MyFeed Personalized Content
0-4 hónap
Cikk
Add this post to favorites

Ha fájdalmas a szoptatás...

A fájdalmas szoptatás leggyakoribb oka, hogy a baba szája nem jól illeszkedik az anya mellére, emiatt a mellbimbók érzékenyek és kisebesednek.

Jún. 8, 2023

A szoptatás nemcsak testi szükséglet, hanem egy különleges kapcsolat, egy csodálatos érzelmi kötelék édesanya és gyermeke között. Egy gyönyörű, örömteli „feladat”, mégsem könnyű. Az anyának egyrészt meg kell értenie csemetéje jelzéseit, másrészt, kettőjük bensőséges kapcsolatának meghittségét még a fájdalom is beárnyékolhatja. Az egyébként fájdalommentes szoptatás nehézségeivel már általában a szülés utáni napokban szembesülnek a kismamák. Az érzékeny, kisebesedett mellbimbók miatti fájdalom okán pedig előfordul, hogy egy-egy édesanya le is mond a szoptatásról. Jó tudni azonban, hogy a mellbimbó érzékenysége csökkenthető, mi több, el is kerülhető!

 

Fájdalmas szoptatás - mit tehetünk ellene, mivel orvosolható?

 

Út a mellbimbóig

Egyes szakemberek szerint az "arany órának" óriási a jelentősége a szopási technika kialakulásában. Azok a babák ugyanis, akik a születésük utáni néhány órában az édesanyjuk mellkasán kúszva, egyedül, segítség nélkül elérik a mellbimbót, nagyobb eséllyel fognak helyesen szopni. Ennek köszönhetően pedig elkerülhető a fájdalmas szoptatás. Ám mindez nem azt jelenti, hogy azoknak az anyukáknak semmi esélyük a fájdalmak elkerülésére, akiknek nem volt részük együtt tölteni babájukkal a szülés utáni első órákat. 

 

A helyes technika fájdalmas szoptatás ellen

Noha a szopási reflex velünk született dolog, a szoptatást valahogy mégis tanulni kell, anyának és babának egyaránt. Ennek a tanulási folyamatnak gyakori velejárója a mellbimbó érzékenysége, kirepedezése, kisebesedése, amelynek legfőbb oka, hogy a baba szája nem jól illeszkedik az édesanyja mellére. Ha fájdalmas tehát a szoptatás, az anya elsőként azt ellenőrizze, hogy milyen testhelyzetben van ő és a babája, valamint azt, hogy a kicsi hogyan kapja be a mellbimbót. Hasznos tudni, hogy a baba csak akkor tud jól szopni, ha nemcsak a bimbót, hanem az azt körülvevő bimbóudvart is bekapja. Ha azt veszed észre, hogy a baba nem jól kapja, szívja a mellbimbót, és kellemetlen a szoptatás, bátran avatkozz be: finoman dugd az ujjad a baba szájába, így megszűnik a vákuum, majd próbáljátok újra, elölről! A helyes technikát néhány nap alatt megtanulhatja a kicsi, és fontos, hogy minél hamarabb meg is tanulja!

 

Hogyan tartsuk a babát szoptatáskor?

A baba nem megfelelő testhelyzete a másik olyan tényező, amely megnehezítheti a szoptatást. Ugyan a leggyakoribb szoptatási pozíció a bölcsőtartás ám az érzékeny mellbimbóra gyógyír lehet az is, ha minden alkalommal más testhelyzetben tartod a kicsit. E „trükkel” a bimbót mindig máshol éri a nyomás, így enyhítve a kellemetlen érzést. Próbálkozzatok egyszer ülve, egyszer fekve, a lényeg csupán annyi, hogy:

  • a baba mindig legyen közel hozzád,
  • az álla és az orra érjen a melledhez,
  • ahhoz, hogy elérje a mellbimbót ne kelljen elfordítania a fejét! 

 

5 praktika a kisebesedett mellbimbóra 

  1. Néhány csepp kifejt tej jótékonyan hat a kisebesedett mellbimbókra, csak finoman kenegesd be és hagyd rajta megszáradni!
  2. A szellőzés is gyógyszer a sebes mellbimbókra, így ha megteheted, hagyd szabadon a melled!
  3. Ha nem tudod megoldani, akkor csakis jól szellőző, pamutból készült, puha felsőt viselj, a bimbót irritáló, szorító melltartók használatát pedig kerüld! 
  4. A mellbimbót ne mossuk bőrt szárító kozmetikumokkal, szappannal vagy tusfürdővel!
  5. Ma már nem egy, kifejezetten érzékeny, sebes mellbimbókra használatos ápoló és/vagy védőkrémet lehet kapni, ám közülük van néhány olyan, amelynek összetevőivel nem tanácsos találkoznia a babának. Ráadásul azok, amelyeket szoptatás előtt le kell törölni, a dörzsölés miatt tovább ingerelhetik az amúgy is érzékeny mellbimbót. Ha mégis valamilyen készítmény mellett döntesz, alaposan olvasd el a dobozában található tájékoztatót és böngészd végig a használati utasítást is, de a legjobb, ha az orvossal és a védőnővel együtt választod ki a készítményt.

 

Mitől gyulladhat be a mell szoptatás után?

A szoptatás során másik előforduló probléma az általában egy mellben jelentkező eltömődött tejcsatorna, amelyre egy fájdalmas pont vagy csomó figyelmeztet. Ha mindezt már láz és influenzához hasonló tünetek is kísérik, már mellgyulladásra kell gyanakodni. A gyulladás több ok miatt is kialakulhat. Lehet az ok többek között a baba rossz szopási technikája, de az is, ha lerövidül, esetleg kimarad egy-egy szoptatás. Ahogyan az eltömődött tejcsatorna ellen is tudunk tenni, úgy a mellgyulladás is orvosolható. Mindkét probléma esetén fontos, hogy nem szabad abbahagyni a szoptatást, sőt, ha lehet, gyakran kell szoptatni a babát az érintett mellből! Amit még tehetünk, hogy melegen tartjuk, ennek hatására ugyanis a fájdalmas részen javul a keringés. Eltömődött tejcsatorna és a mellgyulladás esetén is segíthet a meleg vizes zuhany alatti gyengéd, öt ujjal végzett, körkörös mellmasszírozás, majd az ezt követő fejés és/vagy szoptatás. 

 

Antibiotikumot ír fel az orvos

A kellemetlenségek jó esetben az otthoni praktikák segítségével egy nap alatt enyhülnek, ám fokozódó fájdalom, súlyosbodó tünetek, nem szűnő láz esetén mindenképpen orvoshoz kell menni! A mellgyulladás kezdetén még hatékonyan orvosolható a probléma antibiotikummal, de ha az édesanya túl későn kéri szakember segítségét, komolyabb odafigyelést és kezelést igénylő tályog is kialakulhat. Hasznos tudni, hogy akkor is tanácsos orvoshoz fordulni, ha például azt látjuk, hogy mindkét mell érintett a gyulladásban, az anyatejben vér vagy genny jelenik meg, vagy úgy tűnik, hogy a mellbimbó is fertőzött!

 

Szoptatási kisokos

Hadd meséljünk neked a szoptatásról, az anyatejről! Szoptatási kisokosunkban igyekszünk válaszolni azokra a kérdésekre, amelyeket az anyukák leggyakrabban feltesznek, és elmagyarázni mindent úgy, hogy biztos úgy érezd, felkészültél a szoptatásra a baba világra jötte utáni első napokban.

Kattints ide, és töltsd le a Szoptatási kisokost!

Rate this article

Csatlakozz a Baby & me Clubba!

MVP Logo

Ismerd meg a regisztráció előnyeit

  • Letölthető kisokosok

    Hozzáférhetsz letölthető kisokosokhoz, receptkönyvekhez, útmutatókhoz

  • Hírlevél feliratkozás

    Várandósságod heteihez, majd kisbabád fejlődésének pontos üteméhez igazodó hírlevelekkel várunk

  • Szakértői támogatás

    Szakértői tanácsokkal, tippekkel várunk

  • Kuponok és ingyenes termékminták

    Használd ki a Club tagság előnyeit és igényelj kuponokat, termékmintákat