Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
Olyan nehéz otthon hagyni a babám!

Olyan nehéz otthagyni a babám!

Neked is eszedbe jutott már, hogy a szülés után milyen lesz az első este házon kívül, mondjuk a moziban? Vagy milyen lesz az első külön töltött éjszaka, amikor majd egy bébiszitter vigyáz a babádra? 

2020/09/26 15:13

Bébiszitterre kell bíznod a babád? Íme néhány hasznos tanács

 

Már a gondolattól is összeszorul a gyomrod, hogy pár órára otthon kell hagynod a babádat? Egyfolytában olyan kérdések zakatolnak a fejedben, hogy vajon a bébiszitter megfelelően fog-e róla gondoskodni, vagy, hogy talán még túl korai, hogy másra hagyd a csemetéd?

Légy nyugodt, az elválás fontos, neked ugyanúgy, mint neki, hiszen – többek között – ennek köszönhetően válik majd a baba magabiztossá, és építi fel saját személyiségét. Ráadásul segít abban is, hogy elszakadj a gyerektől, és kialakulhasson egy harmonikus anya-gyermek viszony.

 

Az első elválás és néhány jó tanács

Eljött a nagy nap, amikor egy romantikus estét tölthetsz el a pároddal, és a baba a bébiszitterrel marad. Természetes, hogy aggódsz, de ezt semmiképpen se éreztesd a babával! Csak rosszabbat teszel, ha a bébiszitter érkezése előtt agyonölelgeted őt, hacsak nem azt akarod éreztetni vele, hogy ma valami más fog történni.

 

  • Amikor a bébiszitter megérkezik, szánj rá időt, hogy bemutasd neki a babád! Még jobb, ha ezt meg tudod oldani pár nappal korábban, és együtt tudsz tölteni pár órát vele.
  • Búcsúzz el a babádtól, mielőtt elindulsz (és ne felejtsd el megmondani neki, hogy hamarosan hazajössz)!
  • Alakíts ki egyfajta kommunikációs rendszert a bébiszitterrel, hogy bebiztosítsd magad! Megegyezhettek, hogy küldjön neked egy SMS-t ha a baba elaludt, vagy felhívhatod a mozi és az étterem között. Megadhatod neki a szüleid vagy a gyerekorvosod telefonszámát, persze csak a „biztonság kedvéért”.
  • Használd a baba napi beosztását tartalmazó leírást, add oda a bébiszitternek az általad írt használati utasításokat, amellyel nemcsak az ő dolgát, de a sajátodat is megkönnyítheted!

 

Vissza a munkahelyre!

Biztosan elgondolkodtál már azon, hogy ha ennyire nehezedre esik csupán egy estére magára hagynod a babát, akkor hogyan mész vissza dolgozni úgy, hogy a babát minden nap a bölcsödében vagy bébiszitterre hagyod. Állj pozitívan az új helyzethez! A babád új emberekkel fog megismerkedni, barátokat szerez, miközben te boldog leszel, hogy újra társadalmi életet élhetsz a kávézós ebédszünetekben az irodán kívül is. Mindez lehetőséget ad számodra, hogy kiszellőztesd a fejed, hiszen feltöltődve még jobban várod majd, hogy a nap végén a gyerekért menj.

Este, ha a babád nem vesz tudomást rólad, vagy nem akar megismerni, amikor érte mész, tudnod kell, hogy ez a reakció teljesen normális. Adj neki egy kis időt, hogy elváljon attól a személytől, aki egész nap gondoskodott róla (tekintsd pozitív jelnek, hogy a babád kedveli azt, aki vigyázott rá)! Ha a babád elkezd sírni, az nem azért van, mert szomorú, hanem azért, mert fel kell dolgoznia az aznap történteket. Anya ölelése gyorsan felszárítja azokat a könnyeket.

 

Így lesz jó kedve a babának

Mind az elválást, mind az újra találkozást ügyesen kell megoldani. A kommunikáció és a magyarázat pedig elmaradhatatlan. Minden alkalommal, amikor otthagyod valahol a babád, magyarázd el neki, hogy a napot a bébiszitterrel fogja tölteni! Mondd el neki, hogy mit fognak csinálni, játszani, hova mennek majd sétálni és emlékeztesd arra, hogy este találkoztok! Amikor érte mész, kérdezd meg, hogy jól telt-e a napja! Meséld el neki, hogy a tiéd jól sikerült, de örülsz, hogy újra láthatod őt!

 

Más módon is kimutathatod a babádnak, hogy akkor is gondolsz rá, amikor nincs épp veled. Természetesen a kedvenc játék az ideális átmeneti tárgy. Adhatsz neki egy darab textilpelenkát, vagy az egyik sáladat, ha szüksége van rá, hogy megnyugodjon az illatodtól.

Ne felejtsd el, ha te nem izgatod magad, és nem aggódsz, akkor a baba is biztonságban érzi majd magát és megnyugszik!

 

Helen, Tom anyukája:

„Kicsit szomorú voltam, amikor vissza kellett mennem dolgozni, főleg azért, hogy a fiamat a bébiszitterre kellett hagynom. De végül is jól sült el. Örültem, hogy újra találkozhattam a kollégákkal, hogy újra belevethettem magam a munkába, új projektekbe kezdhettem. És amikor este érte megyek, a kis arcán hatalmas mosoly jelenik meg, amint meglát. Egyszerűen imádom!” 

Tovább

Kapcsolódó tartalom

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Az anyukák értékelése0/5
avatar
Keresés

Nem találod, amit keresel?
what you are looking for?

Try our new smart question engine. We'll always have something for you.

Úgy tűnik, már regisztrált felhasználó vagy

Jelentkezz be, hogy élvezhesd a Nestlé Baba Közösség tagjainak szóló előnyöket! Kattints ide a bejelentkezéshez!