MyFeed Personalized Content
Terhesség
Cikk
Add this post to favorites

Mi történik, ha a kismama túlhordja a babát?

Túlhordásról akkor beszélünk, ha a szülés a negyvenedik hét után sem indul meg. Nagyon sok oka lehet annak, hogy a baba nem születik meg a kiírt időpontig.

Júl. 28, 2023

Túlhordás - Mi történik, ha a kismama túlhordja a babát?

 

Milyen okai lehetnek annak, ha a gyermek nem születik meg a kiírt időpontig?

Számtalan oka lehet annak, hogy a gyermek nem jön világra a kiírt napon. Az egyik ilyen ok, hogy nagyon nehéz napra pontosan meghatározni, hogy mikor születik meg a baba. Általában utolsó menstruációtól számított negyvenedik hét utolsó napját szokták megjelölni születési dátumnak, ám ez sokszor eltér a valóságtól. Ilyen esetekben érdemes újraszámolni az időt! A túlhordás oka lehet ezen kívül a kismama jelentős túlsúlya vagy a magasabb életkora is.  "Érdekesség egyébként, hogy a magzatok 10%-a születik csak a kiírt napon… azaz sokkal nagyobb az esély, hogy bármikor máskor szülessen meg :) " - teszi hozzá dr. Vörös Anna szülész-nőgyógyász.

 

Mikor veszélyes a túlhordás?

"A negyvenkettedik hétig rendszeres orvosi ellenőrzés mellett nem okozhat problémát, amennyiben az ellenőrző vizsgálatokon mindent rendben találnak" - mondja a doktornő. "Magyarországon általában 1 héttel engedik a túlhordást, hasonlóan Nyugat-Európához, de ez intézményenként és azon belül is orvosonként változik. Magyarországon jellemzően ekkor már naponta végeznek magzati szívhang monitoringot (NST vizsgálatot) és kétnaponta vizsgálják a magzatvizet és a köldökzsinórban a vér áramlását is, így ha bármilyen komplikáció lépne fel, amely veszélyezteti a magzat egészségét, az orvosok azonnal tudnak cselekedni. A negyvenkettedik hetet követően azonban már jelentkeznének komplikációk, ezért még ezelőtt minden esetben megindítják a szülést. Ez azért fontos, mert ebben az időszakban már egyre kevesebb a magzatvíz a méhben, valamint a méhlepény is egyre kevésbé tudja ellátni a funkcióját. Emellett az édesanya szervezetének sem tenne jót a negyvenkettedik hétnél való túlhordás."

Ez idő alatt (a kiírt naptól kezdve) a kismama maga is bármikor kérheti a szülés megindítását.

 

Hogy zajlik a szülés megindítása?

A szülés indítása minden esetben orvosi felügyelet mellett történik. Először a méhszáj tágulását elősegítő szert használnak, majd mikor már megfelelő az állapot, megtörténik a burokrepesztés. Ezután oxytocinos injekció segítségével váltják ki a méhösszehúzódásokat. Ahogy természetes módon, úgy a szülés megindítása esetén is lehetőség van a gyermek hüvelyi úton való világra hozásának, de adott esetben a baba és az anyuka egészsége érdekében császármetszés elvégzése mellett is dönthet a kezelőorvos. Fontos azonban, hogy folyamatosan kérdezhet a kismama a vizsgálatokat végző orvostól, érdemes minden kétséget eloszlatni a szülés megindítása kapcsán.

 

Rate this article

Csatlakozz a Baby & me Clubba!

MVP Logo

Ismerd meg a regisztráció előnyeit

  • Letölthető kisokosok

    Hozzáférhetsz letölthető kisokosokhoz, receptkönyvekhez, útmutatókhoz

  • Hírlevél feliratkozás

    Várandósságod heteihez, majd kisbabád fejlődésének pontos üteméhez igazodó hírlevelekkel várunk

  • Szakértői támogatás

    Szakértői tanácsokkal, tippekkel várunk

  • Kuponok és ingyenes termékminták

    Használd ki a Club tagság előnyeit és igényelj kuponokat, termékmintákat