Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
Szülés alatt elérhető fájdalomcsillapító szerek hatásai és kockázataik

Szülés alatt elérhető fájdalomcsillapító szerek hatásai és kockázatai

A szülés kapcsán a legtöbb kismama a fájdalomtól fél leginkább, ám azok számára, akik igénylik, többféle fájdalomcsillapító módszer is elérhető. 
 

2018/03/30 14:14

Természetesen mindenki másképp éli meg a szülést. Függ ez az aktuális lelkiállapottól, az egyéni fájdalomküszöbtől és a fájdalomcsillapító szerek használatától is. Ma már többféle, biztonsággal használható fájdalomcsillapító létezik, melyek enyhítik a szülés közbeni fájdalmat. Azonban előre nem lehet eldönteni, hogy szükség lesz-e majd ezeknek a szereknek a használatára, mint ahogy az is vajúdás közben dől el, melyik fajtát érdemes választani az adott szituációban. Ezt az orvos dönti el a kismamával konzultálva.

Vannak olyan orvosok, akik nem támogatják teljes mellszélességgel az érzéstelenítő és fájdalomcsillapító szereket, ezért a szülés előtt érdemes erről konzultálni a választott szakemberrel. Természetesen te magad is dönthetsz úgy, hogy ha az orvos nem látja szükségesnek, egyáltalán ne kapj semmilyen fájdalomcsillapítót a vajúdás ideje alatt, ám érdemes először tájékozódni a lehetőségekről.
 

Nevetőgáz

Az egyik igen gyakori, fájdalomcsillapításra használt szer az úgynevezett nevetőgáz, más néven nitrogénoxidul, melyet a vajúdó kismama a fájás ideje alatt lélegez be akkor, mikor érzi, közeledik a következő méhösszehúzódás. A fájdalmat nem szünteti meg teljesen, bár mindenkinél másképp hat. Van, akinél határozottan enyhíti a fájdalmat, míg másnál kevésbé, de olyan is van, aki eufórikus állapotról számolt be a kéjgáz belélegzése után. Hamar kiürül a kismama szervezetéből, mellékhatása enyhe szédülés lehet, de ez sem jelentkezik minden nő esetében. Az előnye, hogy nem szükséges sem tű, sem katéter használata hozzá, hátránya, hogy sokkal kevésbé intenzív a hatása, mint a többi fájdalomcsillapító esetében. 

 

Epidurális fájdalomcsillapítás

Epidurális fájdalomcsillapítás során a kismama gerincének közelébe juttatnak be fájdalomcsillapítót egy katéter segítségével. Ennek beadását minden esetben altatóorvos végzi a vajúdás alatt. A katéter behelyezése elsőre ijesztőnek hangzik, ám tulajdonképpen arról van szó, hogy két kis csövet szúrnak a kismama hátába, mely nem éri sem a csontokat, sem pedig a gerincvelőt, így nem okoz nagy fájdalmat. Mikor hat, a fájdalom az adott szakaszon teljesen megszűnik. Hátránya, hogy így a tolófájásokat sem érzi megfelelően a kismama, így adott esetben meghosszabbíthatja a szülés folyamatát. Néhány magyar kórházban nem elérhető az epidurális érzéstelenítő, illetve adódhat olyan szituáció is, amikor már orvosilag nem adható, esetleg már olyan szakaszba ért a szülés, hogy nem indokolt annak beadása. A magzatra káros hatása nincs, azonban a kismama tapasztalhat mellékhatásokat. Ilyen a fejfájás és az alacsony vérnyomás is, melynek hatására bágyadtabbnak érezheti magát az újdonsült anyuka. Az epidurális fájdalomcsillapítás a behelyezett katéter miatt okozhat még rövid ideig derékfájást, de az alsó végtagok gyengeségét is tapasztalhatja a kismama. Azonban az, hogy az epidurális fájdalomcsillapítást követően napokig nem állhat fel a kismama, ma már a legtöbb esetben nem igaz, ugyanis ha az orvos úgy határoz és ha az anyuka nem tapasztalja a lábak gyengeségét, nyugodtan sétálhat. Érdemes azonban nagyon óvatosnak lenni és ha lehet, nővér vagy családtag segítségét kérni az első mozdulatokhoz. 

 

Spinális anesztézia 

Ebben az esetben a fájdalomcsillapító szer közvetlenül az agyvízbe kerül, melyet egy tű segítségével juttatnak el oda a gerincburkon át. Ebben az esetben nem használnak katétert. Előnye, hogy már kevés gyógyszernek is van hatása és gyorsabban történik meg a fájdalom csillapítása. Hátránya – akárcsak az epidurális esetében – az, hogy a kismama a tolófájásokat nem feltétlenül fogja érezni, így elhúzódhat a szülés folyamata. Természetesen szülés esetén csak akkor használják, ha az epidurális módszer valami miatt nem elérhető. Leggyakrabban császármetszések alkalmával veszik igénybe, ilyenkor viszont tényleg szüksége van néhány óra ágynyugalomra a kismamának. Császármetszés után több okból is érdemes legalább hat órát az ágyban tölteni az újdonsült anyukának, így biztosan nem lesz probléma sem a varratokkal, sem pedig az érzéstelenítés után esetlegesen jelentkező émelygéssel vagy végtag gyengeséggel. 

Tovább

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Kapcsolódó tartalom
Az anyukák értékelése5/5

Jobb a babámak fájdalom csillapítók nélkül

Ki lehet bírni fájdalom csillapító nélkül, ez a természet rendje és a babának is jobb nélkülük.

Keresés

Még mindig nem találod
amit keresel?

Próbáld ki új keresőnket. Mindig nyújtunk valami újat Neked.