Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
jatekotthon_kep.jpg

Kisbabával a karantén idején

Most, hogy többet vagytok a négy fal között a kicsivel, egyre többször felmerül a kérdés, hogy mit csináljatok egész nap, ha kimozdulni sem lehet.

2020/04/17 12:12

Íme néhány hasznos tipp, hogyan tudjátok lefoglalni magatokat a COVID-19 vírus miatti karantén idején.

Kisbabával a karantén idején - hogyan foglald le a babát?

 

Játék minden mennyiségben

 

Nemcsak gyermekednek, de neked is jobban telik az idő, ha aktívan töltitek a nap nagy részét az otthonlét ideje alatt. Összeszedtünk néhány játékötletet, amelyek közül válogathatsz gyermeked korának megfelelően.

0-6 hónapos korig

Ebben a korban még a kicsik napirendje az alvás-evés-játék „szentháromságában” mozog, így nem kell annyi aktív időtöltésen törni a fejed. A csöppségek még csak épp, hogy elkezdik felfedezni a külvilágot, minden új számukra. A baba kognitív fejlődésében sokat segíthet, ha minden nap mondasz neki egy-egy mondókát, éneket, mozgásfejlődésében pedig a játékok tudják segíteni.

6-12 hónapos korig

Az eddig kevésbé mocorgó kisbabádon azt veheted észre, hogy szinte meg sem áll egész nap. Nem is csoda, hiszen kúszva-mászva annyi új felfedeznivaló van még a lakásban a kis örökmozgók számára. Ebben a korban már többféle játékos elfoglaltságban kell gondolkodnom, ehhez íme néhány tipp:

  • Akadálypálya párnákból (nagyon jó szórakozást nyújthat gyermeked számára – a járásfejlődés akármelyik állomásán – kúszás, mászás, járás – tartson is)
  • Építőkockákból különféle alakzatok építése
  • Bábjáték vagy akár szerepjáték (kedvenc mesét eljátszani közösen)
  • Kéz, láblenyomatok készítése
  • Gyurmázás (figyeljünk oda, nehogy a játék közben a gyermek szájába kerüljön a gyurma)

12 hónapos kortól

Az előbb felsorolt játékokat persze nagyobb gyermekeddel is játszhatjátok, de ezeken kívül újabb közös kalandokba is belevághattok, ha úgy érzitek gyermeketek már elég érett rá. Például a közös sütés és főzés hatalmas móka lehet mindkettőtök számára, vagy akár a rajzolással is megpróbálkozhattok egy-másfél éves gyerkőcöddel.

Persze fontos a napirend fenntartása ebben az extrém helyzetben is – a játék mellett a csendes pihenőre se felejtsünk el időt szakítani.

Közös mozgás

A mozgást nem szabad elhanyagolni a karantén ideje alatt sem. Kiváló alkalom lehet például a mozgásra, ha ütemes mondókákra vagy vidám dallamokra táncoltok együtt. Ez nemcsak a mozgásfejlődés szempontjából fontos, hanem a sok felesleges energia levezetésében is segítségetekre lehet. Emellett érdemes időt szakítani a tornagyakorlatokra is, amit akár gyerkőcöddel együtt is tudtok végezni. Számos baba-mama torna érhető el online, ahol szakértők mutatják meg, hogyan tudtok együtt mozogni gyermekeddel - akár őt emelgetve, hintáztatva a kezedben - szintén jó pár kalóriát elégetve anélkül, hogy kimozdulnátok a lakásból.

Játékos higiénia

Mivel a COVID-19 járvány, köznéven koronavírus járvány cseppfertőzéssel terjed, fontos, hogy otthon is nagy figyelmet fordítsatok a higiéniára. Felnőttként és gyerekként egyaránt fontos a rendszeres kézmosás – ezt megtaníthatjuk gyermekünknek akár egy játékos formában is. Például ennek egy módja, hogy addig kell kezet mosni, amíg a kedvenc mondókát végig nem mondjuk. Kisebb gyermekeknél természetesen ez a szülő feladata. A kézmosás mellett a kicsik játékainak fertőtlenítését se felejtsük el, valamint minden olyan felületet, ahol játszanak alaposan és gyakran tisztítsunk meg.

Reméljük, hogy fenti tippjeink segítenek minél több vidám pillanatot összegyűjteni számotokra, hogy nyugodtak és pozitívak tudjatok maradni a világjárvány alatt is.

Tovább

Kapcsolódó tartalom

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Az anyukák értékelése0/5
avatar
Keresés

Nem találod, amit keresel?
what you are looking for?

Try our new smart question engine. We'll always have something for you.

Úgy tűnik, már regisztrált felhasználó vagy

Jelentkezz be, hogy élvezhesd a Nestlé Baba Közösség tagjainak szóló előnyöket! Kattints ide a bejelentkezéshez!