Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
Hogyan segíthetek kialakítani a kisbabámnak a helyes étkezési szokásokat?

Hogyan segíthetem kisbabám helyes étkezési szokásainak kialakulását?

Az első etetéstől kezdd el a helyes étkezési szokások kialakítását! Ha az alapelvek időben rögzülnek, rengeteget tettél a 18 hónapos baba fejlődéséért.

2020/04/15 11:05

Valószínűleg te is sokszor hallod, hogy naponta ötször kellene zöldséget-gyümölcsöt ennünk, cukrot lehetőleg nem fogyasztani, minél több vizet inni… vajon ugyanez vonatkozik a babára is?

A baba étkezési szokásai

„Edd meg a levest, attól leszel nagy és erős!”

 „Edd meg az összes zöldséget, ha egészséges akarsz maradni!”

 „Ha nem eszed meg a sárgarépát, hogy fogsz megtanulni fütyülni?

Ki ne hallotta volna gyerekkorában ezerszer ezeket a mondatokat? Te magad fogsz a legjobban meglepődni, amikor azt veszed észre, hogy pontosan ugyanezeket mondod a babádnak. Lássuk be: sokszor nem könnyű rávenni a kicsiket a helyes táplálkozásra, és ha nem fektetjük le jól az alapokat, később még sokkal nehezebb dolgunk lesz. A helyes táplálkozás a szilárd ételek bevezetésével kezdődik, ezért már ekkor érdemes alkalmaznod az egészséges étkezés alapelveit – máris rengeteget tettél babád fejlődéséért.

 

Táplálkozás tévúton

A gyermek emésztőrendszere két éves korára még nem fejlődik ki teljes mértékben, ennek ellenére a babák 50%-a 13-18 hónapos korától már pontosan ugyan azt eszi, amit a szülők. Ez sokszor nem csak azt jelenti, hogy a baba nem táplálkozik kiegyensúlyozottan, hanem annak a kockázatával is jár, hogy az emésztőrendszerében kóros folyamatok mennek végbe, ez pedig az immunrendszer gyengüléséhez is vezethet.

Néhány elgondolkodtató adat:

 • A babák 30%-a 6 hónapos és 2 éves kor között vashiányos, és 4,2%-uk vérszegénységben szenved.
 • A gyerekek fehérjebevitele (a húsok, halak, tojás tartoznak ide) 6 hónapos és 2 éves kor között gyakran túl magas. Ez az elhízás kockázatával is jár. A szervezet számára szükséges mennyiség naponta 20 g 12 hónapos korig, majd naponta 30 g 3 éves korig.
 • A gyerekek több mint fele túl sok édességet eszik.
 • Az epidemológiai vizsgálatok azt mutatják, hogy a 3-18 hónapos babák 5-15%-a és a 18-24 hónapos gyerekek 20%-a nem fogyaszt a szervezet igényeinek megfelelő mennyiségű kalciumot naponta.

Biztosak vagyunk abban, hogy te a legjobbat szeretnéd a babádnak! A legtöbb édesanya azért eteti helytelenül a babáját, mert nincs elég információja a gyerekek helyes táplálkozására vonatkozólag. Annak érdekében, hogy te véletlenül se tartozz közéjük, szeretnénk néhány hasznos tanácsot adni a baba egészséges étrendjéhez.

 

Alapvető szabályok 6-8 hónapos kortól

Ne félj attól, hogy nem leszel képes fejben tartani a rengeteg előírást – ahhoz, hogy a babádat egészségesen tápláld, csak néhány alapelvet érdemes megjegyezned:

 • Napi négyszeri étkezés az, amely kiegyensúlyozott arányban tartalmaz szénhidrátot, fehérjét, gyümölcsöket, zöldségeket, tejtermékeket, amit kiegészíthet plusz egy uzsonna délután négy óra körül. 
 • Nincs nassolás az étkezések között. Ha a babád éhes reggeli után vagy az éjszaka folyamán, nézd át az étrendjét, lehet, hogy az étkezések adagját vagy összetételét szükséges megváltoztatni. 
 • Hétről hétre próbáld meg variálni az ételeit, hogy fejleszd az ízérzékét. Ha mindig ugyanolyan ízeket tapasztal, nem fogja kipróbálni az újakat.
 • Hús és hal: egy nap egyszer adj 3-4 teáskanálnyit 6 és 12 hónapos kor között, 4-6 teáskanállal 12-36 hónapos korban, 6-8 teáskanálnyit 3-4 éves korban.
 • Tojás: kezdd a sárgájával, először fél, majd egy tojássárgáját adj, később pedig már egész tojást is adhatsz. 
 • Nincs szükség plusz só hozzáadására az ételkészítésnél sem. Talán mondanunk sem kell, de a boltban vásárolt üveges bébiételt se sózd meg! Ezzel sokat teszel az ízérzékeléséért ugyanúgy, mint az egészségéért.
 • cukros innivalókat tartsd meg az olyan különleges alkalmakra, mint a szülinapok. Az összes többi napon ragaszkodj a vízhez!

 

Bizonyított tény, hogy ha te magad is a helyes táplálkozást követed, a kisbabádnak is könnyebb lesz ezt elsajátítania. Gondolj bele, te vagy neki az elsődleges minta mindenben, miért éppen az étkezéseknél lenne máshogyan? Hagyd, hogy segítsen a konyhában, így az étkezés mókás és élvezetes eseménnyé válik: különösen támogasd az egészséges ételek elkészítésében, például tépkedjen salátát a tálba vagy keverje össze a kockázott gyümölcsöket. Próbáljatok meg minél többször együtt, családként leülni az asztalhoz az étkezések alkalmával – ez nemcsak közös beszélgetésekhez jó alap, de jó példát ad a kicsinek a kiegyensúlyozott táplálkozás elsajátításához.

 

Tovább

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

 • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
 • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
 • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
 • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Kapcsolódó tartalom
Az anyukák értékelése5/5

Nagyon érdekes cikkek! :)

Sok jó dolgot tanulhat az ember a cikkekből

Megdöbbentő

Megdöbbentő adatok. Nagyon hasznos információk

Keresés

Még mindig nem találod
amit keresel?

Próbáld ki új keresőnket. Mindig nyújtunk valami újat Neked.