MyFeed Personalized Content
Terhesség
Cikk
Add this post to favorites

A magzat huszonkettedik hete

5
5/5 1 Értékelések

A kismama lelki állapotát is érzékeli a magzat.

Nov. 11, 2022

A 22 hetes magzat fejlődése és étrendi tanácsok

 

Ha be tudnál pillantani a kicsihez, valószínűleg éppen egy ujját szopizó kisbabád látnál. Ez egy természetes módja annak, hogy felkészüljön a későbbi szoptatásra. Olvasd el a részleteket az aktuális terhességi hétről!
 

 

Hogyan fejlődik a baba a terhesség 22. hetében?
 

A magzat ekkorra már 400-450 gramm is lehet, méreteiben akkora, akár egy kókuszdió. Továbbra is rengeteget mocorog, bár ahogy növekszik, egyre kisebb helye lesz az anyaméhben. Sok szopó mozdulatot is végez, hüvelykujja gyakran van a szájában, sőt, már szemöldökét is képes összeráncolni.

A magzat szíve már eléggé nagy ahhoz, hogy a szívdobogás hallható legyen a pocakodra tett egyszerű sztetoszkóppal. Tudtad, hogy a baba szemének színe 6-10 hónapos koráig változhat? Megszületéskor a legtöbb baba szeme kék, majd a pigmentáció eloszlásával fog a végső színárnyalat kialakulni. A bőre még ráncos és kissé áttetsző, illetve rózsás-pirosas árnyalatú az áttűnő hajszálerek miatt. Zsíros állagú bevonat, a magzatmáz fedi a kicsi bőrét, amit a faggyúmirigyek termelnek. Ne aggódj, ez el fog tűnni!

Mivel egyre több magzatvizet nyel, a beleiben salakanyag képződik, amit születés után magzatszuroknak neveznek, ám valójában ez az ő első széklete. A testét magzatmáz védi a felázástól, mely a huszonkettedik hétre teljesen kialakul. 

Már nem csak hallja, de reagálni is képes édesanyja hangjára, sőt, a lelkiállapotát is érzékeli. Ebben az időszakban érdemes sokat beszélni a kicsihez és kerülni a stresszhelyzeteket. 

Mivel a bőre alatti zsírréteg folyamatosan alakul, az arca egyre jobban felveszi azt az alakot, amit a születés után majd a szülők is láthatnak. 

 

Mi történik az anyuka testével a terhesség 22. hetében?

Ahogyan a baba és ezáltal a pocakod is egyre nagyobbá válik, úgy nehezedik egyre nagyobb súly a hátadra. Fontos, hogy ebben az időszakban is, amennyire lehetséges, egyenesen tartsd a hátad ülés és járás közben. Gyakorolhatsz a fejeden egy könyvvel egyensúlyozva, pont mint egy modell. Ne hagyd a csípőcsontodat előre billenni járás, vagy ülés közben. Egy kispárnát a hátad mögé téve segítheted a megfelelő testtartást, ha hosszasan ülnöd kell.

Továbbra is érdemes odafigyelni a vérnyomásra, hiszen könnyen lehet magasabb a megszokottnál. Jellemző tünet ekkor már a gyakori vizelési inger is, ám fontos, hogy ennek ellenére megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasszon a kismama, így nem csak a vérnyomás tartható alacsonyabb szinten, de az ödéma képződés is elkerülhető. Ebben az időszakban a kismama arcbőre gyönyörű és pozsgás az intenzívebb vértermelődés miatt, ám továbbra is könnyen kialakulhatnak mitesszerek és pattanások a leendő édesanya bőrén. Érdemes emellett kerülni a közvetlen napfényt is, különösen ha a legnagyobb kánikulában éri el a kismama a várandósság ezen szakaszát. 

 

Mire kell odafigyelned a magzat 22 hetes korában?
 

Fontos, hogy ne mellőzd a keményítő tartalmú ételeket az étrendedből. A közhiedelemmel ellentétben a keményítők, amelyek magas szénhidráttartalmú ételek fogyasztásakor jutnak a szervezetbe, a terhes nők egészséges étrendjének részét képezik. Többek között létfontosságú energiát is szolgáltatnak. Amennyiben a súlyodra jobban oda kell figyelned, kontrolláld a keményítőkből bevitt mennyiséget és válassz megfelelő főzési technikát. A hozzáadott felesleges zsírokat és vajas mártásokat is érdemes elkerülni. A gabonalapú, keményítőben gazdag élelmiszerek közül érdemes a teljes kiőrlésű formákat választani. Érdemes ezeket preferálni.

A legtöbb nő számára központi kérdés, hogy várandósként mennyit hízik, akár túl sokról, akár túl kevésről van szó. Az ideális hízás mennyiségét a terhesség előtti súly fogja meghatározni és az, hogy ez a testtömeg a normál, alultáplált, vagy túlsúlyos kategóriába esett-e. Az orvosod segít majd az egészséges keretek kialakításában. Mint már tudod is valószínűleg, a terhesség alatti súlygyarapodás kihat a magzat születési súlyára. Emlékezz rá, hogy egy extra méretű újszülött nem feltétlenül egészségesebb egy átlagos születési súlyú újszülöttnél.

 

 

22 hetes magzat tesztek

 

A második genetikai ultrahang a magzat 22. hetes koráig kell megtörténnie. Más kötelezően előírt vizsgálat nincs, de természetesen a nőgyógyászt és a védőnőt havonta egy alkalommal ilyenkor is meg kell látogatni.

 

 

rating review icon
Legfrissebb értékelések

Értékelések átlaga

5
5
1 értékelés

Összefoglaló

  • 5 star
    1
  • 4 star
    0
  • 3 star
    0
  • 2 star
    0
  • 1 star
    0

Új értékelést írok

5
Dominika Már. 16, 2024