MyFeed Personalized Content
7-8 hónap
Cikk
Add this post to favorites

Allergiás a babám a tehéntejre?

0
0 Értékelések

Allergiás lehet a babám a tehéntejre? Úgy vettem észre, hogy a tejtermékek fogyasztása után nem érzi jól magát. Milyen megoldások léteznek a probléma kezelésére? 

Szep. 1, 2020

Tejallergia vagy érzékenység - Mik a jelei és mit tegyünk ellene?

 

A tehéntej okozhat allergiát a benne található

 • tejcukor miatt: ez a laktóz-intolerancia, amely az elégtelen laktáz kiválasztásból ered; ez az enzim bontja le a laktózt a belekben.
 • fehérjék miatt: az erre allergiás esetek száma az elmúlt tíz évben megduplázódott. Ez alkotja a gyermekeknél az ételallergiák 13 százalékát, és a két éves kor alattiak 3 százalékát érinti. A tejfehérje-érzékenység az esetek 80 százalékában egy-két éves korra elmúlik, ha a tehéntej teljesen eltűnik a baba étrendjéből. Az érintett gyerekek 20 százalékánál azonban határozatlan ideig megmarad.

 

Hogyan ismerheted fel?

A tehéntej allergiát felismerni bizony nem könnyű feladat, hiszen a tünetek egyénenként változhatnak, ráadásul más allergiával is összetéveszthetők.

Íme, a tehéntej allergiát okozó tünetek három főbb típusa:

 • bőrön: csalánkiütések, ekcéma, pirosság vagy sápadtság az arcon, ödéma (puffadás)
 • emésztőrendszeri: reflux, hányás, székrekedés, krónikus hasmenés (újszülötteknél), hasfájás (kisgyermekeknél)
 • légúti (az esetek 20-30 százalékában): lihegő köhögés, asztma, nehézlégzés

 

Szerencsére ritkábban, de előfordulhat anafilaxiás sokk is, amely sürgős kórházi beavatkozást igénylő, az egész szervezetet érintő súlyos, életveszélyes túlérzékenységi reakció.

A laktóz-intolerancia jelei lehetnek az akkut és hirtelen, erős hasmenés, a felfújódás, a hasi görcsök, a szélszorulás és a hányás is.

 

Ahhoz, hogy egyértelműen ki lehessen mondani azt, hogy tehéntej allergiás a gyermeked, szükség van egy teljes körű allergiavizsgálatra. Ehhez bőr- és/vagy tapasztesztet is végeznek, sőt, szóba jöhet egy provokatív teszt is, amely az emésztés alatt idézi elő az allergia tüneteit, és összehasonlítja azt a vérvételből származó adatokkal.

 

Számít-e, hogy van allergiás a családban?

Előre ne aggódj azon, hogy a te gyermeked is tejfehérje vagy -cukor érzékeny lesz! Nem törvényszerű ugyanis az, hogy az újszülött is allergiás lesz, ha valamelyik szülő vagy a testvér érzékeny a tehéntejre. Ugyanakkor az tény, hogy gyakrabban fordul elő ételallergia azokban a családokban, ahol másfajta allergiák is megfigyelhetők.

 

Milyen ételeket adhatok az allergiás gyermekemnek? 

Ha a gyanúdat szakember is megerősítette, vagyis kiderült, hogy a gyermeked allergiás vagy nem tolerálja a tehéntejet, még akkor se ijedj meg, hogy a tejet teljesen ki kell iktatnod az étrendjéből! Bizonyára felmerül benned az a kérdés, hogy akkor hogyan is etesd a babádat, mint ahogyan az is, hogy a hozzátáplálás során hogyan vezetheted be a szilárd ételeket.

Tény, hogy bár a tehéntej allergia megnehezíti a babád táplálását, de az orvosod és az allergológusod ellát majd hasznos tippekkel, sőt, az alábbi tanácsok is segíthetnek!

 • Elsősorban a tehéntej alapú csecsemőtápszert felváltja a speciális hidrolizált tejsavó-fehérje alapú tápszer, amely tökéletesen helyettesíti az anyatejet az újszülöttek számára (de nem összetévesztendő a hipoallergén tápszerrel!). Ez a különleges tej a korábban fogyasztott tápszerhez hasonlóan ugyanolyan hatékonyan járul hozzá a babád fejlődéséhez. Ha szoptatsz, akkor viszont rajtad múlik, hogy kiiktatod-e a saját étrendedből a tejtermékeket. Ugyanis hasznos tudnod, hogy ellenkező esetben a tehéntej-fehérje átmegy az anyatejbe.
 • Másodsorban meg kell tanulnod megfejteni az élelmiszereken fellelhető összes jelölést, hogy felfedezhesd a tehéntej-fehérje legkisebb nyomát is. Bizonyára te is találkoztál már a csomagoláson található legismertebbekkel, például a tejporral, a kazeinnel, a laktoglobulinnal, a laktalbuminnal vagy éppen az aludttejjel. (Vigyázat, a lista nem teljes!)

Mi a helyzet a szójatejjel?

Valószínűleg te is ismersz olyan termékeket, amelyekkel helyettesíthető a tehéntej. Ennek kapcsán gyakran hallhatsz a szójatejről is. Ám azt fontos tudni, hogy a szója fogyasztását a Francia Élelmiszerbiztonsági Hivatal (AFSSA) például egyáltalán nem ajánlja három éves kor alatt.

 

rating review icon
Legfrissebb értékelések

Értékelések átlaga

0
0
0 értékelés

Összefoglaló

 • 5 star
  0
 • 4 star
  0
 • 3 star
  0
 • 2 star
  0
 • 1 star
  0

Új értékelést írok