Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Eszköz megosztása
X

GYIK

Hogyan működik

   Összeszedtük a leggyakoribb kérdéseket, amelyeket tőletek kaptunk. Ha gyors válaszokat keresel a legtöbbször előforduló témákban, mindenképpen fusd végig!  

Ételallergiáról és intoleranciáról

Az allergiára veszélyeztetett gyermekek tejfehérje mentes diétáját mikor lehet abbahagyni?

Az ételallergiás gyerekek közel 95 százalékánál 3 éves korra megszűnnek a panaszok, a gyermekek kinövik a betegséget. Addig azonban nagyon fontos, hogy a problémát okozó ételeket, összetevőket szigorúan mellőzzük. A táplálékallergia legbiztosabb kezelési módja ugyanis az adott allergén teljes kihagyása az étrendből addig, amíg a túlérzékenység meg nem szűnik. A végleges időpont megállapítása szakorvos feladata, aki a diéta feloldásának módjáról, folyamatáról is felvilágosítást ad.

Mikor gondoljak arra, hogy a baba allergiás?

Az ételallergiák tünetei a gyomor- és bélrendszerben, a bőrön és a légzőrendszerben is jelentkezhetnek. A kicsinél előfordulhat véres széklet, testszerte száraz, ekcémás bőr jelentkezhet, ami szükségessé teheti az orvosi konzultációt. Allergiás reakció lehet a hányás, hasmenés, haspuffadás, csalánkiütés és orrfolyás is. Talán nem is gondolnánk, de bizony még a csecsemőkori krónikus középfülgyulladások okozója is lehet táplálékallergia. Csecsemőkorban az allergia a leggyakoribb esetekben bőrtünetek formájában jelentkezik. Az úgynevezett “allergiás menetelés” alapján, ami a különböző allergiás betegségek életkor szerinti kialakulásának sorrendjét jelenti, a csecsemő és a kisgyermekkorra jellemző az allergiás bőrgyulladás, amely elsősorban a popsin (pelenka dermatitisz) és az arcon, esetleg a hajlatokban jelenik meg. Gyakori még az élelmiszer allergia. Utóbbira is sokszor bőrtünetek hívják fel a figyelmet. Gyakori légúti betegségek esetén is gondolnunk kell allergiára. Kisgyermekkorban, 3-4 éves gyermekeknél már a klasszikus légúti allergiás betegség tüneteit észlelhetjük ( tüsszögés, orrfolyás, orrviszketés, köhögés). Ismétlődő szerózus (nem gennyes) középfülgyulladás tünete is lehet tejallergiának. Különösen akkor legyen gyanakvó a szülő, ha a családban gyakori az allergia.

Egy év utáni táplálásról

Minden Junior ital egyforma?

Ahogy más bébiételek sem, úgy a junior italok sem egyformák. A BEBA Pro Junior 1 és 2 italok egyrészt ideális a tehéntej kiváltásához, másrészt a több féle vitamin és ásványi anyag együttes kombinációja (cink, vas, A- és C-vitamin) támogatja a baba immunrendszerének megfelelő működését. A BEBA Pro Junior italok élőflórát is tartalmaznak.

Szoptatás

Bölcsödébe megyünk hamarosan, és még mindig szoptatok. Mit tegyek?

Az elválasztás hosszú folyamat. Az elválasztás élményét minden szoptató édesanya átéli. Az elválasztás akkor kezdődik, amikor a baba az anyatejen kívül más enni- vagy innivalót kap; lezárására pedig az utolsó szopással kerül sor. Az elválasztás – annak ellenére, hogy gyakran határozott időponthoz kötődő eseménynek tartják – ideális esetben egy folyamat. Az édesanya szemléletmódjától függően az elválasztás lehet hirtelen vagy fokozatos. Tarthat napokig, hetekig vagy néha hónapokig. A fokozatos és szeretetteljes – mind az édesanya, mind a baba érzéseit figyelembe vevő – elválasztás nagyon pozitív tapasztalatokkal gazdagíthatja mindkettőjüket.

Mit csináljak, ha nincs elég tejem?

A legritkább az az anya, akinek a mellében kevés tejmirigy van vagy egyáltalán nincs, ezért nem (vagy csak kevés) tejet képes termelni. Gyakrabban fordul elő az a helyzet, amikor a tejtermelődés mértéke elmarad a kívánatostól, ezért a baba nem tud elég anyatejhez jutni. A legjobb anyatej-serkentő maga a baba, ezért a gyakoribb szoptatások jelenthetnek megoldást. E mellett néhány dologra feltétlenül oda kell figyelni: megfelelő pihenés, elégséges folyadékbevitel, kiegyensúlyozott táplálkozás, nyugodt légkör. A tejtermelődés fokozására tejserkentő praktikákat is lehet alkalmazni, ami pl. lehet tea, homeopátiás készítmény, azonban ezek szedését mindig érdemes szakemberrel megbeszélni.

Hozzátáplálás, cumisüveges táplálás

Mit csináljak, ha a gyerek nem fogadja el a cumisüveget?

Türelemmel és kitartással, több próbálkozás után lehet arról beszélni, hogy a baba mit szeret és mit nem. Tanulással ezt az etetési módot is elfogadtathatjuk gyermekünkkel. Azonban ha mégsem megy, próbáljunk más módot ki (csőrös pohár, kanál), és hagyjuk, hogy a kicsi válassza ki a számára legmegfelelőbb etetési módot.

A babaételnek más az íze, mint a felnőtt ételnek. Utána ízesítsem?

A bébiételek a korosztályos igényeknek megfelelően általában hozzáadott só és cukor nélkül készülnek. Emiatt a felnőttek számára szokatlan lehet az ízük, azonban ezek a babák számára megfelelőek, ezért ne sózzuk, cukrozzuk az ételt, még akkor sem, ha úgy érezzük, hogy ezzel jobbá tehetjük. Az ételhez hozzáadott szükségtelen mennyiségű só és cukor gyorsan hozzászoktathatja a gyermekek a túl sós és túl édes ízekhez.

Meddig kell turmixolni a baba ételét?

A babák érettségének megfelelően lehet az ételek konzisztenciáját változtatni. A folyékony ételek után, a kicsi szem-száj koordinációjának függvényében lehet folyékony-pépes, majd pépes ételeket adni. Nincs szabály arra, hogy mikor jön el az az idő, amikor a pici már nem igényli a turmixolt formát, ezt az édesanya látja legjobban. Ha a kissé darabosabb étel fogyasztása nem okoz gondot, nem nyeli félre a baba, nem öklendezik tőle, akkor, ha még nincs is sok foga, elhagyható a turmixolás.

Tápszerekről

Tápszer után kell itatni a babát?

Akár anyatejet, akár tápszert eszik a baba, szervezete igényelheti a plusz folyadékot. Közvetlenül étkezés után vagy az étkezések között is szükségük lehet rá. Szomjoltásra legjobb a forralt víz ebben az életkorban. Kánikulában vagy betegség alatt ez az igény megemelkedhet, amire a szülőnek kell elsősorban figyelnie, hiszen a csecsemők ezt még nem jelzik mindig egyértelműen.

Lefagyasztható a kész tápszer maradéka?

A kész tápszert, amennyiben nem ette meg mind a baba, sem tárolni, sem lefagyasztani nem szabad, hanem ki kell önteni. Míg az anyatej eltartható a fagyasztóban, a tápszereket csak frissen szabad fogyasztani.

Minden tápszer egyforma?

Nem. Mivel a termékek eltérő rendeltetésűek és összetételűek, ezért minden esetben a baba számára egyénileg kell kiválasztani a megfelelőt. Ehhez kérje szakember segítségét.

Termékekről

Lehet melegíteni a tejpépet?

A praktikus csomagolásban kapható, hűtést sem igénylő termékek felbontás után azonnal fogyaszthatók, de hidegen és melegen egyaránt kínálhatók a babának. Az elkészített pépek azonnali fogyasztásra alkalmasak. Amibe beleevett a baba azt már nem javasolt tovább tárolni és újra felmelegítve odaadni a kicsinek.

Csomós lett a keményítőt is tartalmazó tápszer, mit tegyek?

Javasoljuk, hogy úgy készítse el, mint a pudingot. Folyamatosan adagolja a vizet a porhoz és közben folyamatosan kevergesse. Ha így is maradna esetleg pici csomó, akkor a főzelékes cumit tegye a cumisüvegre. Semmiképpen ne használjon szitát, mert fontos, hogy a baba mindent megigyon a tápszerből. 3 apró lyukú cumik helyett javasoljuk az 1 nagyobb lyukkal rendelkező cumikat, ezen akadálytalanul át tud haladni a tápszer.

Keresés

Még mindig nem találod
amit keresel?

Próbáld ki új keresőnket. Mindig nyújtunk valami újat Neked.