MyFeed Personalized Content
Terhesség
Cikk
Add this post to favorites

Közeledik a szülés - a nyákdugó távozása

0
0 Értékelések

A várandósság és később a szülés folyamatában igen érdekes és fontos szerepet tölt be az úgynevezett nyákdugó. Kevés szó esik erről a várandós gondozás során, így sokszor meglepetésként éri a kismamákat a nyákdugó megjelenése a fehérneműben, vagy a wc papíron. Cikkünkben összegyűjtöttük a jelenséggel kapcsolatos gyakori kérdéseket, lássuk, mi is pontosan a nyákdugó és mik a legfontosabb tudnivalók róla.

Ápr. 18, 2023

Mi pontosan a nyákdugó?

A nyákdugó anyagát a nyakcsatorna mirigyei termelik és változó, hogy kinél milyen színű és állagú. A szüléshez közeledve a magzatvíz mennyisége kissé lecsökken, a magzat a szülőcsatorna felé mozdul, akár be is illeszkedik a szülőcsatorna bemeneti részébe, amivel nyomást gyakorol a nyakcsatornára. Ennek és a szervezetben termelődő prosztaglandin nevű hormonnak köszönhetően megindul a nyakcsatorna felpuhulása és a nyákdugó szépen elkezd kilökődni.

 

Mi a nyákdugó szerepe?

A nyákdugó feladata, hogy fizikai gátat képezzen a nyakcsatornában, így védve a magzatot és az anyát az úgynevezett felszálló fertőzésektől. Egy felszálló fertőzés sajnos a terhesség során semmiképp sem szerencsés történés és mivel ebben az időszakban a várandós kismama immunrendszere kissé legyengült állapotba kerül, a nyákdugó szerepe, mint védelmi vonal sokszorosan felértékelődik.

 

Hogy néz ki a nyákdugó?

A nyákdugó kinézete leginkább a zselé, vagy csiríz állagához hasonlítható, tehát mindenképpen egy kocsonyás anyagról van szó, de előfordulhat, hogy nyálkás jelleget ölt. Színét tekintve lehet fehéres-szürkés vagy sárgás-barnás színű, de sokszor színezheti el egy kis vér a méhnyak tágulása nyomán, így rózsaszínes árnyalatot is felvehet. Fontos megjegyezni, hogy bő, piros vérzés esetén mindenképpen szakorvosi vizsgálatra van szükség, tehát irány a kórház! A változatosság kedvéért előfordulhat még a nyákdugó zöldes elszíneződése is, amely a hüvelyflórával és PH szintjével van összefüggésben.

Amennyiben bizonytalan vagy a nyákdugó színét illetően, mindenképpen beszélj szakemberrel és akár készíts róla egy fényképet is, hogy szükség esetén meg tudd mutatni, annak érdekében, hogy pontosan meg lehessen ítélni mit is tapasztaltál.

 

Mikor távozik a nyákdugó?

A nyákdugó rendszerint a szüléshez közeledve lökődik ki a méhszáj kezdődő felpuhulása miatt. A szülés pontos idejét sajnos azonban nem lehet meghatározni a nyákdugó távozásának időpontja alapján. Előfordulhat, hogy a nyákdugó távozása után pár héttel, de akár pár órával is bekövetkezhet a szülés. Így tehát igen fontos odafigyelni erre a kocsonyás-zselés állagú képződményre, hiszen mindenképpen jelzésértékű. (Jó tanács lehet, hogy a kórházi csomagot a nyákdugó megjelenése után mindenképpen érdemes véglegesíteni és odakészíteni a bejárati ajtóhoz, csupán biztos, ami biztos alapon.)

A nyákdugó korai távozása esetén feltétlenül értekezz szakorvossal, szülésznővel, vagy védőnővel, hogy kiderüljön van-e szükség további vizsgálatra, teendőre. A nyákdugó korai távozása a terhesség betöltött 37. hete előtti időszakot jelenti. A betöltött 37. hét a koraszülöttség határa.  Fontos tudni, hogy a nyákdugó váladékát a méhnyak képes újratermelni, de ha valamiért erre mégsem kerülne sor, a magzatburok valamilyen szinten továbbra is védi a magzatot a felszálló fertőzésektől. Az intim területek megfelelő tisztán tartására és ezáltal a higiéné meglétére természetesen mindig nagyon fontos odafigyelni. A nyákdugó kilökődése után pedig értelemszerűen ez az odafigyelés legyen még fokozottabb, például a természetes vagy uszodai vízben való fürdőzés kerülésével és a szexuális élet mellőzésével. (A betöltött 37. hét után, amikor már érett szülöttről beszélhetünk, távozó nyákdugó esetén a szexuális együttlét megengedett, nem ártalmas, sőt segíti a szülés beindulását.)

 

Honnan tudom, hogy távozott a nyákdugó?

A nyákdugó a hüvelyen keresztül szakaszosan, illetve egészben is távozhat, amit a kismamák általában a fehérneműjükön, vagy a wc papíron a mosdóhasználat során vesznek észre, de előfordulhat az is, hogy egyáltalán nem észlelik, hogy mikor távozik a nyákdugó. Vannak, akik nyúlós, nyálkás hüvelyi folyást tapasztalnak, így erre is mindenképpen figyelj. Ebben az esetben a nyákdugó színe átlátszónak mondható.

A szakaszosan távozó nyákdugó esetében előfordulhat, hogy több napon keresztül is észleli a várandós a nyákdugó darabjait. Esetleg jegyezd fel tapasztalataidat egy papírlapra, vagy a telefonodba emlékeztetőül, annak érdekében, hogy egészében lásd a veled kapcsolatos történéseket.

 

Mit tegyek, ha a nyákdugó távozását észlelem?

Azt ugyan nem tudhatjuk pontosan, hogy a nyákdugó távozása után mennyi idő van szülésig, ám mindenképpen fontos előrejelzése annak. A tényleges szülési folyamatot a legvalószínűbben a fájások, tehát a méhtevékenység fokozódása fogja jelezni, de beindulhat a szülés akár a magzatvíz szivárgásával, vagy piros színű vérzéssel is. Piros, bő vérzés fellépése esetén ne habozz azonnal elindulni a kórházba, vagy akár mentő segítségét is kérheted, mivel korai lepényleválás állhat a háttérben. A nyákdugó távozásakor gondold át, hogy a terhességed hanyadik hetét töltötted. Amennyiben a betöltött 37. hét felett jársz már és a szülésnek más jelét nem tapasztalod, úgy nincs teendőd. A betöltött 37. hét előtt távozó nyákdugó esetén viszont fontos, hogy konzultálj szülész-nőgyógyásszal vagy szülésznővel.

 

Egy kis ismétlés:

Amennyiben tehát a nyákdugó távozása után szülés jeleit véled felfedezni, amelyek az előbbiekben vannak kifejtve, de ebben nem vagy teljesen biztos, konzultálj szakemberrel.

A legjobb, ha azt a várandósgondozást végző szakorvost éred el, aki veled foglalkozik, ám, ha éppen nem elérhető, próbálkozz a területileg illetékes kórház szülészeti osztályát hívni, ahol szülésznőkkel és szükség esetén szakorvossal beszélhetsz, illetve a jól ismert segélyhívó számát is tárcsázhatod, ami a 112-es szám.

A nyákdugó távozásának időpontjához és ezáltal a szülés időpontjához is közeledve valószínűleg teljesen egyértelmű már a számodra, hogy melyik kórházhoz tartozol, tehát, hogy hol fogsz életet adni gyermekednek. Ha esetleg mégsem, úgy kérj segítséget a védőnődtől, ő valószínűleg tudni fogja a választ.

rating review icon
Legfrissebb értékelések

Értékelések átlaga

0
0
0 értékelés

Összefoglaló

 • 5 star
  0
 • 4 star
  0
 • 3 star
  0
 • 2 star
  0
 • 1 star
  0

Új értékelést írok