Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
"szoptato-anya-taplalkozasa"

A szoptatás alatti étrendről

Mit lehet, mit mérsékelj és mi tilos a szoptatási időszak alatt? Mikre érdemes odafigyelned? Segítünk!

2018/10/03 10:21

A csecsemő legideálisabb tápláléka az anyatej, amely megfelelő mennyiségben, minőségben, arányban, valamint könnyen emészthető formában tartalmazza azokat a tápanyagokat, amelyek a fejlődéséhez, növekedéséhez szükségesek.

Életmódod és táplálkozásod nagyban befolyásolja a tejed termelődését és összetevőit. Ha valamilyen szempontból hiányosan táplálkozol, úgy szervezeted a raktározott készleteit kezdi mozgósítani és felhasználni, hogy a tej tápanyag-összetétele megfelelő maradjon. Ez könnyen hátrányos is lehet, hiszen egyrészt nem biztos, hogy a készleteid elegendők kisbabád igényeinek kielégítésére, másrészt ezen készletekben - a hasznos tápanyagok mellett - felhalmozódhatnak olyan zsírban oldódó vegyületek (nehézfémek, növényvédő szerek, vegyszerek stb.), amelyek gyermeked szervezetébe kerülve káros hatást fejthetnek ki. Ugyanez a folyamat játszódna le akkor is, ha a szoptatás mellett fogyókúrába kezdenél, ezért ezt semmiképp nem javasoljuk! Egész életedben fogyózhatsz még, élvezd egy kicsit, hogy most nem kell!

Energia- és tápanyagszükséglet
Az étrendedet az egészséges táplálkozás alapelvei szerint kell összeállítani. Naponta négy-öt alkalommal, változatos és kiegyensúlyozott étkezésre van szükséged. A termelődő anyatej mennyisége átlagosan 850 ml, ennyi anyatej elválasztásához kb. 700–750 kalóriaplusz energiára van szükséged. Ha figyelembe vesszük a terhesség alatti esetleges súlygyarapodás mértékét is, akkor a terhesség előttinél csak 500–600 kalóriávalajánlott többet enned.

Néhány vitamin és ásványi anyag szükséglete akár 40–50%-kal megnövekedhet a szoptatás alatt. Idetartozik az A-, D-, B2-, B6- és C-vitamin, a folsav, a kalcium, a foszfor, a magnézium, a jód és a cink. Ha tudatosan táplálkozol, akkor könnyen találni fogsz olyan élelmiszereket, amelyekben a fentiek megtalálhatók. 

Étrend, és ami mögötte van… 

Az étrended alapját a teljes őrlésű gabonafélék, a zöldség- és főzelékfélék és a gyümölcsök alkossák. Ez természetesen kiegészül sovány hússal, húskészítménnyel, hallal, tejjel és tejtermékekkel. Kisbabád pocakjának érzékenysége is befolyással lehet arra, hogy mit ehetsz. Nézzük végig a lehetőségeidet!

Nem kell száműzni a kenyeret az életünkből, csak nem mindegy, hogy milyen szénhidrátokat viszünk be. Kerülni kell a finomított pékárukat (fehér lisztből készült péksüteményeket, kenyeret). Fogyasszunk inkább teljes kiőrlésű lisztből készült gabonaféléket!

Gyümölcsök közül nagy a választék: alma, banán, cseresznye, görögdinnye, szilva, szőlő, őszibarack és kajszibarack mind jó döntés!Az eper, a málna, a szamóca, a citrom, a narancs és a mandarin fogyasztását kevésbé ajánljuk. Ennek az az oka, hogy a citrusfélék megváltoztathatják az anyatej ízét, a kisbabák egy része ezért idegenkedhet tőle, az eper, a málna vagy a szamóca pedig nagy mennyiségben allergiás bőrreakciót válthatnak ki a babánál. Azt tanácsoljuk, hogy kis mennyiségben egyél ezekből a gyümölcsökből és ezt követően figyeld meg, hogy kisbabád ugyanolyan mértékben fogadja-e el az anyatejet, mint előtte, valamint nem jelenik-e meg rajta bőrtünet. Ha nem tapasztalsz változást, akkor fogyaszd őket egészséggel.

Zöldségeket rendszeresen, naponta többször iktass be az étrendedbe!A sárgarépa, uborka, zöldpaprika, fejes saláta, paraj, padlizsán, cukkini, tök és a burgonya is remek választás. Kerülendők, illetve mérséklendők közé tartoznak a kelkáposzta, fejes káposzta, karfiol, karalábé, sóska, paradicsom, fokhagyma, kukorica, bab, lencse és a zöldborsó. Puffasztó hatásuk miatt - főleg az első három hónapban -hasfájást okozhatnak a kisbabának.  A sóska, fokhagyma és a paradicsom erős aromaanyagai átjuthatnak az anyatejbe, megváltoztatva ezzel az ízét, így ezen zöldségek tekintetében is javasoljuk az óvatos előkóstoltatást.

Fehérjefogyasztás szempontjából a zsírszegényebb húsok közül a csirke-, pulyka-, és a sovány sertés- és marhahúst ajánljuk. A kiegyensúlyozott táplálkozásban nagy szerepe van a halaknak is. A kis zsírtartalmú tengeri halak közül a tőkehal, a hekk és a lepényhal, míg az édesvízi halak közül az amur, a fehér busa és a süllő is jó választás. 

A tej és a tejtermékek a leggazdagabb kalciumforrások, hiszen már fél liter tej fedezi napi kalciumszükségleted 70–75%-át.  Ezért igyál és egyél sok zsírszegény tejet, túrót, kefirt, joghurtot és közömbös illatú sajtokat. A tojás is kitűnő fehérjeforrás, ám sárgájának nagy a koleszterintartalma. Sajnos sok kisbaba érzékeny az állati eredetű fehérjékre, amelyek az anyatejen keresztül jutnak át a szervezetükbe – emiatt itt is légy elővigyázatos és figyeld gyermeked reakcióját!

A mértéktartó fűszerezés is fontos ilyenkor, mivel a markáns ízű, nagy illóolaj-tartalmú fűszernövények anyatejbe kerülésük esetén problémát okozhatnak. Ilyen például a hagyma, fokhagyma, fahéj, bors, borsmenta, zsálya és az erős fűszerpaprika.

A folyadékfogyasztás a szoptatás alatt is különösen fontos! A legalkalmasabb és a legjobb folyadékbevitel szempontjából a víz, a szénsavmentes ásványvíz, a tejtermelést segítő, illetve a világosra főzött teák. A savanyú gyümölcslevek és a szénsavas ásványvizek gátlóan hatnak az anyatej termelődésére, ezért ezek fogyasztását próbáld lecsökkenteni ebben az időszakban.

A feketekávé, a koffeintartalmú üdítőitalok és az erős teák hatóanyagai az anyai vérkeringésből átjutnak az anyatejbe, ami a csecsemőt serkenti, élénkíti. Ez alvás- és magatartászavarokhoz is vezethet nála, úgyhogy légy résen!
Mondanunk sem kell, hogy az alkoholt tartalmazó italok fogyasztása tilos. Az anyatejen keresztül az alkohol koncentráltan átjut a babád szervezetébe, így az ő májának méregteleníteniekell még a kis mennyiségű alkoholt is. Tartsd szem előtt, hogy ha valaki alkohollal kínál, az lényegében olyan, mintha a babádat kínálná meg alkohollal.

Javasolt ételkészítési eljárások
Az ételeket kíméletes konyhatechnológiai eljárásokkal készítsd el. Főzz, párolj, süss teflonedényben, hőálló agyag- vagy üvegedényben, kontaktgrillben, alufóliában, sütőzacskóban és mikrohullámú sütőben!  A sütéshez növényi olajat használj!

Vegetarianizmus szoptatás alatt
Szoptatás alatt a szigorú vegán étrendet semmiképpen sem javasoljuk. A gondosan, kellő változatossággal, szakszerűen összeállított vegetáriánus étrend többnyire fedezni tudja a szoptatás ideje alatt az energia- és tápanyagszükségletet, de ebben az esetben is mindenképpen célszerű szakember – dietetikus – segítségét kérned kisbabád egészséges fejlődése érdekében. 

Bár sok ajánlást próbáltunk összegyűjteni neked a táplálkozással kapcsolatban, de mivel minden kisbaba más és más, ezért a legfontosabb tanácsot a végére tartogattuk: figyelj a babád jelzéseire, ő a legjobb tanácsadód.
 

Tovább

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorInteraktív eszközökkel várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Személyre szabott tanácsainkkal segítjük a szülővé válás folyamatát

Regisztrálj!

Kapcsolódó tartalom
Az anyukák értékelése0/5

Még mindig nem találod
amit keresel?

Próbáld ki új keresőnket. Mindig nyújtunk valami újat Neked.