Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
Milyen szülésre felkészítő tanfolyamok közül választhatok?

Milyen szülésre felkészítő tanfolyamok közül választhatok?

Szeretnél felkészülni a szülésre, és bár tudnád, miben különböznek egymástól a különféle módszerek? Segítünk - összeszedtük neked a legismertebbeket.

2016/08/12 15:51

Olvastál már a szülésfelkészítő tanfolyamokról? Jóga, haptonómia, aquanatal, Watsu, szofrológia, zenés szülésfelkészítő, konzultáció dúlával, kórházi előadássorozat… nem egyszerű köztük megtalálni azt, ami hozzád a leginkább illik. Megpróbálunk segíteni neked a különféle lehetőségek bemutatásával, hogy könnyebb legyen választanod –  hogy felkészülten, magabiztosan várd a kisbabád érkezését azon a bizonyos nagy napon.

 

Jóga várandósoknak – test és lélek felkészítése

A kismamáknak szóló jógaórák a testi, lelki és mentális egyensúlyról szólnak, speciális gyakorlatokkal és légzőtechnikákkal, amelyek segítenek neked a várandósság és a szülés alatt. A várandósjóga egyaránt koncentrál a test változásaira – segít a tartásjavításban, szülési testpozíciók megismerésében, felkészít a szülésre gátizomtornával és célzott gyakorlatokkal - és a lélek gondozására a relaxáció elsajátításával, a befelé figyelés fejlesztésével, a szülést megkönnyítő tudatállapot elősegítésével.

 

Haptonómia – kapcsolat hangokkal és érintéssel

A haptonómia segítségével már a várandósság alatt is kapcsolatba léphetsz kisbabáddal, sőt, nemcsak te: ezzel a módszerrel az apának is fontos szerep jut.  Az érintés és a hangok elősegítik a kommunikáció kialakulását a baba és a szülők között, a szüléshez pedig mély érzelmi töltetet ad. A leendő apa nemcsak jelenlétével segít a kismamának, hanem olyan mozdulatokat is tanul, amelyekkel értékes támogatást tud adni a nehéz pillanatokban. Ez a módszer túlmutat a szülésre való felkészülésen, mivel hozzájárul a baba és szülei kapcsolatának fejlődéséhez a szülést követően is.

 

Aquanatal – felkészülés a víz világában

A várandósság idején vízben végzett tornagyakorlatok rendszerét Marina Alzugaray, egy Amerikában élő szülésznő fejlesztette ki több mint tízéves kutatómunka eredményeként. Marina táncoktatóként és szüléskísérőként dolgozott Kaliforniában, emellett pedig delfinekkel úszott az óceánban. Ezen élményei hatására fejlesztette ki az aquanatal módszerét, amely ötvözi a vízi fitneszt és a szülésre való felkészítést, a vajúdás, szülés során előforduló testhelyzetek modellezésével, speciális légzéstechnikával, tánccal, vizualizációval, hangokkal, relaxációval és jógával.

 

Watsu – vízi meditáció

A kismama Watsu egy Magyarországon még kevésbé ismert, relaxációs mozgásterápia, melyet előszeretettel alkalmaznak szülésre felkészítő tréningként is, rendkívüli hatása miatt. A Watsu a water (víz) és shiatsu (japán masszázstechnika) szavak ötvözéséből keletkezett mozakiszó, Harold Dull alkotta meg, az 1980-as évek végén. Japánban végzett tanulmányai révén rájött arra, hogy a zen shiatsu (japán masszázstechnika) során alkalmazott nyújtásoknak sokkal intenzívebb a hatása, ha kellemesen meleg vízben végzik a gyakorlatokat. A mély, meditatív állapotban a leendő anyák összekapcsolódhatnak magzatukkal, ez a folyamat pedig eredményesen segít a szülésnél, később pedig pozitívan hat kapcsolatukra. A Watsu által a kismamák megtapasztalhatják a testükben végbemenő változásokat, ugyanakkor megszabadulnak a stressztől, az ártó gondolatoktól, félelmektől.

 

Szofrológia – szülésfelkészítés stresszoldással

A szofrológia a lelki harmónia megteremtését tűzi ki célul - eredményes stresszkezelési mód és hatékony szülésre felkészítő módszer egyben.  Az elsajátított relaxációs gyakorlatokkal képes leszel lazítani, békességben készülni az új életre, és megtanulsz az érzelmeiden uralkodni, legyen az fájdalom, szorongás vagy félelem. Maga a módszer az álom és az ébrenlét közötti fázisba juttatja el a kismamát. Ez az állapot lehetővé teszi, hogy jobban tudjon önmagára és a babára koncentrálni, mozgósítja a pozitív, gyógyító energiákat, harmóniát teremt, egyensúlyba hozza a testet és a lelket.

 

Zenés szülésfelkészítő – ringató foglalkozás kismamáknak

Kellemesen könnyű torna, lágy hastáncmozdulatokkal, melyek a csípő környéki izmokat és ízületeket készítik fel a vajúdás folyamatára, átmozgatják a gerincet és a medencét, a baba reakcióira koncentrálva. A szülésre felkészülés zenehallgatással, a hangerő változtatásával erősebbé teszi a testtudatot, különösen a has egyes részeire való koncentrálással. A ringató mozdulatok rendkívül kellemesek a babának, a légzőgyakorlatok és nyújtások után zenei relaxáció pedig segíti a te ellazulásodat is.

 

Konzultáció dúlával – segítség a bizalom erejével

A görög eredetű dúla szó jelentése asszonytársi segítő vagy szüléskísérő. Ez egy igazán különleges, bizalmi feladatkör: olyan nők válhatnak dúlává, akik maguk is szültek már és kellő empátiával rendelkeznek ahhoz, hogy másoknak is segítsenek a vajúdáskor. A kórházak személytelen légkörében a várandós nők igénye megnőtt arra, hogy a szüléskor legyen mellettük valaki, akihez bizalommal fordulhatnak, aki teljes hozzáértéssel és szeretettel támogatja őket a szülés folyamat alatt – így egyre több kismama fordul dúlához a szülés előtt. A dúla rengeteg jó tanáccsal, személyes tapasztalattal, hasznos ötlettel látja el a kismamát, és igény szerint végigkíséri a szülést is, akárcsak a gyermekágyi időszakot.

 

Kórházi előadássorozat – felkészülés a szülés leendő helyszínén

Az előadássorozat célja, hogy a leendő édesanyák és édesapák részletes tájékoztatást kapjanak a vizsgálatokkal, a szüléssel és a gyermekágyas időszakkal kapcsolatos kérdéseikre, illetve hogy előre megismerhessék a kórházi körülményeket, az osztály dolgozóit, a folyamatokat. Így a szüléskor már nem „idegenbe” érkeznek, hanem egy ismerős környezet fogadja őket, ahol nincsenek váratlan fordulatok. Az előadások számtalan témát ölelnek fel a fájdalomcsillapítási módszerektől az apás szülésen át a szoptatási tanácsokig, gyakorlatilag nincs olyan kérdés, amiről ne esne szó.

 

A szülésfelkészítő előadásokkal kapcsolatban a választott kórház tud adni részletes információkat.

 

Péter, Levi apukája:

„Feleségem a haptonómiát választotta, így én is kapcsolatba léphettem kisbabánkkal a terhesség alatt. Éreztem, ahogy Levi reagál a hangomra, az érintésemre, és ez egyszerűen csodálatos volt. Alig vártam, hogy találkozhassak végre a kisfiammal. A haptonómia tette lehetővé a számomra, hogy már a terhesség alatt kommunikáljak vele, és ez a mai napig felejthetetlen élmény nekem."

Tovább

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Kapcsolódó tartalom
Az anyukák értékelése0/5
Keresés

Még mindig nem találod
amit keresel?

Próbáld ki új keresőnket. Mindig nyújtunk valami újat Neked.