MyFeed Personalized Content
Terhesség
Cikk
Add this post to favorites

A magzat harminchatodik hete

Ebben a korban már egyenesen igényli, hogy édesanyja beszéljen hozzá!

Nov. 11, 2022

A 36 hetes magzat fejlődése és étrendi tanácsok

 

Mostantól kezdve egészen a nagy találkozásig kisbabád már csak növekedni fog. Hossza már körülbelül 50 cm, súlya pedig 2,9 kg körül van. Olvass még erről a hétről.

 

Hogyan fejlődik a baba a terhesség 36. hetében?

 

A kicsi a tápanyagokat a köldökzsinóron keresztül kapja meg tőled. A megszületés után pedig az anyatej fogja ugyanezt a célt szolgálni, amelyet az első napokban kolosztrumnak, vagy előtejnek hívunk és elképzelhető, hogy már most is szivárog valamennyi. Hasonlóképpen fog megszűnni a méhlepény gázcsere, tehát “légző” funkciója megszületés után. A szülőcsatornán való áthaladás közben, a nyomás hatására, kisbabád légútaiból az orron és szájon keresztül távozik a magzatvíz, ezáltal minden rendeződik az első légvételhez.

 

Mi történik az anyuka testével a terhesség 36. hetében?


 

Pocakod már igen jelentőségteljes méretű, így elképzelhető, hogy már nehéz lehajolni és felhúzni a cipődet, emiatt már szívesebben viselsz olyan lábbelit, amibe csak bele kell lépni. Még egy egyszerűbb feladat is fárasztó lehet a számodra most hatalmas pocakod miatt. Talán szüleid, vagy a barátaid tudnak valamennyit segíteni a házimunkában, például a bevásárlásban vagy akár főzésben. Ha fáradtnak érzed magad, feltétlenül kérj segítséget és támogatást, amit felfoghattok akár ajándékként is a baba születése alkalmából.


 

Mire kell odafigyelned a magzat 36 hetes korában?

 

Habár a legtöbb nő étvágya megnő a várandósság során, előfordulhat, hogy számodra túl fárasztó az evés, és talán nem is érdekel annyira, hogy többet egyél ebben az időszakban. Ebben az esetben próbálj meg többször kis adagokat elfogyasztani, vagy akár egészséges rágcsálnivalókat a  nap során. Ellenőrizd, hogy meglegyen a 8 pohár víz bevitele a kellő hidratáltság biztosítása érdekében, illetve folytasd az orvos által javasolt étrendkiegészítő szedését, és kerüld el a vény nélkül kapható készítményeket, hacsak nem az orvosod ajánlotta őket. Azok a kismamák, akik a terhességük kezdetekor alultápláltak voltak, az átlagosnál többet gyarapodhatnak a várandósságuk során. Amennyiben az étvágytalanság már problémát jelent a számodra, beszélj orvosoddal.

 

 

Néhány pár hamar megegyezik gyermekük nevében, míg mások esetében ez a téma akár konfliktusforrás is lehet. Nem kell annak lennie! Rengeteg inspirációt szerezhetsz például utónév könyvekből (ezek tartalmazzák a mitológiai és egzotikus neveket is, illetve a hagyományosakat is), családi feljegyzésekből, kedvenc filmjeid karaktereiből. A döntésben segíthet például, ha mindketten listát készítetek kedvenc neveitekkel, majd egyeztetitek őket. Ez talán egy lassabb folyamat, de ha ugyanaz a név szerepel mindkét listán máris megvan a megoldás, nem igaz? Egy apró jó tanács: lehetőleg ne vonjatok be túl sok barátot, vagy családtagot a névválasztás folyamatába. Nincs is annál fárasztóbb, mint ilyen és hasonló mondatokat hallgatni: “Oh, pont ezt a nevet adták egy 3 lábú csivavának is” - akárhányszor megemlítesz egy nevet, ami tetszene.


 

36 hetes magzat tesztek

 

A magzat 36 hetes korában a 3. vérképvizsgálat esedékes a szükséges vizeletvizsgálattal együtt. Orvosod előírhatja, hogy a CTG vagy más néven NST, vizsgálatok ezen a héten elkezdődjenek. Ha erre nem kerülne sor, akkor legkésőbb a 38. terhességi héten fognak elkezdődni ezek a vizsgálatok A szokásos nőgyógyászati kontrollvizsgálaton hüvelyváladék mintát vehet tőled kezelő orvosod, annak érdekében, hogy kiderüljön van-e olyan kórokozó a hüvelyben, amely árthat a babának.

 

 

Rate this article