Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
Világos babaszoba - mit jelent Apukának lenni?

Mit jelent apának lenni?

Osszuk meg a felelősséget anyával? Egyáltalán mi is az apa szerepe a családban? Ugye, benned is felmerültek ezek a kérdések? 

2016/09/26 15:29

Kétségtelen, hogy nem mindig könnyű megtalálniuk a helyüket az első gyerekes édesapáknak a mindennapokban. Felmerülhet a kérdés, hogy milyen is apának lenni. Vajon hogyan kell egyensúlyozni az apai szigor és a szülő-gyerek barátság között? Ezernyi más dolog mellett fejtörést okozhat az is, hogy miként oszthatják meg a szülői szerepeket az anyával. Ha esetleg neked is ilyen gondolatok járnak a fejedben, tudd, hogy nem vagy egyedül!

Megváltozott az apaszerep

Tény, hogy az apáknak manapság más szerep jut, mint ezelőtt bármikor. Mostanság az édesapák jobban kimutatják – és ki is mutathatják – a szeretetüket, és többet vannak jelen gyermekeik életében, amely jóval túlmutat az apai szigor szerepkörén. Az édesapáknak lehetőségük van arra, hogy megélhessék az apaságot a maga teljességében.

Ez bizony nem volt mindig így. Elég csak arra gondolni, hogy a 20. század végéig a nyugati országokban az apa képviselte a tekintélyt a családban. Ez a tekintély ugyan még most is jellemző, de másként. Az apa szerepe akkoriban, abban a tradicionális rendszerben megkérdőjelezhetetlen volt a gyermek szocializációját illetően, az anya pedig az érzelmeket képviselte és viselte gondját a gyermekeknek a mindennapokban. A családi szerepek felcserélődésével és elmosódásával viszont ez a modell is átalakul, mindebben pedig közrejátszik az is, hogy a legtöbb édesanya viszonylag korán (akár fél vagy egy év után) visszamegy dolgozni. Manapság már az sem elképzelhetetlen, hogy egy családban a gyermek több szeretetet kap az édesapjától, aki nem fél kimutatni az érzéseit, viszont továbbra is a tekintélyt képviselik a gyermek életében. 

Kapocs a társadalom és a család között

Elmondhatjuk, hogy napjaink modern apukája képes megadni gyerekének a magabiztosságot, amellyel a legtöbb anyuka gondban van: arra buzdítja a gyereket, hogy lépjen ki és fedezze fel a nagyvilágot. Amikor a modern apák a gyerekeikkel játszanak, nem félnek átalakítani a szabályokat és kombinálni a játékokat. Szeretnek bohóckodni, amiből persze a gyerek még többet és többet akar. Egyszóval: az apa köteléket jelent a családon belüli magabiztosság és a társadalomba történő beilleszkedés között.

Még mindig van hova fejlődni!

Annak ellenére, hogy néhány apuka igencsak kiveszi a részét a családi életből, a számok még mindig mást mutatnak: napjainkban a nők hetente 16 órát töltenek házimunkával, míg a férfi nem képviselői csupán 6-ot*. A gyerekekre pedig a nők 17 órát vigyáznak, szemben a férfiak 13 órájával.

Általában az édesanyák teendői közé tartoznak az iskolával kapcsolatos feladatok is, pedig a gyermek sokat profitálhatna abból, ha az édesapa is részt vállalna a tanulásból és a leckeírásból. Csakis rajtad múlik, hogy te - mint apuka - hogyan vállalsz szerepet ebben. Például lehetne tiéd a matek házi, az irodalom az anyáé, de akár anya ellenőrizheti a házit, apa pedig járhat a szülői értekezletre.

Nagyon fontos hangsúlyozni azt, hogy egy pár életében rendkívüli fontosságú a szerepek megosztása. Ez ugyanis nemcsak a napi rutin kialakításában segíthet, hanem megalapozhatja a gyermek életét és egyben biztonságot is nyújt számára. És amit az apukáknak sosem szabad elfelejteniük: teljes mértékben képesek eleget tenni feladataiknak! Azt viszont érdemes tudatosítaniuk, hogy a munkamegosztás elengedhetetlen, ezzel nagyobb összhangot teremtve és megkönnyítve az anyák életét.

Ha még többet szeretnél olvasni arról, hogy milyen a babás élet az apák szemszögéből itt mindent megtudhatsz.  

 

*Forrás: IPSOS

 

John, Matthew édesapja:

Amikor a fiam megszületett, megijedtem attól, hogy fogalmam sem volt, hogyan cseréljem ki a pelenkáját. Édesapám – természetesen édesanyám bosszantására – mindig azt mondta, hogy ez a nők feladata. Az első pár alkalommal kicsit ügyetlennek éreztem magam. Lelkiismeretesen álltam a sarat, de Matthew mindig lepisilt, valószínűleg nagyon viccesnek találta ezt. Én viszont annyira nem.

Tovább

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Kapcsolódó tartalom
Az anyukák értékelése0/5
Keresés

Még mindig nem találod
amit keresel?

Próbáld ki új keresőnket. Mindig nyújtunk valami újat Neked.