Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
szuletesi_anyakonyvi_kivonat_taj_kartya

Az újszülött első igazolványai és adminisztrációs teendők

A szülőknek gyermekük születésekor van némi adminisztrációs teendőjük, legyen szó az első hivatalos okmányokról vagy a különféle támogatásokról.

2020/12/08 11:44

Az anyakönyvi kivonat csak egy azok közül a fontos okmányok közül, amelyet meg kell kapnia már az újszülötteknek is. A baba születése az igazolványok beszerzése mellett a támogatásokkal kapcsolatos ügyek intézésének az ideje is. 

Az újszülött anyakönyvezése és egyéb ügyintézések folyamata

 

Bízzuk az ügyintézést az apukára!

A baba születésénél boldogabb esemény nemigen van egy család életében, ám fontos, hogy a nagy örömben ne feledkezzünk meg az újszülött okmányainak intézéséről! Ezt a feladatot bízzuk bátran az apukára, amíg baba és mama pihen és ismerkedik egymással a kórházban. Persze, abban az esetben, ha nem az anya intézkedik, jó, ha időben, már a gyermek érkezése előtt gondoskodik meghatalmazásról.

 

Az első az anyakönyvi kivonat

Az újszülött első és legfontosabb okmánya a születési anyakönyvi kivonat, amely adatait a kórházban veszik fel, és amelyet a baba születési helye szerint illetékes önkormányzat anyakönyvi hivatala állít ki. Az ügyintézéshez kell az apa és az anya személyi igazolványa, lakcímkártyája, valamint a szülők 300 napnál nem régebbi házassági anyakönyvi kivonata is. Fontos tudni, ha a gyermek nem házasságban született, akkor az apasági nyilatkozatra is szükség van. Az első kiállításkor a születési anyakönyvi kivonat ingyenes, ahogyan a lakcímigazoló-kártya is. Ehhez a baba születési anyakönyvi kivonata szükséges, és kérik az igazolványt igénylő szülő személyi okmányát és lakcímkártyáját is. 

 

Automatikusan érkezik a TAJ kártya

A baba TAJ kártyájához nem kell külön kérelem, a Magyarországon született, magyar állampolgárságú újszülöttek részére a hatósági igazolvány kiállítása ugyanis hivatalból, automatikusan történik. A társadalombiztosítási azonosító jelet tartalmazó hatósági igazolványt postán küldik ki, ahogyan a baba adókártyáját is. Mindkét igazolás ingyenes.

 

Amit a támogatásokról tudni érdemes

Ne feledjük, hogy a babavárás, illetve a csemete születése körüli teendők között szerepel a támogatásokkal kapcsolatos ügyintézés is. Érdemes tisztában lennünk többek között azzal, hogy a családtámogatások között ugyanúgy találunk alanyi jogon járó, mint feltételekhez kötött formákat is. 

  • Alanyi jogon járnak

Gyermek után mindenkinek jár például babakötvény. Ez egy állam által nyújtott egyszeri, gyermekenként 42 500 forint összegű életkezdési támogatás, amely a csemete 18 éves koráig kamatozik. A szülő a gyermek 18 éves kora előtt Start-számlát is nyithat, így az elért hozamok összegét további befizetésekkel gyarapíthatja. A családi pótlék is alanyi jogon, a gyermek 16 éves koráig havonta jár, amelynek összege a gyermekek számától függ. Munkaviszonytól függetlenül, minden szülőnek, a gyermek 3 éves koráig jár a GYES is. 

  • Feltételekhez kötött támogatások

A feltételekhez kötött családtámogatási formák egyike az anyasági támogatás, amit még kelengyepénzként is ismerhetünk. Erre az egyszeri juttatásra az az anya jogosult, aki terhessége alatt legalább négy alkalommal megjelent terhesgondozáson. Az ugyancsak feltételekhez kötött csecsemőgondozási díjról (CSED) azt érdemes tudni, hogy a szülést követő 24 hétig jár. A CSED lejártát követő naptól legfeljebb a gyermek 2. életévének betöltéséig jár a GYED, amelyre akkor jogosult a szülő, ha e támogatás igénylését – szülő anya esetén a szülést – megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított jogviszonya volt.

 

További családtámogatással kapcsolatos információkat a Magyar Államkincstár weboldalán találhat. 

Tovább

Kapcsolódó tartalom

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Az anyukák értékelése0/5
avatar
Keresés

Nem találod, amit keresel?
what you are looking for?

Try our new smart question engine. We'll always have something for you.

Úgy tűnik, már regisztrált felhasználó vagy

Jelentkezz be, hogy élvezhesd a Nestlé Baba Közösség tagjainak szóló előnyöket! Kattints ide a bejelentkezéshez!