helyzetében mi a teendő. Lépjen kapcsolatba orvosával, egészségügyi szakemberrel vagy védőnőjével, aki konkrétabb tanácsokkal tud majd szolgálni.

 

A WHO aktuális ajánlásait ezen az oldalon éri el (angol nyelven): https://www.who.int/news-room/q-a-detail/q-a-coronaviruses

 

 

5.Hogyan védhetem meg a gyermekem a COVID-19-vírustól?

 

A WHO világosan fogalmaz a tekintetben, hogy jelenleg nem tudunk eleget a COVID-19-ről ahhoz, hogy pontosan ismerjük a különböző életkorú kisbabákra és kisgyermekekre gyakorolt hatását. Általában elmondható, hogy a többi korcsoporthoz képest a kisgyermekek és kisbabák között kevesebb esetet jelentettek, és összességében úgy tűnik, hogy a gyermekeket nem érinti annyira súlyosan a betegség. A fertőzöttek között vannak olyanok, akik súlyosan megbetegszenek, és tüdőgyulladás, valamint komoly légzési nehézség alakul ki náluk. Azonban úgy tűnik, hogy a súlyosabban érintett betegek általában idősebbek vagy más betegségben is szenvednek. Tudjuk azonban azt is, hogy bármely korcsoportba tartozó emberek elkaphatják a fertőzést és megbetegedhetnek. Ezért fontos, hogy Ön átmenetileg bizonyos óvintézkedéseket tegyen meg az otthonában és a mindennapi életében, hogy ezzel védje saját magát, családját és a környezetében élő embereket.

 

A WHO-tól kapott tájékoztatás alapján a COVID-19-fertőzést Ön és gyermeke fertőzött személyektől kaphatják el, vagy úgy, hogy szennyezett tárgy vagy felület megérintése után a szemükhöz, a szájukhoz vagy az orrukhoz nyúlnak. A fertőzés egyik személyről a másikra az orról vagy a szájról kis cseppek formájában terjed akkor, amikor a fertőzött személy köhög tüsszent vagy kilélegzik. Mivel ezek a cseppek megülnek a felületeken, és bizonyos ideig meg is maradnak ott, a betegség terjedésének megakadályozása, illetve az Ön és gyermeke védelme szempontjából nagyon fontos a rendszeres kézmosás és a köhögési etikett betartása. Mielőtt megfogná gyermekét, legalább 20 másodpercen keresztül szappannal és vízzel mosson kezet. Az Ön környezetében élő emberek tegyenek ugyanígy. Ön és az Ön körül élő emberek tartsák be köhögési etikett szabályait. Ez azt jelenti, hogy köhögéskor vagy tüsszentéskor papírzsebkendővel vagy könyökhajlatukkal takarják el a szájukat és orrukat. A használt papírzsebkendőt azonnal dobják ki, majd kövessék a megfelelő kézhigiéniai eljárást.

 

A kisgyermekek számára gondot jelenthet a kézmosás. A csecsemők kezét felnőttnek kell megmosnia. A kézmosás legyen a napi rutin játékos része, különösen akkor, ha szabad térről érkeznek haza, valamint étkezés előtt és után. Ehhez használjanak szappant és vizet vagy (ha az nem elérhető) kézfertőtlenítőt.

 

A WHO hatékony kézmosásról szóló tanácsait itt találja: https://www.who.int/gpsc/clean_hands_protection/en/

 

A COVID-19-fertőzést a cseppek belélegzése útján közvetlenül is el lehet kapni egy fertőzött embertől. Ezért nagyon fontos, hogy legalább másfél méter távolságra álljunk mindenkitől.

 

A gyermekek fokozott védelme érdekében fontos, hogy szorítsa a minimumra a kapcsolatot olyan emberekkel, akik nem érzik jól magukat (itt többek között a gyerekek programjaira, a barátokkal és a családtagokkal való találkozásokra és a nagy létszámú eseményekre gondolunk). Fontos, hogy a kézhigiénia szabályait és a köhögési etikettet mindenki tartsa be, aki az Ön gyermekét gondozza vagy kapcsolatba kerül vele. Ez talán nem könnyű, de jelenleg fontos, mivel ez segít csökkenteni a vírus terjedésének kockázatát. Fordítson figyelmet arra, hogy naprakészen ismerje a helyi egészségügyi hatóság aktuális útmutatásait. Hivatalos tájékoztatást a www.koronavirus.gov.hu oldalon talál.

 

A WHO aktuális ajánlásait részletesebben ezen az oldalon éri el (angol nyelven):https://www.who.int/news-room/q-a-detail/q-a-coronaviruses

 

 

6. Megfertőződtem a COVID-19-vírussal / kapcsolatba kerültem olyan személlyel, aki megfertőződött a COVID-19-vírussal. Mit tehetek gyermekem védelme érdekében?

 

Ha Ön vagy a háztartásában élő személy a COVID-19-fertőzés tüneteit mutatja, vagy kapcsolatba került olyan személlyel, akinél megerősítették COVID-19-fertőzést, kérjen időben orvosi segítséget.

 

A WHO világos útmutatást ad arra, hogyan csökkentsük a fertőzés terjesztésének kockázatát. Ha úgy gondolja, hogy esetleg a COVID-19-fertőzés tüneteit mutatja, vagy kapcsolatba került COVID-19-ben szenvedő személlyel, akkor gyermekének és többi családtagjának a biztonságát azzal tudja leginkább garantálni, ha a fertőzés kockázatának csökkentése érdekében korlátozza a kontaktust velük, és betartja a megfelelő kézhigiénia és köhögési etikett szabályait. Ez komoly nehézségeket jelenthet, azonban fontos, hogy a lehető legnagyobb mértékben akadályozzuk a betegség terjedését.

 

Ha az Ön COVID-19-tesztje pozitív lett, és otthon részesül ápolásban, fontos, hogy betartsa az egészségügyi szakemberek és a WHO által javasolt izolációs szabályokat. Ez azt jelenti, hogy Önnek otthon kell maradnia, és minimalizálni kell a családtagokkal való kapcsolatot. Javasolt, hogy jól szellőztethető, a többi családtagétól elkülönített szobát foglaljon el, emellett tartsa be a kézhigiénia szabályait és, amikor csak lehet, viseljen orvosi maszkot és/vagy tartsa be a köhögési etikett szabályait. Ha azt az utasítást kapja, hogy viseljen maszkot, legyen tisztában azzal, hogy hogyan kell biztonságosan használni és kidobni a maszkot. A WHO azt is javasolja, hogy az Ön által használt textileket és evőeszközöket gyermekei és más családtagja ne használják, valamint, hogy minden esetlegesen szennyezett felületek rendszeresen tisztítsanak (lehetőség szerint kesztyűt és más elérhető védőfelszerelést viselve). Győződjön meg arról, hogy tudja, hogy ezeket az eszközöket hogyan kell biztonságosan használni és kidobni. Ha nem biztos abban, hogy mi a teendő, beszéljen egészségügyi szakemberrel.

 

A WHO aktuális ajánlásait részletesebben ezen az oldalon éri el (angol nyelven): https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public/

 

 

7. Több gyermekem van. Ha az egyikük megbetegszik a COVID-19-vírus miatt, hogy tudom megvédeni a többieket?

 

Beteg gyermekről gondoskodni még a legjobb időkben is nehézséget jelenthet a családok számára. Természetes, ha a jelenlegi helyzetben különösen aggódunk. Ha gyermekén azt látja, nem érzi jól magát, időben kérjen orvosi tanácsot.

 

Ha egyik gyermeke a COVID-19-fertőzés tüneteit mutatja, vagy kapcsolatba került olyan személlyel, akinél megerősítették a COVID-19-fertőzést, vagy a gyermeke COVID-19-tesztje lett pozitív és otthon ápolják, fontos, hogy betartsák az egészségügyi szolgáltató és a WHO által javasolt izolációs szabályokat. Ez általában azt jelenti, hogy a gyermeknek otthon kell maradnia, és korlátozni kell a közte és a családtagok közötti kapcsolatot (a kijelölt gondozó kivételével). Javasolt, hogy a gyermek jól szellőztethető, a többi családtagétól elkülönített szobát foglaljon el, emellett tartsa be a kézhigiéna és a köhögési etikett szabályait. Azok az idősebb gyermekek, akik nem érzik jól magukat, adott esetben képesek lehetnek maszk viselésére és ezzel a fertőzés terjedésének akadályozására. A maszk azonban nem javasolt csecsemők és kisgyermekek esetében, mivel a levegő áramlása nem mindig megfelelő, és felügyelet nélkül hagyott kisgyermek esetében a maszk kényelmetlen vagy akár veszélyes is lehet. Ha az egészségügyi szakember maszk viselését javasolja, győződjön meg arról, hogy tudja, hogyan kell maszkot biztonságosan használni és eldobni. A WHO azt is javasolja, hogy a fertőzött gyermek által használt textileket és evőeszközöket más családtagok ne használják, illetve használat után ezeket alaposan tisztítsák meg. A gyermekekben stresszt és szorongást válthatnak ki a hírek, amelyeket a koronavírusról hallanak. Fontos, hogy az egész család segítséget kapjon abban, hogy megküzdjön a helyzettel. Csatoljuk a WHO hasznos tanácsait arról, hogy az egész család hogyan tudja kezelni ezt a stresszes időszakot. Ha úgy érzi, hogy nem tud megküzdeni a problémáival, forduljon egészségügyi szakemberhez vagy tanácsadóhoz.

 

A WHO aktuális ajánlásait ezen az oldalon éri el (angol nyelven): https://www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/coping-with-stress.pdf?sfvrsn=9845bc3a_8;https://www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/helping-children-cope-with-stress-print.pdf?sfvrsn=f3a063ff_2

 

 

8. Ha köhögök, viseljek maszkot a gyermekem védelme érdekében?

 

Ha Ön köhög vagy tüsszent, javasolt lehet, hogy gyermeke gondozása és etetése közben viseljen maszkot. Ha maszkot visel, nagyon fontos, hogy ismerje a maszkok biztonságos használatának és kidobásának módját, és a továbbiakban is tartsa be a megfelelő kézhigiénia és a köhögési etikett szabályait.

 

Itt található a WHO átfogó útmutatója a maszk használatának és kidobásának helyes módjáról, illetve arról, hogy mikor hasznos a maszk viselése. Javasoljuk, hogy tekintse át!

 

A WHO aktuális ajánlásait ezen az oldalon éri el (angol nyelven): https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public/when-and-how-to-use-masks

 

 

9. A probiotikumok segíthetnek gyermekem immunrendszerének megerősítésében?

 

Nem tudunk eleget a COVID-19-vírusról ahhoz, hogy biztosak lehessünk a probiotikumok vagy más immunerősítő étrendkiegészítők védő hatásában. Azt tudjuk viszont, hogy a probiotikumok általában hozzájárulnak az egészséges immunrendszerhez.

 

 

10. A gyermekem elkaphatja a COVID-19-fertőzést állati forrásokból, például hús vagy tojás fogyasztásával?

 

A WHO megállapítása szerint a koronavírusok családjába sok olyan vírus tartozik, amely állatokban gyakran előfordul. Van rá példa, hogy emberek megfertőződnek ilyen vírusokkal, majd továbbadják azokat másoknak. A COVID-19 esetében is ez történt. Eddig még nem erősítették meg, hogy a COVID-19-fertőzést esetleg állati forrásoktól is el lehet kapni, de minden esetben javasoljuk, hogy élelmiszerbiztonsági szempontból megfelelő gyakorlatot kövessen. A főtt vagy nyers élelmiszer szennyeződésének elkerülése érdekében óvatosan kezelje a nyers húst, a nyers tejet, a nyers tojást és nyers állati belsőségeket. Ne fogyasszon nyers vagy nem megfelelően megfőzött/átsütött állati eredetű élelmiszereket. Az ilyen élelmiszerek kezelése során tartsa be a kézhigiénia szabályait, és ne érintse meg szemét, száját vagy orrát. Mindig figyeljen a nyers és a főtt/sült élelmiszerekhez használt edények elkülönítésére.

 

A WHO aktuális ajánlásait részletesebben ezen az oldalon éri el (angol nyelven): https://www.who.int/news-room/q-a-detail/q-a-coronaviruses

 

 

11. A COVID-19-vírus mennyi ideig marad életben a felületeken?

Egyelőre nem tudjuk pontosan, hogy a COVID-19-vírus mennyi ideig marad életben a különböző felületeken. A WHO feltételezése, hogy a körülményektől függően (pl. felület típusa, a környezet hőmérséklete vagy nedvessége) ez az időszak néhány óra és néhány nap is lehet. Ezért fontos, hogy tisztítson meg minden olyan felületet, amely szennyezett lehet. Rendszeresen gondoskodjon a megfelelő kézhigiéniáról. Kerülje a szeme, a szája és az orra megérintését, mivel a vírusok ezeken a pontokon juthatnak be a szervezetbe.

A WHO aktuális ajánlásait részletesebben ezen az oldalon éri el (angol nyelven):https://www.who.int/news-room/q-a-detail/q-a-coronaviruses

 

 

12. Biztonságos otthonra csomagot rendelni?

 

Az otthonunkból való kilépés elkerülése érdekében egyre többen rendelés útján szerezzük be az élelmiszert és az egyéb szükséges árukat. Természetes, ha családunk esetleg aggódik amiatt, hogy a kiszállított termékekkel bejuthat a vírus otthonunkba. A WHO általában véve biztonságosnak tekinti a COVID-19-fertőzéssel érintett területekről érkezett csomagok átvételét, mivel kicsi a valószínűsége annak, hogy az árukat fertőzött személy érintette meg, vagy annak, hogy az utaztatott, különböző körülményeknek és hőmérsékletnek kitett csomagolásról elkapjuk a fertőzést. Azonban minden esetben javasolt a megfelelő kézhigiéniai szabályok betartása a csomagolás megérintése után, a csomagolás és a termékek esetleges megtisztítása, és a kiszállítóval való interakció minimálisra szorítása (például „kontakt nélküli” kiszállítással).

 

 

Tovább

Kapcsolódó tartalom

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Az anyukák értékelése0/5
avatar
Keresés

Nem találod, amit keresel?
what you are looking for?

Try our new smart question engine. We'll always have something for you.

Úgy tűnik, már regisztrált felhasználó vagy

Jelentkezz be, hogy élvezhesd a Nestlé Baba Közösség tagjainak szóló előnyöket! Kattints ide a bejelentkezéshez!