MyFeed Personalized Content
7-8 hónap
Cikk
Add this post to favorites

Az önálló étkezésre tanítás

Hosszú és végtelen türelemmel kikövezett út vezet el addig a pontig, míg kisbabád önállóan és szépen megtanul evőeszközzel enni. Sok édesanyának csak akkor esik le, hogy ez nem lesz egyszerű folyamat, mikor nyakig elmerülve ül a spenótfőzelékben, amit csemetéje dobott/köpött/prüszkölt rá. Cikkünkben néhány praktikus tanácsot találhatsz az önálló étkezésre nevelés témakörében.

Aug. 22, 2020

Hogyan tanítsuk önálló étkezésre a babánkat - lépésről lépésre

 

Engedd el magad!

Ez az egyik legfontosabb tanácsunk, amit elképzelhető, hogy néha csak a fogaidat összeszorítva tudsz majd betartani. Igen, a maszathegyekről, felfordulásról és arról beszélünk, amikor a gondosan elkészített ebéd fele a földön vagy a falon, de még véletlenül sem a kicsi szájában végzi. Ilyenkor fontos, hogy elfogadd azt, hogy ez is a tanulási folyamat része, kisbabád ezáltal ismeri és tapasztalja meg az ételek állagát, omlósságát, zamatát, halmazállapotát. Próbáld meg lazára venni a figurát, felesleges közben törölgetni vagy menteni a menthetőt, elég lesz majd a legvégén elpakolni mindent. Add át magad te is ennek a rituálénak, kisbabád is értékelni fogja, ha látja rajtad, hogy nem stresszeled túl a dolgot!


Lépésről lépésre

1.    Körülbelül 6 hónapos korára (ami általában egybeesik a hozzátáplálás kezdeti időszakával) gyermeked már próbálkozik mindent a szájába venni és megfogdosni, többek között feltűnően nagy érdeklődést mutat a kiskanál iránt is. Persze még ügyetlen, de engedd neki, hadd próbálkozzon, hiszen gyakorlat teszi a mestert!
2.    Ezt követi a dobálás időszaka. 7-8 hónapos korukban alakul ki a tárgyállandóság a babáknál (ilyenkor jönnek rá arra, hogy a dolgok nem tűnnek el a semmibe, ha kikerülnek a látóterükből), ezért nagy élvezetet találnak abban, hogy újra és újra ledobálják a kezük ügyébe akadó dolgokat. Ez persze bosszantó tud lenni etetés közben, de pár hét alatt le szokott csengeni ez az időszak is. Figyelj arra, hogy próbálj meg minél kevésbé reagálni a dobálózásra, ne szidd le, ne nevess rajta és ne szólj rá, mert ha rájön, hogy ez különféle reakciókat vált ki belőled, akkor biztos tovább fog tartani nála a dobálózós korszak.
3.    9-12 hónapos kor között már stabilan tud a hüvelyk és a mutatóujjával fogni, ilyenkor kezdődhet a csipegetés: kölesgolyó, puffasztott gabona, banánkarika – ezek azok az ételek, amikkel el lehet kezdeni a szilárd ételek kóstolgatását, mert ezek szétolvadnak a kicsi szájában, nem nehéz rágni őket. Ezzel párhuzamosan a főzelékek, pépek maszatolása is beindul. Gyermeked ezáltal tanulja meg, hogy mi a különbség a szilárd és a folyékony között, hogy a kiflit kézzel, a levest pedig kanállal esszük.
4.    Etetés szempontjából egy újabb embert – anyát – próbáló periódus az intenzív mozgásfejlődés időszaka. A nagy felfedező számára minden érdekesebbé és fontosabbá válik, mint az evés, egyszerűen nem bír megülni az etetőszékben. Feszeng, nyűgösködik, elfordítja a fejét, nem érdekli az étel (még akkor sem, ha a kedvencét főzted), csak hadd mehessen az útjára. Könnyű ilyenkor elcsábulni és inkább elterelni a kicsi figyelmét, hogy rendesen egyen, de ha engeded, hogy ő maga kísérletezzen az evéssel és csipegesse a darabos ételeket, egyre ügyesebben eszik majd önállóan. Ha viszont inkább megeteted te és próbálod elterelni a figyelmét valamivel, leszokik arról, hogy maga próbálkozzon és sokkal tovább fog ragaszkodni ahhoz, hogy etessék.
5.    A legtöbb baba másfél-2 éves korára már gyönyörűen eszik egyedül kanállal, azonban bizonyos ételek még több időt igényelhetnek. A levest általában csak 2-3 éves kor között tanulják meg ügyesen kanalazni, a szendvicset gyakran cafatokra szedik és alkotóelemeiként fogyasztják. A keményebb falatokat mindig darabold apróra, mert könnyen félrenyelhetők.


Praktikus tippjeink

Ha az egyik fő szempont számodra az időspórolás és az egyszerűsítés, akkor a könnyen tisztíthatóság legyen a vezérelved. Ennek figyelembevételével válassz etetőszéket, előkét. A műanyag, szilikon anyagú segédeszközök ebben az esetben előnyt élveznek a textilhez képest. 
Már a kezdetektől beszerezhetsz gyerekeknek való evőeszközöket, tányérokat, poharakat (biztonságos és törésálló kiszerelésben). A villa használata egyébként is könnyebben megy, gyakran előbb megtanulják, mint a kanalat.
Néhány ételhez még a kezüket is használják segédletként, ezért másfél éves kor körül már lehet tanítgatni őket a szalvéta használatára is.
Ne felejtsd el bátorítani, megdicsérni, megtapsolni, ha elért egy mérföldkövet, megtanult egy újabb apróságot az önállóság felé vezető úton. Mint kis életének minden területén, itt is legfőképpen rád hagyatkozik, te vagy a támasza, neked akar megfelelni, ezért (még ha néha nem is tűnik úgy számodra) mindennél fontosabb számára az elismerésed, ez viszi előre, ez a legfőbb mozgatórugója.
 

Rate this article

Csatlakozz a Baby & me Clubba!

MVP Logo

Ismerd meg a regisztráció előnyeit

  • Letölthető kisokosok

    Hozzáférhetsz letölthető kisokosokhoz, receptkönyvekhez, útmutatókhoz

  • Hírlevél feliratkozás

    Várandósságod heteihez, majd kisbabád fejlődésének pontos üteméhez igazodó hírlevelekkel várunk

  • Szakértői támogatás

    Szakértői tanácsokkal, tippekkel várunk

  • Kuponok és ingyenes termékminták

    Használd ki a Club tagság előnyeit és igényelj kuponokat, termékmintákat