MyFeed Personalized Content
9-11 hónap
Cikk
Add this post to favorites

A baba első születésnapja

Babazsúr, dekoráció, torta, ajándékok? Segítünk, hogy igazán emlékezetessé váljon ez a nap az egész család számára!

Jan. 16, 2021

1 éves szülinap - Variációk babazsúrra


Mostanra már biztosan kiismerted gyermeked igényeit és szokásait. Ha sokszor fordulnak meg nálatok vendégek és ti is gyakran jártok társaságba, kisbabád már biztos megszokta a sürgés-forgást maga körül. Ha szereti, hogy mindig történik körülötte valami, akkor egy nagy családi összejövetelt rengeteg ajándékkal és egy vidám, feldíszített otthonnal is nagyon fog élvezni! Ha viszont félénkebb, visszahúzódóbb természetű csemetéd van, akkor egy nagy felhajtással járó ünnepség megijesztheti, így könnyen lehet, hogy bőven elég, ha a szűk család köszönti fel őt a nagy napon.

Az ünneplést célszerű azt a délutáni órákra, két alvás közé beilleszteni, amikor gyermeked is pihentebb, hiszen az a színes kavalkád könnyen el tudja a kicsiket fárasztani.


Dekoráció

Legyen szó kis családi összejövetelről vagy nagyszabású zsúrról, a lufik elmaradhatatlan kellékei minden szülinapnak! A héliummal töltött léggömböt minden baba imádja, valósággal megbabonázza őket a lebegő látványuk. 

Nincs szükség arra, hogy az otthonotok minden sarkát kidíszítsétek, bőven elegendő egy-két csillogó, baba szemét odavonzó különlegesebb dísz is. Ha jó a kézügyességed, akár te magad is gyárthatsz különféle ötletes dekorációkat, a legtöbb nem is kerül semmibe, otthoni alapanyagokból is könnyen elkészíthetők.


Torta, sütik és egyéb nyalánkságok

A szülinap ennivalók terén is nagy változást hoz az életetekbe. Rengeteg finomságot egy éves kortól kezdődően ajánlanak a kicsiknek, így szuper új ízek és állagok várnak rátok! Persze a fokozatosság elvére most is figyelemmel kell lenned. Óva intünk attól, hogy az új ételekkel való ismerkedést például egy óriási karamellás epertorta szelettel kezdjétek el, mert előfordulhat, hogy a hirtelen bevitt, ropogós, eddig ismeretlen táplálék felkészületlenül éri gyermeked pocakját, így a vidám szülinapozás könnyen hasfájós estébe csaphat át. 

Torta és sütemények nélkül viszont nem lenne szülinap a szülinap! Sok cukrászda készít kifejezetten babáknak való édességeket. Ha házilag készíted el a szülinapi tortát gyermeked kedvenc finomságaiból, akkor végképp nem érhet majd meglepetés, a siker garantált lesz! Érthető, ha nem szeretnéd a fél napot a konyhában tölteni, hogy minden sütemény és ropogtatnivaló olyan alapanyagokból készüljön, amiket már kisbabád is biztonsággal megehet. Ilyenkor jó ötlet, ha megkéred a vendégeidet, a nagymamákat, barátokat, hogy hozzanak magukkal egy-egy finom és egészséges desszertet vagy süteményt.

A nap legszebb pillanata, amikor az ünnepelt megpillantja a tortáján az égő gyertyácskát. Hogy a hatás még nagyobb legyen, mielőtt behozod a tortát, sötétíts be egy kicsit! Hagyj időt neki, hogy megcsodálja, valószínűleg a gyertya köti majd le a legjobban. Ha nem tudja elfújni, segíts neki egy kicsit, így könnyebben megérti majd a dolog lényegét.


Ajándékötletek

Nyugodtan egyeztess vendégeiddel az ajándékokat illetően! Ezzel egyrészt elkerülheted, hogy csemetéd esetleg olyat kapjon, ami már megvan neki, másrészt kérhetsz olyan dolgot is, ami neked is segítség (például néhány új ruhadarabot vagy cipőcskét a kinőtt darabok helyére)!

•    Örök kedvenc az építőkocka, melynek az egymásra rakosgatásán kívül a színek változatossága is különleges örömet okozhat kisbabádnak. Ezzel a kézügyességét és a logikai képességének fejlesztését is segítheted. A hagyományos fajtákon kívül léteznek puha kockák is, ezek előnye, hogy a baba sem magában, sem a berendezésben nem tud kárt tenni velük.
•    Ebben a korban gyermeked már értékelheti a mesekönyveket, azon belül is a képeskönyvek és a leporellók lehetnek azok, amik legjobban leköthetik, és amiket szívesen megnézeget majd veled lefekvés előtt.
•    Egy tologatható dömper, babakocsi vagy bevásárlókocsi kedvelt játék lesz az önálló járás gyakorlása során.
•    Ha szívesen szeretgeti a plüssállatait, ajándékozhatsz neki egy igazán nagy jószágot. Ezt kedvére dögönyözheti, birkózhat vele, nagykorára pedig lesz egy aranyos emléke a legelső születésnapjáról.
•    Jöhet még bármi, ami zenél, villog, sípol, gombnyomásra működik! A játékhangszerek, dobok, csörgők is remek ajándékok, de azért magatokra is gondolj! Teszteld le, mielőtt megvennéd és válaszd a legkellemesebb dallamot játszó játékot, mert készülj fel, sokat fogod hallani a hangját az elkövetkezendő időkben!
•    Mindenféle méretű és színű labda nagyon jótékony hatással bír kisbabádra, fejleszti a testi- és idegrendszeri funkciókat, a szem-kéz és szem-láb koordinációt, térbeli, vizuális érzékelést, a ritmusérzéket, az egyensúlyt,  és az irányított figyelmet is.
•    Az egyéves babád már biztos szeret alkotni, rajzolgatni, gyurmázni. Ne félj a kezébe adni zsírkrétát, gyurmákat, persze figyelj arra, hogy nehogy megegye őket!

 

Bár gyermeked még nem fogja tudni, hogy micsoda mérföldkőhöz érkezett (még a szakirodalom szerint is, hiszen csecsemőből kisdeddé vált!), mindenképp azt ajánljuk, hogy szánjatok időt rá (akár nagy zsúrral, akár szűk családdal), hogy megünnepeljétek őt és nem utolsósorban magatokat is, hiszen egy évvel ezelőtt ezen a napon váltatok ti is szülőkké. Boldog születésnapot kívánunk!
 

Rate this article