Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
Miért sír a baba sötétedéskor?

Miért sír a baba sötétedéskor?

Ahogy besötétedik, minden este ugyanabban az időben sír a baba vigasztalhatatlanul. Talán fél a sötétben? Vagy fáj valamije? 

2021/04/15 11:17

Félelem a sötéttől - hogyan kezeld helyesen ezt az átmeneti időszakot?

 

Az elején még nem tulajdonítasz különös jelentőséget az egésznek, de lassanként az aggódás befészkeli magát a mindennapjaitokba, hogy vajon miért sír a babád sötétedéskor. A legnyomasztóbb érzés a tehetetlenség amiatt, hogy hiába is próbálkozol, egyszerűen nem tudod megvigasztalni a kisbabádat. Elmagyarázzuk, mi is történik ekkor, és adunk néhány tippet ahhoz is neked, hogyan tudsz segíteni a csemetédnek túljutni ezen az átmeneti időszakon.

 

Miért sír ennyire?

Az éjszakai félelemhez kapcsolható sírás könnyen felismerhető, és nem lehet összekeverni azzal a sírással, amikor a gyermek éhes vagy fáj valamije. A kisbaba szinte dühösnek látszik, és akár órákon át képes visítani. Az egész a nap végén indul, általában az éjszaka kezdetekor.

Nem kell aggódnod, hiszen nem egy véresen komoly problémáról van szó. Ez a fajta sírás egyáltalán nem azt jelenti, hogy a kisbaba hisztizik. Arról van szó, hogy az anyaméhben egészen más ritmusban létezett, a koraesti órákban volt fenn, akkor volt a legaktívabb, tehát pont fordítva, mint most. A babádnak nehezére esik az átállás, és a sírás az az eszköz, amely segítségével hozzászokik lassan az új alvás-ébrenlét ritmushoz.

Számos gyermekgyógyász hisz abban, hogy ez a kis közjáték támogatja a babát abban, hogy túljusson a nap folyamán felhalmozódott új élményeken, érzelmeken, és segít abban is, hogy felszabaduljon a piciben lévő feszültség. A sírás az egyetlen, számára elérhető kommunikációs eszköz. Nyugodj meg, hiszen az ő életében ez csupán egy átmeneti korszak, amelynek hamar vége szakad! 

 

Reagálj helyesen!

Nincs semmilyen tuti recept, ami minden babánál beválik. Minden gyermek más, és csak rajtad áll, hogy megtalálod-e a nektek legmegfelelőbb megoldást. Egy dologban teljesen biztos lehetsz, mégpedig abban, hogy a picinek szüksége van rád, így nem tanácsos hagyni őt addig sírni, ameddig abba nem hagyja. A babádnak szüksége van arra, hogy így fejezze ki magát, azért, hogy képessé váljon az alkalmazkodásra, így ne akard, hogy azonnal hagyja abba a sírást!

Megoldást jelenthet, ha a karjaidba veszed őt, és kedvesen suttogsz neki. Akadnak olyan kisgyerekek, akik például azt szeretik, ha sétálunk velük, esetleg egy fürdő vagy gyengéd masszírozás is szóba jöhet. Pár perc múlva pedig már vissza is teheted a kiságyba. Ha még mindig kicsit nyugtalannak látod, ne ess kétségbe, hiszen ez is természetes: a babák az elalvás előtt mindig többet mocorognak. Valószínűleg hamarosan elszenderedik.

Csábítónak tűnhet először, hogy a gyerek a karodban alszik el. Az első pár hét után azonban tedd őt a saját ágyába, akkor, amikor még ébren van. Ott békességben szophatja a hüvelykujját, vagy magához szoríthatja a kedvenc játékát, meglátod, majd hamarosan el is alszik...

Bár olykor-olykor nem könnyű, de fontos, hogy próbálj meg nyugodt maradni ebben az időszakban! Ha nem így teszel, a baba érezni fogja benned a feszültséget, amely csak tovább fokozza a rossz érzését. Türelmesnek kell lenned, mert ez az időszak pár héttől akár pár hónapig is eltarthat!

 

A baba alvásával kapcsolatos hasznos tippekért kattints!

 

Éjjel is felébred?

Sokszor felébredsz babád sírására éjszaka? Ne aggódj, hiszen ez is természetes és ugyancsak átmeneti időszak! Mármint az éjszakai ébredés, amelyen a gyermekek többsége általában 6 hónapos korától 5-6 éves koráig átesik. Mielőtt kétségbeesnél, gondolj arra, hogy ez a fajta alvási „rendellenesség” fontos szerepet játszik a gyermek szellemi és érzelmi egyensúlyának kialakulásában.

A témában további hasznos információkat itt találsz.

 

Tovább

Kapcsolódó tartalom

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Az anyukák értékelése0/5
avatar
Keresés

Nem találod, amit keresel?
what you are looking for?

Try our new smart question engine. We'll always have something for you.

Úgy tűnik, már regisztrált felhasználó vagy

Jelentkezz be, hogy élvezhesd a Nestlé Baba Közösség tagjainak szóló előnyöket! Kattints ide a bejelentkezéshez!