Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
A leggyakoribb gyermekbetegségek és védőoltások

A leggyakoribb gyermekbetegségek és védőoltások

A védőoltások által kialakított védettség kevesebb kockázattal jár, mint ha a betegségen átesik a gyermek.

2017/12/08 13:09

A kötelező védőoltásokat kérdés nélkül kapja a babánk, ám arról, hogy mely választhatót érdemes kérnünk gyermekünknek, mindenképpen hasznos a gyermekorvossal konzultálnunk!

Kezdő, de gyakran még bizony gyakorló szülőként sem könnyű eligazodni a védőoltások között, ám az általánosan elfogadott, hogy kulcsfontosságú a szerepük. Nem csak azért, mert az oltások védekezési folyamatok beindítására serkentik a szervezetet, hanem azért is, mert az így kialakult védettség kevesebb kockázattal jár, mint az, ha átvészelnénk a betegséget. A vakcinával az adott betegséget okozó gyengített vagy nem élő kórokozókkal ösztönzik az immunrendszert az ellenanyag termelésére. Hasznos tudni azonban, hogy a védőoltással bejuttatott vírusok és baktériumok nem okoznak fertőzést, „csupán” felkészítik a szervezetet arra, hogy „igazi” kórokozóval találkozva a védelem azonnal működésbe léphessen. Ezeknek a kötelező védőoltásoknak köszönhető, hogy az egykori rettegett gyermekbetegségeket ma már szinte nem is ismerik Magyarországon.

 

Kötelező védőoltások újszülöttkortól

A gyermekek az első kötelező védőoltásukat, a tuberkolózis elleni BCG oltást születésük után, már általában a kórházban megkapják. A kötelezők sora a torokgyíktól, a tetanusztól, a szamárköhögéstől és a járványos gyermekbénulástól védő oltásokkal folytatódik. Első körben a csecsemők ezeket betöltött 2, 3 és 4 hónapos korukban kapják meg, majd 18 hónaposan jön az első újraoltás, 6 évesen pedig a második emlékeztető oltás. Magyarországon minden egészséges 15 hónapos gyermek kötelező MMR oltást is kap az olyan vírusok okozta, cseppfertőzéssel terjedő fertőző gyermekbetegségek ellen, mint a kanyaró, a rubeola és a mumpsz, amelyet – a diftéria-tetanusz mellett – 11 éves korban megismételnek. Ma már kötelező a csecsemőkorban beadandó agyhártyagyulladást is okozó Haemophilus influenza baktérium elleni védőoltás is, ahogyan a 14 éveseknek a Hepatitis B elleni vakcina beadása is.

 

A választhatókról érdemes megkérdezni a gyermekorvost!

Magyarországon a kötelező védőoltások mellett a szülőknek lehetőségük van arra is, hogy nem kötelező oltást is választhassanak gyermeküknek. Szülőként azonban nem olyan könnyű dönteni abban a kérdésben, hogy mely vakcinákat kérjük gyermekünknek. Ha tanácstalanok vagyunk, mindenképpen érdemes tanácsot kérni a gyermekorvostól, aki majd valamilyen szempontok és a tapasztalatai alapján ajánlja vagy épp nem tartja indokoltnak az adott oltás beadását. De lássuk – a teljesség igénye nélkül –, mely betegségek ellen vannak választható oltások:  

  • rotavírus - a kórokozó akár egy hétig is tartó hasmenést okoz, de tünet lehet még a hányás mellett a láz, a hasi fájdalom és a fogyás is; a betegség legfőbb veszélye, hogy a súlyos folyadék- és sóvesztés miatt a beteg könnyen kiszáradhat 
  • kullancs terjesztette vírusos agyvelőgyulladás - az első napokban jellemzően kisebb láz a jellemző, amelyet pár nap tünetmentes időszak követ. Ezután jön a magas láz, erős fejfájás, szédülés, hányás, izomfájdalom és jelentkeznek az akár bénuláshoz is vezető idegrendszeri tünetek. Hasznos tudni: a betegségnek nincsenek légúti tünetei.
  • influenza vírus - a rendkívül fertőzőképes kórokozó elleni védettség kialakulása akár 3 hét is lehet, úgyhogy már érdemes az influenzaszezon előtt kérni a vakcinát. A betegség olyan szövődményekkel is járhat, mint az arcüreggyulladás vagy a tüdőgyulladás.
  • Meningococcus B és C baktériumok által okozott agyhártyagyulladás – a betegség cseppfertőzéssel terjed, az agyhártyagyulladás mellett vérmérgezést is okozhat.

 

3 hétig is lappanghat a bárányhimlő

A fentiek mellett választható védőoltás a leggyakoribb gyermekbetegség, a hólyagos kiütésekkel járó bárányhimlő elleni is. A betegség lappangási ideje 14-21 nap is lehet, ám már a bőrtünetek megjelenése előtt fertőz. A betegség közvetlen érintkezés és cseppfertőzés útján, köhögéssel, tüsszentéssel, de akár a hólyagokban lévő folyadékkal is terjed. Ez utóbbi miatt is fontos, hogy a gyermek ne vakarja el a kiütéseket, emellett persze azért is, hogy a sebek után ne maradjanak hegek. A betegség elején jelentkezhet láz vagy hőemelkedés is, sőt, a vírus jelenlétére gyermekünk levertsége és étvágytalansága is felhívhatja a figyelmet. Ha csemeténknél bárányhimlőre gyanakszunk, a háziorvost vagy az orvosi ügyeletet mindenképpen házhoz hívjuk, és a gyermeket ne vigyük közösségbe! Ugyanakkor az is fontos, hogy a gyermek minél többet pihenjen. A csemete körmeit vágjuk rövidre, így megelőzendő a hólyagok elvakarása. A langyos vizes zuhany egyébként segíthet abban, hogy ne viszkessenek annyira a kiütések. A törölközésnél azonban figyeljünk arra, hogy puha anyagú textilt használjunk, és a csemete bőrét ne dörzsöljük vele, a vizet inkább csak itassuk fel! A bőrt lehetőleg ne kenjük semmivel!

 

Nem ritka a gyermekkori ekcéma

Ugyan – a fentiekkel ellentétben – a gyermekkori ekcéma nem fertőző betegség, az utóbbi években egyre több gyermeknél – az európai gyermekek 8-10 százalékánál – jelentkeznek az atópiás dermatitisz kellemetlen tünetei. Az ekcémás csemeték szüleinek elsőként a gyermek kórosan száraz, hámló, nem ritkán vörös bőre tűnik fel, ami erősen viszkethet. Bár a betegség kialakulásáért egyfelől az örökletes tényezőket teszik felelőssé, a tünetek fellángolását különféle környezeti tényezők is okozhatják. Leggyakrabban valamilyen allergén váltja ki, jelentkezhet például akkor is, ha a baba a tehéntejfehérjére allergiás. 

 

Védőoltásokkal kapcsolatos további tudnivalókról az Oltásbiztonság honlapján tájékozódhat. 

 

Tovább

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Kapcsolódó tartalom
Az anyukák értékelése0/5
Keresés

Még mindig nem találod
amit keresel?

Próbáld ki új keresőnket. Mindig nyújtunk valami újat Neked.