MyFeed Personalized Content
0-4 hónap
Cikk
Add this post to favorites

Bukás a babánál. Komoly a dolog?

0
0 Értékelések

A kisbabám rendszeresen visszaöklendezi a tejet a szoptatás után, és gyakran sír is. Az elején azt hittem, hogy ez csak véletlen, most már viszont kezdek aggódni. Nagy a baj? Mit tegyek? 

Szep. 1, 2020

Bukik a baba - komoly vagy ártalmatlan problémáról van szó?

 

A legtöbbször ártalmatlan

Bár valóban ijesztő látvány a bukás, de jó, ha tudod, hogy ez a legtöbb esetben valójában teljesen ártalmatlan. Éppen ezért, ha azt látod, hogy szoptatás után a babád visszaöklendezi az anyatejet, semmiképp se ess kétségbe! Arra pedig végképp ne gondolj, hogy veled vagy éppen a tejeddel van valami gond! Ehelyett légy inkább türelmes! Elképzelhető ugyanis, hogy a probléma csak akkor szűnik meg teljesen és végleg, ha a hozzátáplálás során bevezeted a gyermeked étrendjébe a szilárd ételeket! Utóbbit viszont nem mindig javasolják addig, amíg nem tud ülni a baba. Többek között ezt is feltétlenül vitasd meg a gyermekorvossal, és érdemes megfontolnod az alábbi tanácsokat is!

Mit tegyek a gyakorlatban?

A táplálás kérdéséről is természetesen a gyermekorvos tud majd a legtöbbet, így feltétlenül konzultálj vele!

Nem árt azonban, ha tisztában vagy a lehetőségeiddel, sőt, te is megtehetsz bizonyos dolgokat azért, hogy a babád egészséges legyen és jól érezze magát a bőrében!

 • Ha a babád nagy étvágyú, akkor oszd fel a napi étkezéseit! Csemetéd egyen inkább többször kevesebbet, azaz minden etetéskor csökkentsd a tej vagy a tápszer mennyiségét, majd adj neki egy plusz üveggel a nap folyamán!
 • Ha bukós a babád, semmiképp se dobáld fel-le, és hagyd ki a játékból a repülőset is!
 • Ha azt veszed észre, hogy a gyermeked nehezebben böfizik, légy kitartó és segíts neki, hiszen sokszor ennyi is elég! 
 • Próbáld meg letenni úgy, hogy a feje picit magasabban legyen! Jó ötlet ehhez, ha egy összehajtott törölközőt helyezel a matraca alá.
 • A pelenkát ne húzd túl szorosra, hiszen ez is szoríthatja a babád hasát!

 

Ha már kipróbáltál mindent, ennek ellenére egyetlen „praktika” sem működik, vagyis azt tapasztalod, hogy a babád továbbra is bukik és sír, mindenképpen konzultálj a gyermekorvossal vagy a védőnővel! Ma már több módszer is létezik a bukás megfékezésére. Lehet, hogy majd azt tanácsolják, hogy fejd le a tejed és dúsítsd megfelelő sűrítővel, de az sem kizárt, hogy a problémán éppen valamilyen gyógyszer segít. Léteznek ugyanis olyan „csodaszerek”, amelyek enyhíthetik vagy akár meg is szüntethetik a kellemetlen tüneteket. 

 

Mi a különbség a reflux és a bukás között?

Bukás esetén a tej az etetést követően fájdalommentesen áramlik vissza a gyomorból a nyelőcsőbe, és erről érdemes tudnod azt is, hogy nem jár növekedésbeli következményekkel. Ennek például az is lehet az oka, hogy a kisbabád túl sokat evett és egyszerűen visszaböfögi a felesleget. A jelenség azonban azzal is magyarázható, hogy esetleg éretlen a csemete emésztőrendszere, és a gyomorszája még nem működik rendesen.

Érdemes viszont figyelned arra, hogy mikor és hogyan bukik a babád! Amennyiben azt veszed észre, hogy napközben és éjszaka is rendszeresen visszabukja a táplálékot, akkor nem kizárt, hogy nyelőcső refluxa van. Ezt ugyanúgy okozhatja a nyálkahártya gyulladása, mint a gyomor savtúltengése, sőt, az is előfordulhat, hogy éppen allergiás a tehéntej-fehérjére. Ez pedig bizony fájdalommal jár, és te mint szülő, tehetetlennek érezheted magad, hiszen nem tudod hogyan segíts babádnak.

Ebben az esetben sem lehet az kérdés, hogy haladéktalanul tanácsot kérsz a gyermekorvostól, vagy megvitatod a problémát a védőnővel!

 

Laura, a négy hónapos Johanna anyukája:  

„Úgy vettem észre, hogy amikor napközben a babahordozóban ül a babám, akkor jobban tud emészteni. A gyermekorvosok megerősítették, hogy a függőleges pozíció segíti a csecsemők emésztését.”

 

rating review icon

Legfrissebb értékelések

Értékelések átlaga

0
0
0 értékelés

Összefoglaló

 • 5 star
  0
 • 4 star
  0
 • 3 star
  0
 • 2 star
  0
 • 1 star
  0

Új értékelést írok