Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
Teherbeesés esélye 40 évesen

Teherbeesés esélye 40 évesen

Terhesség 40 felett. A késői terhességnél még több a kérdés: hogyan kezdj neki, mire figyelj, és milyen kockázatokkal kell szembenézned?

2016/08/12 15:24

40 éves vagy? Akkor egy vagy a sok-sok nő közül, aki éppen ebben a korban dönt úgy, hogy babát szeretne. De vajon mekkora az esélye a teherbeesésnek 40 felett?

Tudjuk, sokféle oka lehet annak, hogy mostanra érett meg benned az elhatározás: szeretted volna megalapozni az egzisztenciádat, kerested a tökéletes társat, esetleg a munka befolyásolta a döntésedet – de most itt vagy, magabiztosan, kialakult értékrenddel, fontos tapasztalatokkal gazdagabban, és úgy érzed, az életed már csak egy babával lehetne teljesebb.

Ilyenkor azonban sok kérdés merül fel a magasabb életkor kapcsán, valószínűleg benned is – nézzük, melyek azok a kérdések, amelyek a leginkább foglalkoztatják a veled egykorú nőket.

 

Nehezebb lesz teherbe esnem így 40 körül?

Nézzük a tényeket: 2008 óta egyre emelkedik a szülő nők átlagéletkora, amely Magyarországon jelenleg 31-32 év (ez két évvel több, mint húsz évvel korábban), de a Semmelweis Egyetem I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján már tíz százalék körüli a 38 év felett szülő nők aránya.

 

A késői gyerekvállalás tehát egyáltalán nem ritka jelenség, sőt. Az esélyeket tekintve 40 év fölött 44 % a teherbe esés valószínűsége 12 hónap alatt, amely persze alacsonyabb szám, mint fiatalabb korban - ugyanakkor közel sem jelenti azt, hogy reménytelen dolog lenne, ráadásul sok lehetőséged van arra, hogy elősegítsd a mielőbbi várandósságot.

 

Hogyan kezdjem?

Erre a kérdésre nagyon egyszerű válaszolni: első lépésként részletesen vizsgáltasd ki magad! Mint írtuk, statisztikailag a késői terhesség egyre gyakoribb jelenség, mégis számolni kell egy kockázati tényezővel: 35 év felett csökken a termékenység. A teherbeesés esélye egyhavi ciklus alatt 20 éves korban 1 a 4-hez, 35 éves korban 1 a 8-hoz, és 40 év felett 1 a 12-höz.

Ezért nagyon fontos, hogy rögtön egy teljes nőgyógyászati kivizsgálással kezdd, ezzel máris sokat tettél a terhesség érdekében, az orvosod pedig számos jó tanácsot fog adni a további hónapokra.

 

Hiába próbálkozunk, nincs eredmény…

Ezzel nehéz szembesülni, de nem kell feladnod! Ha több mint hat hónapon át nem sikerült teherbe esned, ne várj tovább: haladéktalanul fordulj az orvosodhoz, mert többféle megtermékenyítési módszer létezik, ami segíthet neked. Az orvosilag felügyelt lehetőségek között szerepel az inszemináció, a petesejt-beültetés, valamint az in vitro megtermékenyítés (ismertebb nevén a lombikbaba-program), amelyek segítségével sok sikeres terhesség jött már létre.

 

 

Biztos, hogy egészséges lesz a babám…?

Igaz, hogy a babavárás 40 éves kor körül nem szokványos és kockázatosabbnak is számít, de ne aggódj: az orvostudomány napról napra fejlődik ezen a téren is, és a legtöbb késői terhesség komplikációmentesen zajlik le.

 

A legkisebb kockázat elkerülése érdekében ajánlott a magzatvízvizsgálat a 38 év feletti várandós nők számára. Ezt a vizsgálatot azért végzik el, hogy kiszűrjék az esetleges Down-szindrómát vagy bármilyen más kromoszóma-rendellenességet. Köztudott, hogy a babánál előforduló Down-kór kockázata 40 éves kor fölött jóval magasabb, az életkor növekedésével viszont csak igen kis mértékben nő az egyéb veleszületett rendellenességek kockázata.

 

Fontos tehát, hogy figyelj a tested jelzéseire, ne terheld túl magad, és gondos, rendszeres orvosi ellenőrzéseken vegyél részt.

 

 

Mire kell majd figyelnem, ha sikerül teherbe esnem?

A válasz két szó: a babára és magadra. Persze, ennél összetettebb a kép, hiszen sokféle tényezőt kell összehangolnod ahhoz, hogy a várandósságodra tudj koncentrálni, ezért összeszedtük azokat a dolgokat, amelyekre kiemelten érdemes figyelned.

 

  • Ha fáradtnak, kimerültnek érzed magad, pihenj! Most te vagy az első, a teendők várhatnak.
  • Szembe kell nézni azzal, hogy a betegségek kockázata kicsit nagyobb, a magas vérnyomás vagy a terhességi cukorbetegség a te esetedben statisztikailag magasabb valószínűséggel jelentkezik.
  • Nem jó erről beszélni, de fontos tudnod, hogy az első három hónapban a vetélés kockázata magasabb, így ebben az időszakban ne terheld túl magad, és lazíts sokat.
  • Hasznos, ha már a teherbe esés előtt végiggondolod, hogyan tudod átalakítani úgy az életmódodat, hogy a babavárás idejét megkönnyítsd.

 

 

Ha mindezeket szem előtt tartod, máris rengeteget tettél azért, hogy a kisbabád világra jöhessen. Bízz magadban – készen állsz az anyaságra!

 

 (Forrás : Semmelweis Egyetem I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának 2013-as sajtóközleménye :

http://semmelweis-egyetem.hu/mediasarok/2013/08/15/egyre-tobben-szulnek-40-eves-korukban/

 

Tovább

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Kapcsolódó tartalom
Az anyukák értékelése0/5
Keresés

Még mindig nem találod
amit keresel?

Próbáld ki új keresőnket. Mindig nyújtunk valami újat Neked.