MyFeed Personalized Content
0-4 hónap
Cikk
Add this post to favorites

Akut hasmenés csecsemőknél és gyermekeknél: okok és kezelés

0
0 Értékelések

A hasmenés gyakran jelentkezhet a gyermekeknél. Az esetek  egy részében ez az állapot magától is rendeződik, azonban minden alkalommal aggodalmat kelt a szülőkben, és sokszor orvosi ellátást is igényel.

Ápr. 4, 2023

Mi az akut hasmenés?

A hasmenést a székletürítések számának növekedése és/vagy a széklet konzisztenciájának változása jellemzi. A széklet általában lágyabbá vagy folyékonyabbá válik. Tekintettel arra, hogy a kisgyermekeknél a székelési habitus igen változatos jellegű lehet, célszerű ezeket az eseteket összehasonlítani a gyermek általános székelési szokásaival. A hasmenést általában akutnak nevezik, ha 7 napnál rövidebb ideig tart. Ennyi idő után a hasmenés elhúzódónak vagy tartósnak minősül, ami más jellegű vizsgálatot és orvosi ellátást igényel.

Mik az akut hasmenés okai?

A legtöbb esetben az akut hasmenés fertőző jellegű, ez az ún. akut gastroenteritis. Ez azt jelenti, hogy vírus, baktérium vagy parazita okozza. Ezekben az esetekben a láz és hányás mellett jelentkezik hasmenés. A gastroenteritist leggyakrabban okozó mikroorganizmusok a vírusok, nevezetesen a rotavírus és a norovírus. Az akut hasmenés egyéb, kevésbé gyakori okai az ételallergia, az antibiotikumok okozta hasmenés és a toxinoknak való kitettség. Emésztőrendszeren kívüli fertőzések, például légúti vagy húgyúti fertőzések során, valamint egyes műtéti helyzetekben, mint például a vakbélgyulladás, szintén előfordulhat hasmenés.

Hogyan terjed az akut gastroenteritis?

Az akut gastroenteritis az esetek többségében széklettel terjed. Ha annak a személynek a keze szennyezett, aki a gyermeket gondozza, közvetlenül továbbíthatja a korókozót másoknak, vagy olyan felületeket szennyezhet be, ahol a mikroorganizmusok órákon át életben maradhatnak és a felülettel érintkezőt szintén megfertőzhetik. A fertőzés szennyezett élelmiszer vagy víz fogyasztása útján is bekövetkezhet.

Hogyan előzhető meg az akut gastroenteritis?

A mikroorganizmusok terjedése higiéniai intézkedésekkel elkerülhető, mivel a megfelelő kézmosás megakadályozza a személyek közötti terjedést. Az ételek, élelmiszerek megfelelő kezelése, tárolása és az alapvető higiénia szintén rendkívül fontos. A szoptatás védőfaktor a gastroenteritis ellen A szoptatás nem annak a kockázatát csökkenti, hogy a csecsemő elkapja a betegséget, hanem annak lefolyását, súlyosságát enyhítheti.A rotavírus okozta gyomor-bélhurut kivédésére létezik hatékony vakcina, ami a betegség megelőzésében segíthet, az élet első hónapjaiban történő beadása esetén.

Milyen kockázatot jelent a hasmenés a gyerekek egészségére nézve?

A gastroenteritis fő kockázata a kiszáradás. A hasmenéssel járó folyadékvesztés, amelyet gyakran súlyosbít a hányás és a láz egyidejű jelenléte, kiszáradást okozhat. A betegség a legtöbb esetben enyhe, de ha nem kezelik, súlyosabb, kórházi kezelést igénylő helyzetekké alakulhat át. Bár a legtöbb esetben az egészséges gyermekek gastroenteritise otthon is kezelhető, vannak aggodalomra okot adó jelek, amelyek indokolják az orvosi ellátás szükségességét. Ilyenek: a (3 hónap alatti) csecsemőknél jelentkező hasmenés, tartós hányás, nagyszámú székletürítés (napi 8 feletti), véres széklettel járó hasmenés, nagyon erős hasi fájdalom vagy a súlyos kiszáradás jelei. A kiszáradás közepestől súlyosig terjedőnek minősül, ha olyan jelek jelennek meg, mint például jól látható sötét karikák a szem alatt, bágyadtság, ingerlékenység vagy a vizelet mennyiségének jelentős csökkenése.

Mi a teendő akut gastroenteritis esetén?

Akut gastroenteritisben a legfontosabb az ion és  a folyadékpótlás. Ezt optimális esetben fokozatosan adagolt orális rehidratáló oldattal (ORS) történik, mivel annak összetétele ideális a gyermek által elvesztett ionok (sók) és a folyadék pótlására. Az alkalmazott ORS mennyiségének meg kell fordítania a kiszáradás folyamatát, kompenzálnia kell a folyadékveszteséget amelyet a gyermek a hasmenés során elveszít, és biztosítania kell a gyermek normál napi folyadékszükségletét. Az adagolást addig kell folytatni, amíg a hasmenés fennáll. A rehidratáció megkezdése után, és amint az ORS-t jól tolerálja a gyermek, a táplálást is el kell kezdeni. A legtöbb esetben ez egy normális, egészséges étrendet jelent, a tejtermékekre vonatkozó korlátozások nélkül. A laktóz korlátozása csak súlyos hasmenés esetén lehet indokolt. Az anyatej adását semmilyen módon nem szabad megszakítani, korlátozni. Bizonyos specifikus élőflóra törzsek, például a Lactobacillus rhamnosus GG és az ORS kombinációja is elérhető. Bizonyos esetekben az orvos a hányás vagy hasmenés csökkentésére gyógyszereket is felírhat.

Rute Neves

Gyermekorvos. HDE Hospital Pediatrico D. Estefanea em Lisboa

Irodalomjegyzék:

1. CaJacob, N. J., & Cohen, M. B. (2016). Update on Diarrhea. Pediatrics in review, 37(8), 313–322.

2. Guarino, A., Ashkenazi, S., Gendrel, D., Lo Vecchio, A., Shamir, R., Szajewska, H., European Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition, & European Society for Pediatric Infectious Diseases (2014). European Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition/European Society for Pediatric Infectious Diseases evidence-based guidelines for the management of acute gastroenteritis in children in Europe: update 2014. Journal of pediatric gastroenterology and nutrition, 59(1), 132–152.

3. Veereman-Wauters, G., & Taminiau J. (2011). Diarrhea. In Wyllie R., & Hyams J.S. (Eds), Pediatric Gastrointestinal and Liver Disease(Edition 4)(pp 106- 118.e3). W.B. Saunders

4. Bhutta Z.A. (2007). Acute Gastenteritis in Children. In Kliegman, R., Behrman R.E., Jenson H.B. & Staton B.F. (Eds). Nelson textbook of pediatrics (Edition 17.). (pp 1605-17) Philadelphia, PA: Elsevier

 

rating review icon
Legfrissebb értékelések

Értékelések átlaga

0
0
0 értékelés

Összefoglaló

 • 5 star
  0
 • 4 star
  0
 • 3 star
  0
 • 2 star
  0
 • 1 star
  0

Új értékelést írok