Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X

Készen állunk arra, hogy szülők legyünk?

Babát várok. Óriási a boldogság, de nem tagadom, tele vagyok kérdésekkel. Leginkább az foglalkoztat, hogy valóban készen állok-e az anyaságra és hogy vajon jó szülők leszünk-e…

2016/08/31 16:29

Felkészülés az anyaságra

Először is, ne ijedj meg, teljesen természetes, hogy ezernyi kérdés kavarog benned! Elvégre gyermeket vársz, vagyis hamarosan a párod és te szülők lesztek! Meglátod, hogy ez a kilenc hónap igazán különleges időszak lesz az életetekben.

 

Tudnod kell, hogy a terhesség az intenzív változások ideje! A tested átalakul, a hormonok játszadoznak veled és a szokásosnál valószínűleg jóval érzékenyebb leszel. A várandósságod alatt fáradt lehetsz, és előfordulhat, hogy időnként majd többet stresszelsz, szorongsz, de az is lehet, hogy egyik pillanatról a másikra óriási erőre kapsz. Ezek mind-mind természetesek.

 

A kilenc hónap alatt bőven lesz időd arra, hogy jó pár kérdést feltegyél magadnak. Igen, bizony ez is hozzátartozik a szülővé válás folyamatához. Ne feledd azonban, hogy a terhességed nem egyedül kell végigcsinálnod: merj beszélni róla a barátnőddel, az édesanyáddal, a pároddal, vagy, ha úgy érzed, akár egy terapeutával!

 

Hogyan lesz belőlünk apa és anya?

Jól jegyezd meg: nem létezik semmiféle kézikönyv arról, hogy hogyan kell szülőnek lenni és hogyan kell azzá válni! A kilenc hónap alatt bőven lesz időd hozzászokni ahhoz a fantasztikus gondolathoz, hogy szülő leszel! Ebben segíthetnek a szülésre felkészítő foglalkozások is, amelyek a szülővé válásra is felkészítenek. Mi több, te is segíthetsz abban, hogy a párod is ugyanolyan felkészülten és felhőtlen boldogságban várja születendő gyermeketeket. Lássuk, hogyan!

 

Így segíts a párodnak!

Szögezzük le, hogy a terhességed a leendő apa számára azért mást jelent, mint neked! Még akkor is, ha a párod is ugyanolyan boldog attól, hogy a testedben fejlődik a magzatotok és aktívan részt is vesz a várandósságodban. De ne feledd, hiába is osztasz meg vele minden terhességgel kapcsolatos dolgot, ő ugyan melletted, de csupán kívülről tudja figyelni az eseményeket. Nem biztos, hogy teljesen átérzi majd a fáradtságod vagy megérti a hirtelen hangulatváltozásaid.

 

Jó, ha tudod, hogy az apai ösztönök nem követnek semmilyen szabályt: néhány férfi úgy érzi, hogy már a fogantatás első pillanatától kezdve apa, míg mások csak az első ultrahang vagy az első babamocorgás alkalmával szembesülnek azzal, hogy hamarosan családfők lesznek. Az sem kizárt, hogy a párodban majd csupán akkor tudatosul az apaság, ha már a karjában tartja a gyermeketeket.

 

Gondolj csak bele, hogy azért neki sem lehet könnyű látnia az átváltozásod, ráadásul nem egyszer érezheti úgy, hogy nem tud segíteni neked. Nyugtasd meg hát, és mutasd meg neki azt, hogy mennyire fontos neked és azt is, hogy valóban nélkülözhetetlen a szerepe a várandósságodban is! Érdemes elgondolkodnod azon, hogyan lehetne őt mindinkább bevonni a terhességgel kapcsolatos közös élményekbe. A szülésre felkészítő foglalkozások – különösen a haptonómia – például kitűnő módja annak, hogy a leendő édesapával együtt tapasztaljátok meg a kilenc hónap legboldogabb pillanatait.

 

Apropó, hallottál már a haptonómiáról? A haptonómia (hapto=érzékelés, nomos=tudomány) nem más, mint az érintés tudománya, amely nem mellesleg egy remek szülésre felkészítő program: az anya és az apa érintéssel és hanggal, együtt teremthet kapcsolatot a magzatával. A haptonómiát a holland Franz Veldman dolgozta ki, aki azt vallja, hogy kapcsolataink alapja az érintés, az érzékelés.

 

Neked is segíthet a dúla

Várandóssága alatt nem egy nő kéri dúla segítségét. A kismamákat terhességük kilenc hónapján végigkísérő és az anya gyermekágyas időszakában is támogató dúlák maguk is anyák. Az asszonytársi segítők a kismama és az orvosi csapat (szülésznő, orvos) közötti kommunikációt is kiegészíthetik, és segítenek abban, hogy jobban megértsd, mi is zajlik a testedben és a lelkedben. Ha már neked is megfordult a fejedben, hogy dúlát választasz, érdemes tájékozódnod a környezetedben élő kismamáktól, de utánanézhetsz az interneten is, hogy minél több információt gyűjthess össze.

Tovább

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Kapcsolódó tartalom
Az anyukák értékelése0/5
Keresés

Még mindig nem találod
amit keresel?

Próbáld ki új keresőnket. Mindig nyújtunk valami újat Neked.