Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Eszköz megosztása
X

GYIK

Hogyan működik

   Összeszedtük a leggyakoribb kérdéseket, amelyeket tőletek kaptunk. Ha gyors válaszokat keresel a legtöbbször előforduló témákban, mindenképpen fusd végig!  

Tápszerekről

Tápszer után kell itatni a babát?

Akár anyatejet, akár tápszert eszik a baba, szervezete igényelheti a plusz folyadékot. Közvetlenül étkezés után vagy az étkezések között is szükségük lehet rá. Szomjoltásra legjobb a forralt víz ebben az életkorban. Kánikulában vagy betegség alatt ez az igény megemelkedhet, amire a szülőnek kell elsősorban figyelnie, hiszen a csecsemők ezt még nem jelzik mindig egyértelműen.

Lefagyasztható a kész tápszer maradéka?

A kész tápszert, amennyiben nem ette meg mind a baba, sem tárolni, sem lefagyasztani nem szabad, hanem ki kell önteni. Míg az anyatej eltartható a fagyasztóban, a tápszereket csak frissen szabad fogyasztani.

Minden tápszer egyforma?

Nem. Mivel a termékek eltérő rendeltetésűek és összetételűek, ezért minden esetben a baba számára egyénileg kell kiválasztani a megfelelőt. Ehhez kérje szakember segítségét.

Termékekről

Lehet melegíteni a tejpépet?

A praktikus csomagolásban kapható, hűtést sem igénylő termékek felbontás után azonnal fogyaszthatók, de hidegen és melegen egyaránt kínálhatók a babának. Az elkészített pépek azonnali fogyasztásra alkalmasak. Amibe beleevett a baba azt már nem javasolt tovább tárolni és újra felmelegítve odaadni a kicsinek.

Csomós lett a tápszer, mit tegyek?

Javasoljuk, hogy úgy készítse el, mint a pudingot. Folyamatosan adagolja a vizet a porhoz és közben folyamatosan kevergesse. Ha így is maradna esetleg pici csomó, akkor a főzelékes cumit tegye a cumisüvegre. Semmiképpen ne használjon szitát, mert fontos, hogy a baba mindent megigyon a tápszerből. 3 apró lyukú cumik helyett javasoljuk az 1 nagyobb lyukkal rendelkező cumikat, ezen akadálytalanul át tud haladni a tápszer.

Ételallergiáról és intoleranciáról

Az allergiára veszélyeztetett gyermekek tejfehérje mentes diétáját mikor lehet abbahagyni?

Az ételallergiás gyerekek közel 95 százalékánál 3 éves korra megszűnnek a panaszok, a gyermekek kinövik a betegséget. Addig azonban nagyon fontos, hogy a problémát okozó ételeket, összetevőket szigorúan mellőzzük. A táplálékallergia legbiztosabb kezelési módja ugyanis az adott allergén teljes kihagyása az étrendből addig, amíg a túlérzékenység meg nem szűnik. A végleges időpont megállapítása szakorvos feladata, aki a diéta feloldásának módjáról, folyamatáról is felvilágosítást ad.

Mikor gondoljak arra, hogy a baba allergiás?

Az ételallergiák tünetei a gyomor- és bélrendszerben, a bőrön és a légzőrendszerben is jelentkezhetnek. A kicsinél előfordulhat véres széklet, testszerte száraz, ekcémás bőr jelentkezhet, ami szükségessé teheti az orvosi konzultációt. Allergiás reakció lehet a hányás, hasmenés, haspuffadás, csalánkiütés és orrfolyás is. Talán nem is gondolnánk, de bizony még a csecsemőkori krónikus középfülgyulladások okozója is lehet táplálékallergia. Csecsemőkorban az allergia a leggyakoribb esetekben bőrtünetek formájában jelentkezik. Az úgynevezett “allergiás menetelés” alapján, ami a különböző allergiás betegségek életkor szerinti kialakulásának sorrendjét jelenti, a csecsemő és a kisgyermekkorra jellemző az allergiás bőrgyulladás, amely elsősorban a popsin (pelenka dermatitisz) és az arcon, esetleg a hajlatokban jelenik meg. Gyakori még az élelmiszer allergia. Utóbbira is sokszor bőrtünetek hívják fel a figyelmet. Gyakori légúti betegségek esetén is gondolnunk kell allergiára. Kisgyermekkorban, 3-4 éves gyermekeknél már a klasszikus légúti allergiás betegség tüneteit észlelhetjük ( tüsszögés, orrfolyás, orrviszketés, köhögés). Ismétlődő szerózus (nem gennyes) középfülgyulladás tünete is lehet tejallergiának. Különösen akkor legyen gyanakvó a szülő, ha a családban gyakori az allergia.

Egy év utáni táplálásról

Minden Junior ital egyforma?

Ahogy más bébiételek sem, úgy a junior italok sem egyformák. A BEBA Pro junior ital egyrészt ideális a tehéntej kiváltásához, másrészt Immunonutrients összetveője, amely több vitamin és ásványi anyag együttes kombinációja ( cink, vas, A- és C-vitamin), támogatja a baba immunrendszerének megfelelő működését. A BEBA Pro junior ital Bifidusz Bl-t is tartalmaz, mely az anyatejjel táplált csecsemők emésztőrendszerében meglévőhöz hasonló bifidobaktérium. A Nestlé kínálatában még megtalálhatóak a Nestlé Junior italok is. Napi fél liter Nestlé Junior gyerekitallal fedezhető a kisded napi ajánlott vasbevitelének 75-80%-a (kognitív fejlődés) és a kalciumigényének 100%-a (csontok fejlődése).

Szoptatás

Bölcsödébe megyünk hamarosan, és még mindig szoptatok. Mit tegyek?

Az elválasztás hosszú folyamat. Az elválasztás élményét minden szoptató édesanya átéli. Az elválasztás akkor kezdődik, amikor a baba az anyatejen kívül más enni- vagy innivalót kap; lezárására pedig az utolsó szopással kerül sor. Az elválasztás – annak ellenére, hogy gyakran határozott időponthoz kötődő eseménynek tartják – ideális esetben egy folyamat. Az édesanya szemléletmódjától függően az elválasztás lehet hirtelen vagy fokozatos. Tarthat napokig, hetekig vagy néha hónapokig. A fokozatos és szeretetteljes – mind az édesanya, mind a baba érzéseit figyelembe vevő – elválasztás nagyon pozitív tapasztalatokkal gazdagíthatja mindkettőjüket.

Mit csináljak, ha nincs elég tejem?

A legritkább az az anya, akinek a mellében kevés tejmirigy van vagy egyáltalán nincs, ezért nem (vagy csak kevés) tejet képes termelni. Gyakrabban fordul elő az a helyzet, amikor a tejtermelődés mértéke elmarad a kívánatostól, ezért a baba nem tud elég anyatejhez jutni. A legjobb anyatej-serkentő maga a baba, ezért a gyakoribb szoptatások jelenthetnek megoldást. E mellett néhány dologra feltétlenül oda kell figyelni: megfelelő pihenés, elégséges folyadékbevitel, kiegyensúlyozott táplálkozás, nyugodt légkör. A tejtermelődés fokozására tejserkentő praktikákat is lehet alkalmazni, ami pl. lehet tea, homeopátiás készítmény, azonban ezek szedését mindig érdemes szakemberrel megbeszélni a kellemetlen mellékhatások elkerülése érdekében.

Hozzátáplálás, cumisüveges táplálás

Mit csináljak, ha a gyerek nem fogadja el a cumisüveget?

Türelemmel és kitartással, több próbálkozás után lehet arról beszélni, hogy a baba mit szeret és mit nem. Tanulással ezt az etetési módot is elfogadtathatjuk gyermekünkkel. Azonban ha mégsem megy, próbáljunk más módot ki (csőrös pohár, kanál), és hagyjuk, hogy a kicsi válassza ki a számára legmegfelelőbb etetési módot.

A babaételnek más az íze, mint a felnőtt ételnek. Utána ízesítsem?

A bébiételek a korosztályos igényeknek megfelelően általában hozzáadott só és cukor nélkül készülnek. Emiatt a felnőttek számára szokatlan lehet az ízük, azonban ezek a babák számára megfelelőek, ezért ne sózzuk, cukrozzuk az ételt, még akkor sem, ha úgy érezzük, hogy ezzel jobbá tehetjük. Az ételhez hozzáadott szükségtelen mennyiségű só és cukor gyorsan hozzászoktathatja a gyermekek a túl sós és túl édes ízekhez.

Meddig kell turmixolni a baba ételét?

A babák érettségének megfelelően lehet az ételek konzisztenciáját változtatni. A folyékony ételek után, a kicsi szem-száj koordinációjának függvényében lehet folyékony-pépes, majd pépes ételeket adni. Nincs szabály arra, hogy mikor jön el az az idő, amikor a pici már nem igényli a turmixolt formát, ezt az édesanya látja legjobban. Ha a kissé darabosabb étel fogyasztása nem okoz gondot, nem nyeli félre a baba, nem öklendezik tőle, akkor, ha még nincs is sok foga, elhagyható a turmixolás.

Még mindig nem találod
amit keresel?

Próbáld ki új keresőnket. Mindig nyújtunk valami újat Neked.