Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
Teherbeesés növelése

Teherbeesés esélyének növelése

Már néhány hónapja próbálkozunk a babával, eddig sikertelenül. Milyen lehetőségeim vannak arra, ha természetes úton esetleg nem foganna meg a kisbabám? 

 

2016/08/31 16:12

Az alábbi néhány tanács segíthet a teherbeesés esélyeinek növelésében. 

Hétből egy pár

Biztosan te is találkoztál már olyan nővel, aki párjával már hosszú ideje szeretne babát, de próbálkozásai sorra kudarcba fulladnak. Ami a fogantatást illeti, hétből egy párnak nehezebb, és tízből egy pár él a mesterséges megtermékenyítés lehetőségével.

A teherbeesés esélyeinek növelése 

Nem kell rögtön kétségbeesned, ha hosszabb ideig kell várnod a babára! Könnyű azt mondani, hogy ne görcsölj, de bizony jó, ha tudod: az anyaság utáni vágyódás, esetleg olyan gondolatok, hogy nem lehetsz anya, egy mentális gátat hozhat létre benned.

 

Tanulmányozd a ciklusod! A megtermékenyítés csak a peteérés (ovuláció) idején történhet, azaz elméletileg a ciklusod 14. napján (gyakorlatilag a 12 és 16. nap között valamikor). A legjobb idő a baba fogantatására a tüszőrepedést megelőző 2-3 nap és az azt követő első nap. Ha 28 napos a ciklusod, ezt könnyen kiszámolhatod. Hívd segítségül az ovulációs kalkulátort!

 

Léteznek különböző technikák, amelyek segítségével könnyedén meghatározhatod a peteérés napját: ilyen például a hőmérőzés. A peteérés után a testhőmérsékleted néhány tized fokkal megemelkedik. Minden reggel ugyanabban az időpontban mérd meg a hőmérsékleted, és mérésed rögzíts egy grafikonra! Ezzel teljes képet kaphatsz a menstruációs ciklusodról (ha az rendszeres). A gyógyszertárakban már kaphatók megbízható ovulációs tesztek is, amelyek 24-48 órával a peteérés előtt „figyelmeztetnek”.

 

A gyakorlatban a peteérés egyébként bármelyik pillanatban megtörténhet. A természet törvényeinek megfelelően a ciklusod is változhat egyik hónapról a másikra. A legjobb és legkellemesebb módszer még mindig az, ha rendszeresen szeretkezel partnereddel anélkül, hogy túl sokat agyalnál!

 

Mikor beszéljek az orvosommal?

Akkor tanácsos orvoshoz fordulnod, ha nem múltál el 35 éves, és a pároddal már 10-12 hónapja próbálkoztok a babával. Ha 35 évesnél idősebb vagy, már korábban is megteheted ezt, úgy 6-8 hónap sikertelen próbálkozást követően, hiszen a mesterséges megtermékenyítés aránya csökken a nő életkorának növekedésével. Ha túlsúlyos vagy, rendszertelen a ciklusod vagy egyéb nőgyógyászati problémáid vannak, azonnal fordulj a nőgyógyászodhoz!

Az első meddőségi konzultáció során az orvos felméri mind a te, mind a partnered egészségügyi állapotát, hogy rájöjjön a probléma kulcsára. Indítványozhat más különböző vizsgálatokat is –hormonvizsgálatot, ultrahang vizsgálatot, hiszterográfiát (a méh és a petefészek radiológiai vizsgálata) a nők és spermiogram készítését a férfiak esetében.

 

Különböző technikák mesterséges megtermékenyítésre

Ha megállapították a meddőség okát, a fogantatáshoz kérhetsz orvosi segítséget is.

A mesterséges ondóbevitel, vagyis inszemináció során, megkönnyítve a megtermékenyítést, a férfi hímivarsejteket a női nemi szervekhez juttatják.

Másik lehetőség az in vitro megtermékenyítés, ismertebb nevén a lombik program. Ekkor a petesejtet és a hímivarsejtet laboratóriumi körülmények között egyesítik, majd az embriót visszahelyezik a méhbe. Azt tudtad, hogy már több mint 30 éve született meg az első lombik bébi? A tudomány azóta szerencsére sokat fejlődött, amelynek köszönhetően az elért eredmények már reális esélyt jelentenek a legtöbb steril párnak. Minden egyes ciklus után a nőnek 23 százalék* az esélye a teherbe esésre az in vitro megtermékenyítés segítségével.

A születések 2,4 százaléka évente egyébként mesterséges megtermékenyítés útján történik.

  

*Forrás: http://sante-medecine.net

 

Már néhány hónapja hiába próbálkozunk...

„Ne aggódd túl a dolgot, hiszen akkor kialakulhat benned az a bizonyos mentális gát” – mondogatja a partnerem. Könnyű neki mondani! Én másra sem tudok gondolni. Meddig kell még várnom? Mikor kezdjek el aggódni, és egyáltalán milyen alternatív lehetőségeim vannak? 

Tovább

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Kapcsolódó tartalom
Az anyukák értékelése5/5

Számolgatás

Nekünk a számolgatás vált be így 4x sikerült 2 csík.

Keresés

Még mindig nem találod
amit keresel?

Próbáld ki új keresőnket. Mindig nyújtunk valami újat Neked.