MyFeed Personalized Content
0-4 hónap
Cikk
Add this post to favorites

Babahordozás: kendő vagy kenguru?

0
0 Értékelések

Eltérnek a vélemények arról, hogy a hordozás mely formája a legjobb a baba és a mama számára. 

Szep. 29, 2020

Babahordozás: babahordozó kendő vagy kenguru? Mit válasszunk?

 

Már a baba születése előtt is sokakat foglalkoztat a hordozás téma, ráadásul manapság már annyi lehetőség van a kicsi „hurcolására”, hogy bizony komoly dilemmát okozhat, melyiket is válasszuk. Összeállításunkban bemutatjuk a legnépszerűbbeket.

 

Ezért nem ajánlják a kengurut

Kenguru vagy hordozókendő – e két babahordozási eszköz bizony nem ugyanaz. Bár mindkét kellék ugyanazt a célt szolgálja, mégis egy „hagyományos” kenguru aligha felel meg az ortopédiai követelményeknek. A kenguruban a kicsi csupán egy keskeny anyagrészen ül, egy helyes hordozó viszont az egyik térdhajlattól a másikig támasztja alá a baba combját és fenekét. Miután a kenguru nem alkalmas arra, hogy a baba megfelelő terpeszszélességben és helyes alátámasztásban helyezkedjen el benne, ennek használatát nem is ajánlják a szakemberek. Ráadásul az is előfordul, hogy a gyermek kifelé, vagyis az anyukának háttal van a kenguruban, mondván, hadd nézelődjön. Ez nemcsak, hogy nem támogatja megfelelően a baba ortopédiai fejlődését, nincs lehetősége arra sem, hogy a külvilág még számára oly ijesztő ingerei elől elbújjon.

 

A testkontaktus jelentősége

Szakértők szerint a hordozásnak a gyermek lelki fejlődésében is kiemelkedő a szerepe. A hordozókendő használatát többek között olyan neves szakemberek is ajánlották, mint Dr. Ranschburg Jenő pszichológus, aki szerint a gyermek szervezetét szeretethormonok árasztják el, amikor az édesanyja melegét érzi. Az anya közelségének köszönhetően a kicsi nem szorong, sokkal inkább magabiztosabban és kíváncsian fordul a még ismeretlen világ felé. A manapság egyre gyakrabban hallott gyermeknevelési irányzat, a kötődő nevelés szerint a testközelség, a baba szeretgetése és ölelése éppolyan fontos, mint a gyermek táplálása.

 

Milyen hordozót válasszunk?

Szerencsére ma már mindenki megtalálhatja a maga és a gyermeke számára legmegfelelőbb babahordozót.

  • Az újszülöttek hordozásához kiválóan alkalmas a rugalmas kendő. Egyesek úgy vélik, hogy éppen előnyében rejlik a hátránya, vagyis pont a rugalmassága miatt nehezebb a megkötése. Ugyan a legtöbb használati utasításban azt olvashatjuk, hogy 7-9 kilóig ajánlott e kendő használata, ám már az 5-6 kilogrammos babákat sem támasztja megfelelően, a súlyuk miatt ugyanis lazulhat a kötés. A rugalmas kendő elöl hordozásra alkalmas.
  • Szövött kendőben az anya ugyanúgy hordozhatja újszülöttjét, mint akár 4 éves kisgyermekét. A szövött kendőben a kicsi kerülhet előre, csípőre és hátra is. E hordozó használatának egyetlen nehézsége a megkötés lehet, de ennek megtanulásában ma már szakemberek segítségét is kérhetjük.
  • Gyakorlatilag a szövöttnek az egyik változata a karikás kendő, amelynek a karikás megoldásnak köszönhetően egyszerűbb a megkötése, ráadásul bármikor állítható is. Elöl- és háton hordozásra is alkalmas, de „fő profilja” a csípőhordozás.
  • Léteznek csatos hordozók is, amelyek már nem kendők, állítható pántjaikkal és csatjaikkal sokkal inkább hátizsákra emlékeztetnek. Noha némelyik gyártó ajánlja is, újszülött gyermek hordozására nem igazán alkalmas, hiszen nem tudja úgy körbeölelni a babát, mint egy kendő. Elöl és hátul is hordozhatunk benne.

Az igen népszerű mei tai ugyan elöl hordozásra is alkalmas, mégis kényelmesebb vele a háton hordozás. Ez gyakorlatilag nem más, mint egy nagy teherbírású anyagból készült téglalap, amely négy sarkánál egy-egy pánt található. E hordozó felhelyezése roppant egyszerű, hiszen a felső pántokat csak a vállunkra, az alsókat pedig a derekunkra kell kötnünk.

 

Íme, a hordozás fontos szabályai!

  • A kicsi gerince, feje, háta, csípője legyen megfelelően alátámasztva!
  • Figyeljünk a hordozott baba helyes lábtartására!
  • Ha elöl hordozunk, sose tegyük nekünk háttal a babát a hordozóba!

Fontos, hogy a szülő is komfortosan érezze magát gyermeke hordozása közben, így a 7 kilónál nehezebb babát az anya már ne előre, hanem inkább a hátára vagy a csípőjére tegye! Érdemes szem előtt tartani azt is, hogy miután a csípőhordozás féloldalas terhelést ad, érdemes váltogatni, mikor melyik oldalra kerüljön a kicsi.

 

 

Autózás babával                          

Ma már nem ritka, hogy az autós hordozó egyben a babakocsiszett egyik eleme, amit az utazáshoz csak le kell venni a babakocsi vázáról, majd becsatolni az autóba. Ez ugyan biztonságosnak mondható eszköz, viszont a szakemberek azt tanácsolják, hogy maximum háromnegyed órát legyen ebben a csemete, miután a félig ülő helyzet megterheli a gerincét, pláne akkor, ha még egyébként magától nem ül. Tehát, ha hosszabb útra indulunk, az utazási időbe feltétlenül kalkuláljuk be a 10-15 perces pihenőket is, amely során a babát kivesszük. Az autós hordozóban egyébként a csemete az anyósülésen is utazhat, de ekkor két szempontra is figyelnünk kell: az egyik, hogy menetiránynak háttal kössük be, és ha van légzsák azon az oldalon, az utazás előtt mindenképpen kapcsoljuk ki! A később használatos autósülés kiválasztásakor többek között már olyan szempontokat is mérlegelnünk kell, hogy mennyi idős, milyen magas és hány kiló a gyermek.

rating review icon
Legfrissebb értékelések

Értékelések átlaga

0
0
0 értékelés

Összefoglaló

  • 5 star
    0
  • 4 star
    0
  • 3 star
    0
  • 2 star
    0
  • 1 star
    0

Új értékelést írok