Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
Hogyan fejlődik a baba agya a születés után?

Hogyan fejlődik a baba agya a születés után?

Hihetetlen fejlődésen megy keresztül a baba agya születésétől három éves koráig. Ennek a változásnak az eredménye az, hogy a gyermek mindennap fejlődik, hogy gyorsan tanul. De hogyan változik a kicsik agya, és mikor jelenik meg az értelem? 

2016/09/01 13:37

Látványos fejlődés az első évben

Gyermeked első évében látványos fejlődést mutat: súlya megháromszorozódik, magassága megduplázódik! De azt vajon tudtad-e, hogy a jelentősebb érési folyamat a háttérben, a babád fejében megy végbe? A kicsi agya másodpercenként kétmillió idegi kapcsolatot hoz létre élete első 24 hónapjában. A gyermekorvos, Philippe Grandesenne, a Baba, mesélj az első alkalmakról és a Baba, mesélj arról, ki vagy! című könyvek szerzője részletesen leírja az idegsejtek hiperaktivitásának kulcsfontosságú állomásait. Íme!

 

Ugyanolyan, mint a felnőtteké?

„Annak ellenére, hogy évek óta foglalkozom kisgyerekekkel, még mindig lenyűgöz, hogy a baba rögtön a születését követően már rendelkezik az összes jövőbeli szellemi képességével. Vicces, hogy az újszülöttek agya több idegi kapcsolatot teremt, mint a felnőtteké. Ezt nevezzük veleszületett képességnek. Például, a kisbabád képes bármilyen hangot felismerni a világon, szinte bárhol legyen is az, egészen addig, amíg az anyanyelve nem befolyásolja a hallását és a beszédét. Automatikus reflexekkel bír, mint amilyen a kapaszkodó reflex, a Moro-reflex (kar széttárása) vagy a lépegető reflex, mely utóbbit nyolc hónapos kora körül fogja újra felfedezni.

Az idegi kapcsolatai fokozatosan visszafejlődnek, hogy teret adhassanak a valódi tanulásnak. Neurológus kollégáim ezt „idegi mészárlásnak” nevezik, mintha az agynak vissza kellene fognia magát a későbbi fejlődés érdekében.”

 

Mi a nevelés és a tanulás szerepe?

„Valójában az értelem akkor jelenik meg, amikor a baba elkezd új dolgokat tanulni és amint képessé válik az új helyzetekhez való alkalmazkodásra.

Ettől kezdve a pszichomotoros és érzelmi képességeit a környezete határozza meg. A baba agya mindent „rögzít”, és semmi nem kerüli el a figyelmét. A baba agya fokozatosan építi fel saját magát, borotvaéles öt érzékszervének, illetve az egész nap során hallgatott anyanyelvének hála.

A hatalmas mennyiségű információ, melyet folyamatosan rögzít a baba agya, építi fel azokat az agyi kapcsolatokat, melyeken keresztül megtanul beszélni, önállóan enni, megtanulja lehúzni a vécét, illetve megtapasztalni az érzéseket is. Fejlődése egyszerűen lenyűgöző!”

 

Hogyan segítheted a babád fejlődését?

„Egyszerűen úgy, hogy együtt éltek. Vond be őt otthon a család életébe! Minden, amit teszünk, lenyűgözi, de én abszolút nem tartom hasznosnak a túlzásba vitt ingerlést. Ha a babád a közelségedre vágyik, öleld meg, nem számít, mit gondolnak mások! A gyermekek a saját tempójukban fejlődnek és a szülőknek alkalmazkodniuk kell ehhez! Gyakran kell ezt elismételnem azoknak a szülőknek, akik túlságosan is „irányadó” értékrenddel rendelkeznek.”

Tovább

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Kapcsolódó tartalom
Az anyukák értékelése0/5
Keresés

Még mindig nem találod
amit keresel?

Próbáld ki új keresőnket. Mindig nyújtunk valami újat Neked.