MyFeed Personalized Content
Terhesség
Cikk
Add this post to favorites

A magzat huszonegyedik hete

0
0 Értékelések

Rengeteg tápanyagra van szüksége a magzatnak a megfelelő fejlődéshez. 

Nov. 11, 2022

A 20 hetes magzat fejlődése és étrend

 

Habár kisbabád már közel 400 gramm, a kis csöppségnek még mindig rengeteg helye van mozogni a pocakodban és ezt a lehetőséget ki is használja, amikor éppen ébren van.  Nézd át, mi minden történik ezen a héten! 

 

Hogyan fejlődik a baba a terhesség 21. hetében?
 

Habár jelenlegi otthonában a kicsinek nincs szüksége rá - a szaglás- és ízérzékelés tovább fejlődik ezen a héten. A magzatvízen keresztül finom impulzusokat kap, hiszen az általad elfogyasztott ételek ízeit bizonyos mértékig “átveszi” a magzatvíz, amit így a kicsi meg tud kóstolni. A születés után megnyugtatja őt a bőröd illata és az anyatej édes íze (mivel a magzatvíz is enyhén édes), illetve hogy a későbbiekben ismerősek lesznek számára azok az ízek, amiket várandósként rendszeresen fogyasztottál. Hamarosan a magzati agy már eléggé érett lesz ahhoz, hogy memorizálja ezeket az információkat. Így tehát étkezési szokásaid által különböző ízeket ismerhet meg kisbabád, például egy mediterrán étel fokhagymás ízvilágát.

 

Mi történik az anyuka testével a terhesség 21. hetében?

A terhességnek ebben a szakaszában a magzat még lubickol a sok magzatvízben, amely igen gyakran cserélődik. Talán így már érthető is, hogy várandósként miért olyan fontos a megfelelő mennyiségű folyadékpótlás. 

A légzésed módja is megváltozik. Gyakoribbá válik a levegővétel és gyakran tűnhet úgy, hogy kifogysz a szuszból. Ezt okozhatja a terhességi súlytöbblet, illetve a baba is, aki növekvő méretéből adódóan egyre több és több helyet foglal el testedben. Amennyiben aggodalmat okoz a légzésed, úgy mindenképpen beszélj erről orvosoddal.

A várandósság alatt a kismama hüvelyfala érzékenyebb, így sokkal hajlamosabb például a hüvelygomba kialakulására. A legkisebb erre utaló jelnél is érdemes azonnal orvoshoz fordulni, hogy időben elejét lehessen venni a problémának.

 

Mire kell odafigyelned a magzat 21 hetes korában?

 

A fehérjén, folsavon, cinken, DHA-n (dokozahexaénsav), jódon és A-vitaminon túl fontos tápanyag még a B-12 vitamin, ami elsősorban állati eredetű táplálékokban, mint például húsok, halak, tojás, tej és sajtok, található meg. A B-12 vitamin szerepet játszik a vörösvértestek termelésében és az idegrendszer működésében, így a várandósság idején különösen fontos a megfelelő bevitele. A vegán étrendet követők leginkább a B12-vitaminnal dúsított élelmiszerekkel tudják biztosítani a szükségletüket. Ilyen lehet például a reggeliző zabpelyhek és az élesztő.  Tájékoztasd a veled foglalkozó egészségügyi szakembereket étkezési szokásaidról, akik további hasznos tanáccsal látnak majd el.

Mivel a magzat agya ebben az időszakban kifejezetten gyors fejlődésnek indul, feltétlenül szüksége van omega3 és omega6 zsírsavakra, melyek legnagyobb részéhez a méhlepényen keresztül jut hozzá. Pontosan ezért továbbra is nagyon fontos a megfelelő táplálkozás. Az omega3 és omega6 zsírsavak beviteléhez a pisztráng, a szardella, a lazac, a dió vagy dióolaj, a mandula vagy mandulaolaj, a repceolaj és a lenmagolaj fogyasztása a legjobb. Amennyiben valamilyen étrendkiegészítőt szeretnél szedni a tápanyagok pótlására, mindenképpen orvossal való konzultáció után válaszd ki a megfelelő készítményt.

Mostanában emésztési zavarokkal küzdesz? Meglehetősen gyakori és igen kellemetlen terhességi panasz a gyomorégés, amely a gyomorszáj felső záróizmának lazulása miatt következik be és égő, fájó érzést okoz a nyelőcsőben. A növekvő baba sajnos nyomást gyakorol a gyomrodra és gyomorégést okoz. Törekedj a napi 5 étkezésre, a napi 3 helyett, és alaposan rágd meg az ételt. Tegyél a fejed alá egy nagyobb párnát éjszakára, így kevésbé valószínű a gyomorsav visszafolyása.

 

 

21 hetes magzat tesztek

 

A magzat 18-22. hetes kora között kell megtörténnie a második genetikai ultrahangnak, így amennyiben még nem vettél részt ezen a vizsgálaton feltétlenül kérj időpontot legkésőbb a 22. hétig. Más kötelező vizsgálat ebben időszakban nincs, ám érdemes ellenőrizni, hogy a szifilisz és a B típusú hepatitis szűrés eredménye elkészült-e. A szifilisz és B típusú hepatitis szűrés a legelső vérvételen történt meg, eredménye viszont később szokott megérkezni.

 

 

rating review icon
Legfrissebb értékelések

Értékelések átlaga

0
0
0 értékelés

Összefoglaló

  • 5 star
    0
  • 4 star
    0
  • 3 star
    0
  • 2 star
    0
  • 1 star
    0

Új értékelést írok