Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
Sánta Dávid apa blogger

Hajrá Apa! - A karantén a szülők túlélő show-ja

Bemutatjuk Sánta Dávidot, a SantaBros kreatív apa blog íróját, aki írásain keresztül közelebb hozza a szülői lét örömeit és kihívásait, egy gyakorló apa szemszögéből. 

2021/03/26 12:58

Hol is kezdjem? 

Sziasztok, Sánta Dávid vagyok, a SantaBros kreatív apa blog írója, egy négyéves kislány és egy két éves vegyes ikerpár apukája. Célom a valódi apaság népszerűsítése. Gyakorlati és érzelmi tapasztalataimat fogom megosztani ezentúl veletek itt, a Nestlé Baby&me weboldalon.

Kezdjük is egyből egy igen megterhelő időszakkal, azzal, amivel jelenleg is küzdünk. Eltelt egy év azóta, amióta először teljes karanténba kerültem a családommal. Már az első home oviból, és home officeból is rengeteget tanultam, mint apuka és férj. Ennek az időszaknak a legnagyobb tanulsága az volt, hogy rájöttem, a feleségem egy szuperhős. Azt gondoltam előtte, hogy tisztában vagyok azzal, hogy mennyi dolga is van itthon a gyerekek mellett, de a gyakorlatban rá kellett jönnöm, halvány lila fogalmam sem volt arról, milyen nehéz és fárasztó feladat ez nap, mint nap.

Ebben a megbecsült tudatban vágtunk neki a logikus, mégis nem várt második felvonásnak. Ami olyan, mint mikor másodjára vár gyermeket az ember, örül, mert már tapasztalt, azt gondolja most már mindent tud, viszont maga előtt látja újra minden fáradtságát, küzdelmét és boldogságát.

Szóval innen indult a hétköznapok túlélő show-ja újra…

Egy hetet otthon voltam ismét a családdal, az előző évből tanulva, próbáltam minél több mindenben segíteni, de főként a gyerekeket lefárasztani, lekötni. Olykor ez a legnagyobb segítség, addig anyának van egy szusszanásnyi ideje a saját gondolataival. Vagy akad egy kis ideje a home SPA-ra: hajat tud mosni…Viccesen hangzik de ezekben az időkben, amikor édesanyák harcolnak a mindennapokkal, ez igen is nagy szó. Sosem volt még arra példa, hogy helyt kellett állni Anyaként, feleségként, háziasszonyként, tanárként, és sokan még mellette gyűrik a home office intézményét is. A férfiak többsége, vagy elmegy otthonról és dolgozik vagy otthon különül el arra az időre, amíg dolgozik. Azt vettem észre, hogy mi könnyebben le tudunk válni. Mintha bekapcsolnának rajtunk egy gombot, hogy most munka van, aztán család, szórakozás. Lehet ez azért van, mert főleg egy dologra tudunk koncentrálni, míg a nők ezer kart növesztenek ha kell, csak hogy minden feladatot véghez tudjanak vinni. Miután újra dolgozom, igyekszem a délutáni időket én átvenni. Ami sokszor nehéz, hiszen a munkából hazaérve, fáradtan újra 100%-ra kell kapcsolnom. Hogyan csináljuk mi?

Mivel tudom, mennyire nehéz időszak ez mindenkinek, összeszedtem nektek egy-két olyan taktikát és tippet, amit egy óvodás és két bölcsődés gyereknél mi minden nap használunk.

  1. Főzzünk, süssünk és takarítsunk közösen. A legjobb taktikánk, hogy beavatjuk őket is apró feladatokkal a házimunka minden részletébe.  Így számtalanszor előfordult már, hogy amíg én felporszívóztam a házat ők, mint egy rendíthetetlen takarító brigád, követtek a kis játék porszívókkal. Majd négyen pucoltunk egy ablakot a móka kedvéért. Nem mondom, hogy tisztább lesz az ablaküveg, viszont a közös élmények és mosolyok mindent felülírnak. A sütéssel ugyanezt tapasztaltam, kétszer több idő és mindenki tiszta maszat lesz, viszont szuper közös program az egész családnak.
  2. Alkossunk együtt. Rengeteg egyszerű kreatív ötletet találhatunk ünnepnek, vagy évszakoknak megfelelően az interneten, vágjunk bele.  Nincs az a gyerek, aki ne imádna, nyakig festékes vagy ragasztós lenni. Az én gyerekeim odavannak érte. DIY bloggerként mindig leülünk és alkotunk közösen. A karantén minden apának esélyt ad és adott arra, hogy megtapasztalja, hogy mennyire fontos az, hogy több időt töltsünk el gyerekeinkkel. Lelassult a világ, de nem lehet, hogy csak figyelmeztet minket a valódi értékekre? Azokra a pillanatokra, amik megismételhetetlenek.
  3. Olvassunk sokat, majd beszélgessünk róla. Ezt a rutint a pandémia előtt is fontosnak tartottam. Nálunk a fürdetés nagy része az én feladatom és ezt utána összekötjük az esti meseolvasással is. Miért is fontos ez? Mert miután este hazaesem a munkából, kellenek ezek az esti lopott közös pillanatok a gyerekekkel, nekem is és nekik is. Egy olyan minőségidő az olvasás, ami életre szóló köteléket tud felépíteni apa és gyermekei között. Minden nap 15-20 perc az 140 perc heti szinten, amit száz százalékban együtt töltötök velük. A kedvenc részem az, miután elmeséltem egy történetet, mindig beszélgetni kezdek velük, hogy tudjam értették-e. Fantasztikus és nagyon értékes beszélgetések alakulnak ki. Erre is ez az időszak világított rá, ekkor tapasztaltam és éreztem magunkon, mennyire fontos program ez a napunkból.
  4. Ha tehetjük, kertészkedjünk együtt. Ültessünk virágokat az erkélyen vagy a kertben, és játszva tanítsuk meg a környezet szépségeire a gyerekeket. Ha jó idő van és otthon vagyok, egész nap a kertben játszunk. Így anya is könnyebben tud addig időt keríteni magának, és ugye, ha anya boldog, az egész család az, ezt minden valamire való férj tudja.
  5. Ha csak tehetjük, étkezzünk közösen. Mindig ilyenkor alakulnak ki a legjobb családi beszélgetések. Nagyon szeretem az esti vacsikat mert itt tudom meg kivel mi is történt az nap, hiszen valljuk be, ha apa nem érdeklődik, könnyen lemarad mindenről.

+1

Ne feledkezzetek meg magatokról és a párkapcsolatotokról sem! Randizzatok, alakítsátok át a nappalit mozivá, az étkezőt pedig egy étteremmé. Maradjatok meg egymásnak is. Számunkra ez okozza talán a legnagyobb kihívást. Nem azért mert nincs rá igényünk, csak olyan fáradtak vagyunk a nap végére, hogy a randi film első öt percében közösen alszunk el. Mondjuk ez is egy közös program…

Ezekkel a szülői taktikákkal próbáljuk túlélni a pandémiás hétköznapok kihívásokkal teli mindennapjait. Érdekes ugye, hogy ebben az időszakban a család minden tagja egyszer eljut arra a pontra, hogy elege lesz mindenkiből, kiabál és egy olyan helyre vágyik, ahol békén hagyják. szerintem ez teljesen normális. Nem tudom nálatok, hogy van, de nálunk ilyenkor mindenki a WC- be menekül. Akár nyugi szobának is hívhatnám. Szülhetnek vicces szituációkat a hétköznapok, ilyenkor ragadjunk meg minden lehetőséget és nevessünk nagyokat együtt.

Összességében azt javaslom, beszélgessetek sokat, próbáljátok kizárni a negatív híreket és eseményeket. Használjátok ki, hogy ilyen sokat lehettek szeretteitekkel és gyűjtsetek minél több közös emléket és élményt.

 

Sánta Dávid

Instagram: @santabros

Tovább

Kapcsolódó tartalom

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Az anyukák értékelése0/5
avatar
Keresés

Nem találod, amit keresel?
what you are looking for?

Try our new smart question engine. We'll always have something for you.

Úgy tűnik, már regisztrált felhasználó vagy

Jelentkezz be, hogy élvezhesd a Nestlé Baba Közösség tagjainak szóló előnyöket! Kattints ide a bejelentkezéshez!