Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
Terhesség bejelentése mikor esedékes a munkahelyemen?

Terhesség bejelentése mikor esedékes a munkahelyemen?

A terhesség bejelentése a munkahelyen sok kérdést vet fel. Nézzük a legfontosabb tudnivalókat, egyszerűen és érthetően!

2016/08/12 15:49

Ha dolgozol, el fog jönni az az idő, amikor el kell mondanod a munkahelyeden, hogy babát vársz. Sokan tartanak a terhesség bejelentésétől, és tele vannak aggodalommal, talán köztük te is. Hogy segítsünk neked, összeszedtük a leggyakoribb kérdéseket.

 

Mikor közöljem a főnökömmel, hogy babát várok?

A legjobb, ha a terhesség harmadik hónapja előtt tudatod a munkáltatóddal, mert ez után külön rendelkezések vonatkoznak majd rád (lásd lent), amelyek akkor nem alkalmazhatóak, ha a cég nem ismeri a helyzetedet. De fontos tudnod, hogy nem szabályozza törvény, hogy mikor kell beszámolnod  terhességedről a munkáltatódnak, ezt egyedül te döntheted el.

 

Hogyan jelentsem be a terhességemet?

 A bejelentést személyesen kell megtenned, de mivel a közlés időpontjának jelentősége van, ajánlatos az írásbeli forma a későbbi bizonyíthatóság végett. Vita esetén ugyanis a nyilatkozattevőt (azaz téged) terheli annak bizonyítása, hogy a bejelentés szabályszerűen megtörtént.  

Ezért azt javasoljuk neked, hogy azzal egy időben, amikor beszámoltál a főnöködnek arról, hogy babát vársz, e-mailben vagy tértivevényes, ajánlott levél formájában is tájékoztasd a munkáltatódat. Add meg a szülés és a szülési szabadság megkezdésének várható dátumát, és csatolj mellé egy, az orvos által kiállított igazolást a terhességről.

 

Még csak próbaidőn vagyok, mit tegyek, hogy ezért ne küldjenek el?

Tudnod kell, hogy nem vagy köteles bejelenteni a terhességedet, ha még próbaidős vagy a munkahelyeden. Ha bejelented, a terhesség indokával nem mondhat fel neked a munkáltatód, bár ilyen esetben nem kötelező indokolni az azonnali hatályú felmondást.

Ha úgy véled, azért mondtak fel neked próbaidő alatt, mert várandós lettél, fordulj munkaügyi bírósághoz vagy az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz!

 

Még nem jelentettem be a terhességemet, de közölték velem, hogy elbocsátanak. Tehetek még valamit?

Ha elbocsátanak azelőtt, hogy beszámoltál volna terhességedről, 15 nap áll rendelkezésedre, hogy értesítsd munkáltatódat egy tértivevényes, ajánlott levél formájában.  Így elbocsátásodat törölni fogják (kivéve, ha súlyos vétséget követtél el, ami nem hozható összefüggésbe a terhességeddel, vagy ha nem tettél eleget a szerződésed feltételeinek).

 

Tájékoztattam a munkáltatómat arról, hogy várandós vagyok – milyen jogok illetnek meg ezután?

Ahogy az elején is írtuk, érdemes bejelentened a terhességedet, mert ezután külön előírások védenek majd téged a munkahelyeden. Munkáltatód nem bocsáthat el onnantól kezdve, hogy bejelentetted a terhességedet, egészen a szülési szabadságról való visszatérésed után 4 hétig, kivéve, ha súlyos vétséget követtél el, ami nem kapcsolódik a terhességedhez, vagy ha elkerülhetetlen (pl. a cég ellen csődeljárás folyik, felszámolás alatt van stb.).

Emellett nem kötelezhetnek túlórára vagy megerőltető munkára - ha nem tudnak neked más feladatot adni, akkor a vállalat orvosa betegszabadságra írhat ki téged.

Mivel ezután sokféle orvosi vizsgálaton kell majd megjelenned, jó hír, hogy jogod lesz részt venni ezeken akár munkaidőben is, anélkül, hogy ez fizetésvesztéssel járna.

Érdemes utánanézned a kollektív megállapodásoknak, mert ezek között sok képviseli a várandós nők érdekeit (pl. csökkentett munkaidő, szoptatási szünetek a gyermek egyéves koráig stb.)

 

A védettség akkor is vonatkozik rám, ha lombikbébi-programban veszek részt?

Fontos tudnod, hogy a kezelés időtartama alatt, de maximum a kezelés megkezdésétől számított 6 hónapig szintén megillet a védettség. Ennek egyetlen feltétele van, az, hogy előzetesen bejelentetted a programban történő részvételedet a főnöködnek.

 

Vissza fogom kapni a munkakörömet szülés után?

Amikor visszatérsz a munkába, vissza kell kapnod az eredeti munkakörödet, vagy egy azzal egyenértékű munkakört kell, hogy biztosítsanak a számodra.

 

Fontos! Ha a munkáltatód nem tartja be ezeket a szabályokat, vagy ha szeretnél többet megtudni a kollektív szerződésekről, fordulj munkahelyed humán erőforrással foglalkozó munkatársához, hogy biztosíthasd a jogaidat.

 

Anna, Ádám anyukája, építész:
„Négy hónapos terhes voltam, amikor úgy döntöttem, beszélek a főnökömnek a várandósságomról. Kicsit ideges voltam, mivel a munkahelyemen a hatékonyság volt a központban.  Az egész csapat egy toronyházon dolgozott, amit öt hónapon belül be kellett fejeznünk. Vettem egy nagy levegőt és elindultam a főnököm irodája felé. „Bocsánat, hogy zavarom… Csak szerettem volna elmondani, hogy gyermeket várok. Tudom, hogy nem a legjobbkor történt.” Csönd volt. A főnököm a szemembe nézett, majd nyugodt hangon ezt felelte: „Igen, talán nem a legjobb időpont…” Szinte hallottam, ahogy a szívem a torkomban dobogott. „De egy kisgyermek a legjobb projekt a világon!” Annyira megkönnyebbültem, hogy legszívesebben a nyakába ugrottam volna!”

 

Tovább

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Kapcsolódó tartalom
Az anyukák értékelése0/5
Keresés

Még mindig nem találod
amit keresel?

Próbáld ki új keresőnket. Mindig nyújtunk valami újat Neked.