Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
Szomorú vagyok és elgyötört: mi történik velem?

Szomorú vagyok és elgyötört: mi történik velem?

Boldog anya vagyok, mégsem bírom abbahagyni a sírást. A kisbabánk egészséges, de olyan szomorúnak, annyira bizonytalannak érzem magam. Normális vagyok? Mit tehetnék, hogy megszabaduljak ezektől a szörnyű érzésektől?

2016/09/01 13:03

Miért sírok folyton?

A szülés utáni depresszió tünetei minden kismamánál mások. Néhányan könnyekben törnek ki, vagy a legapróbb dolgok felmérgesíthetik őket, mások nem élvezik, ha dédelgethetik a babájukat, és megint mások annyira fáradtak, hogy úgy érzik, fel sem tudnak kelni az ágyból... Biztos lehetsz benne, hogy ezek az érzések csupán átmenetiek, és nem tartanak tovább tíz napnál.

 

A szülés utáni depresszió átmenetet jelent: az anya és a baba már nem egyek többé. A szülés utáni eufórikus érzés lassan elmúlik, hogy átadja helyét a lehangoltságnak, a fáradtságnak, a hamis önképnek, az új felelősségtől való félelemnek, a hangulatingadozásoknak és az álmatlanságnak.

 

A szülés utáni depresszió általában a szülést követő harmadik és tízedik nap körül kezdődik. Kialakulása a hirtelen hormonváltozásnak köszönhető. Ehhez társul még a szülés utáni ürességérzet, hogy a babának éjjel-nappal figyelemre van szüksége, illetve az új felelősségtől, az anyaszereptől való félelem.

 

4 egyszerű tipp, hogy újra mosolyogj

  • A szülés utáni pihenés abszolút előnyt élvez mind a fizikai, mind az érzelmi regeneráció szempontjából, bár ezt könnyebb mondani, mint megtenni. Kérj segítséget a környezetedtől! Hagyd a bevásárlást, a házimunkát, a főzést és a papírmunkát is a partneredre vagy az édesanyádra, és koncentrálj saját magadra legalább néhány napig!

 

  • Az önmagaddal való törődés annyit jelent, hogy azokban a bizonyos csendes pillanatokban csak te vagy jelen, senki más. Elaludt a kisbabád? Gyerünk, élvezd ki a szabad perceket és vegyél egy illatos fürdőt! A kisbabád nem rég evett? Kávézz egyet a legjobb barátnőddel! Az apuka is vigyázhat a babára, amíg hazaérsz a következő etetésre.

 

  • Ne ódzkodj beszélni az érzéseidről! A legjobb barátnőd nem fogja tehernek érezni, ha naponta háromszor felhívod, különösen akkor nem, ha neki is van gyereke, és talán már vannak hasonló tapasztalatai is!

 

  • Végül, ölelgesd a babádat, amilyen gyakran csak tudod! Meglátod, jobban fogod érezni magad utána.

           

Baby blues vagy szülés utáni depresszió?
A szülés utáni nehézségeknek egymástól jól elhatárolható fokozatai vannak. A baby blues a születést követően – rövid ideig – különös érzékenységben, lehangoltságban és gyakori sírásban nyilvánul meg, amelyekért a hormonális változás a felelős. Ha a szülés utáni depresszió három hétnél tovább tart, vagy több mint 15 nappal a szülés után kezdődik, lehet, hogy más betegségtől is szenvedsz. Ha semmi sem tud felvidítani, sem a pihenés, sem a közeli családtagok, barátok látogatása vagy még a kisbaba első mosolya sem tud örömmel eltölteni, ha nincs étvágyad és az élet sötét oldalát látod, segítséget kell kérned és beszélned kell az érzéseidről az orvosodnak vagy a nőgyógyászodnak!

Lehet, hogy a lehangoltságod nem csak a hormonváltozásoknak köszönhető, hanem a szülés utáni depresszió tünete. Több mint valószínű, hogy orvosi kezelés és támogatás szükséges. Minél előbb elkezdődik a kezelés, az annál hatékonyabb.

Az anyák közel kétharmada a szülést követően depresszióba esik. Hiába hallunk nap mint nap erről a jelenségről, mégsem vesszük komolyan. A legtöbb kismama ugyanis igyekszik minél gyorsabban elfelejteni ezt az időszakot, amikor kövérnek és csúnyának érezte magát, és úgy gondolta, hogy képtelen megfelelni az elvárásoknak.

 

Az apa is lehet depressziós

Az új felelősségből adódó stressz, az apaszereptől való félelem, a hiányérzet, a fáradtság – nem csak az anyák lehetnek kedvetlenek, a baba érkezésével a férfiak is úgy érezhetik, hogy kicsúszik a talaj a lábuk alól. Néha már akár a baba születése előtt is megtapasztalhatják ezeket az érzéseket.

Nyilvánvaló, hogy ebben az időszakban a kisbaba körül forog a világ, mégis időt kell szakítanod a partneredre is, illetve biztosítanod kell számára, hogy gyakorolhassa az új szerepkörét!

 

 

Tovább

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Kapcsolódó tartalom
Az anyukák értékelése0/5
Keresés

Még mindig nem találod
amit keresel?

Próbáld ki új keresőnket. Mindig nyújtunk valami újat Neked.