Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
praktikus-tippek-hozzataplalashoz

10 praktikus tipp a hozzátápláláshoz

Ebben a cikkünkben a hozzátáplálást praktikussági szempontokból vesszük górcső alá, hogy ezzel is segítsük számodra és csemetéd számára a minél gördülékenyebb átállást a szilárd finomságokra.

2019/02/22 15:02

 1. Előre főzés
  Kisbabával az élet az első években a menetrend kialakításáról szól. Folyamatosan változik minden, mikor már azt hiszed, hogy beállt egy viszonylagos rendszer az életetekben, gyermeked gondol egyet és borítja az egészet. Ezért nagyon jó, ha előrelátó vagy az étkezések szempontjából is. Gondolkodj nagyobb mennyiségekben! Mikor készíted kisbabád számára a gyümölcspépet vagy a főzelékeket, okoskodj úgy, hogy legalább 2 napra elegendő finomság készüljön. Ez a mennyiség még eláll a hűtőben is. Természetesen, ha többet csinálsz, akkor le is tudod fagyasztani a maradékot későbbre.

  Amellett, hogy ezzel a kapkodást is megelőződ, gyermeked ízlését is formálhatod, hiszen minél többször kóstoltatsz meg vele egy ennivalót, annál nagyobb az esélye, hogy csemetéd meg fogja szeretni azt.

 2. Fagyasztás
  A fagyasztás egyik előnyét az előző pontban már ismertettük, nagy mennyiségű ennivalók esetében kiváló megoldás lehet a porciózás. Másik nagy előnye az idénygyümölcsök (és zöldségek) elraktározásának szempontjából van. Ez ismét az előrelátásról szól! Bármikor is kezditek el a hozzátáplálást, biztos, hogy a hideg téli napokon áldani fogod a nyári eszed, hogy szántál rá időt és teletetted a mélyhűtőt finom nyári gyümölcsökkel és zöldségekkel. Így nem kell a boltok szegényes, sokszor fonnyadt téli felhozatalából szemezgetned.
   
 3. A többfunkciós jégkockatartó
  A minden háztartásban megtalálható mezei jégkockatartó is segítségedre lehet a porciózásban. Legyen szó gyümölcsökről, husikról, zöldségekről vagy innivalónak szánt sűrítményekről, a jégkockatartó kis rekeszei kiválóan alkalmasak arra, hogy a babádnak szánt kis adagokat lefagyaszd bennük.
   
 4. Az újrahasznosítás jegyében
  A boltban kapható bébiételek üvegei (alapos sterilizálást követően) kiválóan felhasználhatók többször is az általad készített enni- és innivalók adagolására. Nem foglalnak sok helyet és könnyen visszazárhatók a csavaros tetejüknek köszönhetően. Az is nagy előnyük, hogy az üvegeket a gyártók úgy méretezik, hogy azok igazodjanak a babák korának megfelelő mennyiségekhez. Ez segíthet eligazodni abban, hogy nagyjából mennyit egyen csemetéd egy étkezés alkalmával.
   
 5. Doboz a dobozban
  Kisbabás házban a helyoptimalizálás örök körforgásában telnek a napjaitok. Használj egymásba rakható dobozokat az ételek tárolására! Ha épp nem használod őket, akkor is elférnek kis helyen a polcon, és úgy is helyet spórolhatsz velük a hűtőben (vagy a fagyasztóban), ha épp teli vannak mindenféle földi jóval.
   
 6. Konyhai gépek
  Ha magad készíted gyermeked napi betevőjét (kis mennyiségek ide vagy oda), óriási segítség lesz számodra egy univerzális konyhai robotgép. Lehet az botmixer, smoothie készítő, zöldségaprító vagy turmixgép, esetleg kifejezetten erre a célra kifejlesztett pároló-olvasztó-aprító szerkentyű, az idő, amit megspórolsz ezeknek a gépeknek a használatával, felbecsülhetetlen.
   
 7. Légmentes tárolás
  Hosszabb séták, kirándulások alkalmával nagyon jól fog jönni, ha beszerzel néhány olyan zacskót, amelybe a friss gyümölcsöket légmentesen el tudod zárni. Így nem szikkadnak ki a nap végére az egészséges nasik és gyermeked majszolgathatja őket egész nap.
   
 8. Utazáshoz kis hűtőtáska
  Minden kisgyerekes anyuka alig várja, hogy az időjárás jóra forduljon, ugyanis ilyenkor rengeteg programlehetőség nyílik meg előttük. Kirándulások, szabadtéri előadások, strandolás, csak hogy néhányat említsünk. Egy ilyen egész napos, de legalább több órás kiruccanás esetén gyermeked tízórai, ebéd, uzsi adagjait kis hűtőtáskába téve biztosíthatod, hogy a nagy melegben ne buggyanjanak meg az enni- és innivalók.
   
 9. Hordozható ételmelegítő, termosz
  Téli séták, kiruccanások alkalmával az ételek és italok melegen tartásáról kell gondoskodnod. Autós utazásoknál a szivargyújtóba dugható cumisüveg/bébiétel melegítő tehet jó szolgálatot, folyadékok esetében pedig egy egyszerű termosz is megfelelően melegen tartja babád számára az itókáját.
   
 10. Ruházat és etetőszék választása
  Mondanunk sem kell, hogy az első időkben az etetések óriási maszatolással is együtt járnak. Ezért, ha ruhaneműket, előkét vagy a hozzátápláláshoz való egyéb kiegészítőket mész vásárolni, a könnyen tisztíthatóság válik az egyik legfontosabb szemponttá. A műanyag vagy vízlepergetős anyagból készült előkék a legegyszerűbben letörölhetők, biztos, hogy a nagy felfordulás közepette ezek lesznek a kedvenceid. Az etetőszék kiválasztásánál a tisztíthatóság mellett még sok egyéb tényezőt is mérlegelni kell (ár-érték arány, méret, a szék dönthetősége, a tálca nagysága, leszerelése, helykihasználás stb.) Ha a praktikussági szempontok elsődlegesek számodra, akkor olyan kompakt széket válassz, ami könnyen letörölhető és minél kevesebb ruhaanyagból készült rész van rajta (az is vízlepergetős).  A duplatálcás etetőszékek azért praktikusak, mert a tálca felső részét könnyedén lepattinthatod és lemoshatod (akár a fürdőben is) etetés után. Mivel sok baba még nem tud biztonsággal ülni a hozzátáplálás elkezdésekor, ezért a szék dönthetőségére is érdemes figyelmet fordítanod az etetőszék kiválasztásakor.

 

Minden kezdet nehéz, de reméljük, hogy tippjeinkkel hozzá tudtunk járulni a hozzátáplálási kalandjaitok gördülékenységéhez!

Tovább

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

 • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
 • nestlebaba-kalkulatorInteraktív eszközökkel várunk
 • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
 • Személyre szabott tanácsainkkal segítjük a szülővé válás folyamatát
Kapcsolódó tartalom
Az anyukák értékelése4.98/5

Hozzátáplálás

Köszönjük szépen, nagyon hasznos tippek, ötletek!

Hasznos tippek és tanácsok! Anya-kalauz.

Értékes és tömör lényegi információ a felmerülő témakörökben. Hasznos tippekkel és tanácsokkal! Éppen itt a zöldség és gyümölcs szezon mindenki próbáljon el tenni a lehető legtöbb és változatosabb zöldséget és gyümölcsöt! Nagy haszna lessz még télen a sok természetes vitaminnak.

Hozzataplalas

Hasznos tippek

Tàplálás

Jó ötletek

Hasznos

Nemsokára jön a hozzátáplálás, okos ötleteket olvastam.

Keresés

Még mindig nem találod
amit keresel?

Próbáld ki új keresőnket. Mindig nyújtunk valami újat Neked.