Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
Vigyázz, csecsemő hasmenés!

Vigyázz, csecsemő hasmenés!

A kisbabámnak két napig ment a hasa. Ez normális, vagy aggódnom kellene? Egyáltalán hogyan tudom megkülönböztetni a „normálisat” a  baba hasmenés széklettől? 

2016/09/01 12:28

Nem egy szülő aggódik azon, hogy vajon hasmenésnek nevezhető-e a pelenkában talált széklet, vagy éppen még belefér a normális kategóriába. 

Mi a különbség?

Szögezzük le, hogy általános félreértések forrása lehet az, hogy a szoptatott csecsemőnek gyakori, lágy, szemcsés és sárgás a széklete. Hidd el, könnyen meg tudod különböztetni a hasmenéses székletet a normálistól, hiszen előbbi egészen más, jellemzője, hogy a baba gyakran üríti, híg és nem tartalmaz szilárd darabokat!

 

Mi lehet a következménye?

Akár vírusos, akár bakteriális oka van, vagy esetleg valamilyen ételallergia miatt alakul ki, rendkívül fontos tudnod, hogy a hasmenés jelentős víz- és ásványi só vesztéssel jár. Éppen ezért súlyos problémát jelenthet a kiszáradás, így a hasmenést muszáj mindig nagyon komolyan venned!

 

Hogyan állapíthatom meg, hogy súlyos-e a helyzet?

Azon természetesen nem kell aggódnod, ha a babádnak csak egy kis hasmenése van. Ám, ha mindez bizonyos tünetekkel jár együtt, akkor feltétlenül cselekedned kell! 

Különösen figyelj oda, ha:

 • valahányszor étellel vagy itallal kínálod, a babád kihányja azt!
 • úgy látod, hogy száraz a szája!
 • két-három óránként székel!
 • a pelenkában véres székletet találsz!
 • álmos vagy nem reagál!
 • fáradtnak tűnik, és szürkés színű a bőre!

 

Figyelj a súlyára!

Ha a baba legalább 5 százalékot veszített a súlyából, akkor ne habozz, azonnal vidd kórházba, hogy mihamarabb megfelelő kezelést kaphasson! Van egy „házi módszer” is a kiszáradás megállapítására, ami természetesen nem helyettesíti az orvosi szakvéleményt, tehát ne hagyatkozz kizárólag erre! Ha azon aggódsz, hogy a gyermeked kiszáradhatott, akkor finoman csípd meg a bőrét, különösen a hasán! Ha a csípés helye látható marad, az azt jelenti, hogy kisbabád túl sok folyadékot veszített. Mindenképpen keresd fel a gyerekorvost, vagy vidd egyenesen a kórházba!

Mit tegyek, ha kiszáradt a kisbabám?

Először is: ne aggódj, hamarosan minden rendben lesz! Csak kövesd a gyermekorvos vagy a védőnő tanácsát!

 • Az első és legfontosabb teendőd az, hogy pótolod az elvesztett folyadékot orális rehidratáló por segítségével. Ezek a gyógyszertárakban kis tasakokba csomagolva kaphatók, és csak 200 ml ásványvízben kell feloldanod. A baba ezáltal nemcsak vízhez, hanem ásványi anyagokhoz és cukorhoz is jut, amelyek könnyen felszívódnak és korlátozzák a hányás kockázatát. Ideális esetben adj neki 5 ml-t minden öt percben, amilyen gyakran csak lehetséges! Ha szoptatsz, akkor mindenképpen folytasd a szoptatást a rehidratáció után is. Tápszerrel táplált újszülöttek esetében néhány óra múlva folytatható a tápszeres táplálás.
 • Ha a baba már szilárd táplálékot is eszik, akkor mindenképpen olyan ételeket próbálj neki adni, mint például a rizs, a főtt sárgarépa, a tészta, a főtt gyümölcsök (banán, birsalma, alma) – ezek ugyanis mind-mind hatékonyak hasmenés ellen!
 • Ne feledkezz meg a gyakori és alapos kézmosásról sem, különösen azután, miután tisztába tetted a gyermeked! A széklet ugyanis fertőző lehet, a szülőknek viszont egészségesnek kellene maradniuk azért (is), hogy gondoskodni tudjanak a babáról.

 

 

Tovább

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

 • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
 • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
 • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
 • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Kapcsolódó tartalom
Az anyukák értékelése5/5

Remélem csak elmélet marad

Sok a hasznos tanács.

Nemvolt még

Hálisten

Keresés

Még mindig nem találod
amit keresel?

Próbáld ki új keresőnket. Mindig nyújtunk valami újat Neked.