MyFeed Personalized Content
7-8 hónap
Cikk
Add this post to favorites

A hozzátáplálás, és minden amit tudnod kell róla

Részletes hozzátáplálási táblázat is vár téged a letölthető Hozzátáplálási kisokosban, amelyben megismerheted a hozzátáplálás teljes menetét.

Jún. 8, 2023

Kis lépés az emberiségnek, de hatalmas lépés nektek: a 6 hónapos baba, aki anyatejen élt, belép az ételek és a hozzátáplálás csodás univerzumába... 

Szeretnél hozzájutni egy olyan anyaghoz, amiben átláthatóan követheted, hogy mikor milyen táplálékkal kínálhatod babádat? Összeállítottuk neked a Nestlé Hozzátáplálási Útmutatót, ami az MDOSZ (Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége) elnökének ajánlását is elnyerte!

A kisokosban megtalálható többek közt a hozzátáplálási táblázat is. Ebből könnyen kikeresheted, hogy kisbabádnak az adott életszakaszban az egyes ételcsoportokból mit ajánlott választanod. A kisokos letöltéséhez kattints ide!

Forradalmi változások az étrendben

A legtöbb anyuka aggódva néz a hozzátáplálás elé – eddig minden olyan egyszerű volt, anyatej vagy tápszer és kész. Mostantól viszont „rendes” ételek jönnek, nem mindegy, milyen sorrendben, mennyiségben, arányban… gondolj bele: ha a hozzátáplálás neked is ekkora kaland, mit szóljon a babád? Vadonatúj ízekkel és állagokkal találkozik, ráadásul egy „kanál” nevű új baráttal – ennyi változás egyszerre…. a dologban ráadásul egy teljesen új lehetőség is rejlik: a babád mostantól véleményt nyilváníthat a menüvel kapcsolatban – tehát ez nemcsak az étrendben, a személyiségfejlődésben is mérföldkő.

Az első kanál

Az egész hatalmas változás az első kanalas étellel kezdődik. Jól készítsd elő: vásárolj egy különleges (például mesefigurás) műanyag, lekerekített peremű kanalat, és ültesd a babát az etetőszékbe, de közvetlenül az asztal mellé, hogy ő is nagynak érezhesse magát! Készítsd oda a telefonod vagy fényképezőgéped is – akkor is fontos emlék lesz ez a fotó, ha épp csak megnyalja a kanalat a babád. Ne legyenek nagy elvárásaid, hiszen ez még csak a legelső alkalom! A menünek sem kell extrának lennie, elegendő egy kis püré vagy pép, amelyben nincsenek nagyobb darabok – gondolj bele, így is mekkora változás ez a hozzátáplálás a babádnak.

Érdemes megfontolnod a Nestlé Yogolino termékcsalád kipróbálását is, hiszen megkönnyíti a mindennapokat, összetevői pedig kiválóan alkalmazkodnak kisbabád igényeihez. Hasznos választás, hiszen nemcsak otthon tesz jó szolgálatot a Nestlé Yogolino bébidesszert, hanem utazásaitok során is, hiszen ez a püré hűtés nélkül fogyasztható. 6 hónapos kortól adható, így kiváló kiegészítő lehet kisbabád hozzátáplálásában.

Ha nagyon éhes a baba, akkor halaszd el a kanalazást, vagy először adj neki egy kevés anyatejet, vagy olyan ételt, amit eddig is fogyasztott – így lesz türelme a lassabb, kanalazós módszerhez. Ha minden igyekezeted ellenére sem sül el túl jól az első alkalom, ne keseredj el, holnap újra megpróbálhatjátok! Még a kanállal ellenszenvező babák is rákapnak a dolog ízére, csak nekik valamivel több időre van szükségük.

Enni jó!

Az első és legalapvetőbb élvezet, melyet a baba megtapasztal – az evés. Amikor először ölelik meg, még nem gondol bele tudatosan, csak érzi, hogy ez a biztonság… amikor pedig először szoptatja meg az anyukája, az maga a tömény boldogság! 

A csodás, harmonikus és bensőséges anyatejes időszak után a baba felfedezi a szilárd ételeket. Borsópüré? Mennyit nevetsz majd a grimaszokon… Büszke leszel az étvágyára – mennyi érzés mindkét oldalon! És végül eljön az a nagy nap, amikor a baba elfoglalja a helyét az asztalnál, és mindenki meghatottan nézi őt, aki csak úgy tündököl a figyelem középpontjában, ügyesen és olyan „nagyosan”. A baba tehát az étkezések útján sok-sok extra figyelmet és dicséretet kap – újabb jó ok egy kis további falatozásra!

„Nemkell”!

Minden erőfeszítésed és kreatív ötleted ellenére is megesik, hogy a baba tökéletes ellenszenvvel viseltetik egy-egy étel iránt. Az új ételek iránti fóbiák általában kétéves kor körül kezdődnek és 4-7 éves kor körül csúcsosodnak ki. Ez az a korszak, amikor a gyerekek többségére rásütik a „válogatós” bélyeget… pedig számos oka lehet annak, hogy miért kerül száműzetésbe egy étel. Ez lehet az akarat kifejezése, félelem az új (és zöld!!) ételtől, vagy egyszerűen csak tényleg nem ízlik. Jegyezd meg, minél több új ételt vezetsz be a baba kétéves kora előtt, annál kevesebb esélye lesz a válogatásnak!

Menetrend

Mikor kezdődik pontosan az az időszak, amikor az anyatej mellé új ízek érkeznek?

A szilárd ételek bevezetése a baba 4-6 hónapos kora körül kezdődik. Eddig mindenképpen várnod kell, hogy a szervezete felkészüljön a hozzátáplálásra, az anyatejen túli világra, és még ekkor is egyszerre mindig csak egyfajta ételt kínálj a babának, és hagyj 2-3 napot arra, hogy szokja ezt az ízt, mielőtt egy újabbat vezetnél be. A letölthető hozzátáplálási táblázat segíti a menetrend kialakítását. 

Az első lakomák alkalmával a babák a következők közül választhatnak:

 • gabonafélék: ezek keményítőben gazdagok, lassú felszívódásúak, és sok energiát szolgáltatnak
 • gyümölcsök és zöldségek, melyek természetesen édes ízűek: alma, banán, barack, körte stb., illetve répa, cukkini, bab, spenót.

Az első ételeket pürésítve kínáld! Ha te magad készíted, főzd meg vízben vagy gőzben a kiválasztott zöldséget, só és cukor nélkül, majd jól keverd össze egy kézi mixer segítségével, míg teljesen homogén nem lesz az állaga.

Folytatásnak jöhetnek a következők:

 • Főtt hús és sonka (kivéve a pácolt és füstölt húsok), hal (minden fajtája, de nem bundázva) és tojássárgája. Mindent jól össze kell keverni, pürésítve vagy apró darabkákra vágva! Tartsd észben, hogy a 6-8 hónapos babának szükséges fehérjemennyiség (hús, sonka, tojás) csupán 2 teáskanálnyi húst vagy halat és egy kemény tojás sárgájának a felét jelenti – vagy ha a számokat jobban szereted, ez összesen 10 gramm naponta. Ha ennél többet kínálsz, az túlterhelheti a kicsi szervezetét!
 • Gluténtartalmú tejpépek vagy babamüzlik, finom búzadara, puhára főzött tészta – ezek értékes energiát jelentenek a kis felfedező számára.

A tejpépek nagyszerű kiegészítői a mindennapoknak. A gabona alapú pépeknek alapvetően két fajtája van: tejpépek és gabonapépek. A tejpép a gabonatartalom mellett tejet is tartalmaz, és az elkészítéséhez csak vizet kell hozzáadni. Ezzel szemben a gabonapépeket anyatejjel vagy tápszerrel javasolt elkészíteni. Könnyű elkészíteni, és igen sokféle módon lehet felhasználni, hiszen az édes és a sós ízvilág szereplője is lehet. A pépek továbbá jó szolgálatot tehetnek a kalorizálásban is, ezzel támogatva az örökmozgó kisbabákat és az éjszakai nyugodtabb alvást. A hozzátáplálás során az elsők között fognak szerepelni a gabonafélék, azok közül is kiemelten a búza, árpa, rozs és zab, mivel ezekben a gabonafélékben található az úgynevezett glutén, amelynek bevezetése a baba 4 és 7 hónapos kora között ajánlott. A gluténtartalmú gabonaféléket (búza, árpa, rozs, zab) tartalmazó tejpépek alkalmasak a glutén bevezetésére.

Nestlé pépek
Ismerd meg a Nestlé tejpépeket!

A Nestlé pépek szeretettel készítve, gondosan válogatott gabonával járulnak hozzá a napi javasolt gabonabevitelhez.

Az anyatej vagy tápszer továbbra is kulcsfontosságú. Legalább 500 ml-t kell fogyasztania a babának mindennap, de ebbe bele kell számítani a gyerekeknek készült tejtermékeket is.

A baba ekkor már minden nap négyszer étkezik (reggeli, ebéd, uzsonna, vacsora), és igazán nagynak érezheti magát, hiszen szinte mindenből ehet már egy keveset.

Néhány jó tanács:

 • Amikor főzöl, csökkentsd a só és a cukor mennyiségét, és próbáld elkerülni az olajban sütést.  
 • Amikor otthon készíted el a babaételt, ha lehet, zsiradékként használj hidegen sajtolt növényi olajat, melyet a főzés után, de még a tálalás előtt adj hozzá az ételhez. Ezek az olajak ugyanis gazdagok omega zsírsavakban (omega3, omega6), melyek nélkülözhetetlenek a baba fejlődéséhez.
 • Az étkezések mellé nincs szükség másra, mint tiszta vízre – ne szoktasd rá a babát a cukros ivólevekre!

Végül ami az édesanyák egyik legnagyobb aggodalmát, a mennyiséget illeti: hidd el, a baba tudja, mi a jó neki: ha jóllakott, abbahagyja az evést, ha éhes, fog még kérni.

Az étkezés nagyon jó lehetőség a babának, hogy alakítsa a személyiségét: véleményt nyilváníthat, kérhet és elutasíthat, befolyásolhatja a dolgok menetét… ha mindez nem azt jelenti, hogy a finom fogások a falon végzik, támogasd és tanítsd a kis felfedezőt – hamarosan büszkén nézheted majd, ahogyan önállóan eszik. Még zöldet is! 

Enikő, a 15 hónapos Ákos anyukája:

„Ákos minden étkezéskor azt kiabálja az etetőszékében, hogy jepüjőőőő!” És tudom, hogy innentől kezdve 20 percig biztosan zuhanó repülésest fogok játszani a kanállal... ha később majd azt mondja, hogy pilóta akar lenni, tudni fogom, honnan származik az ötlet.” 

Hozzátáplálási kisokos

A hozzátáplálás sok türelmet és ugyanakkor tudatosságot is igényel a szülők részéről. Türelmet azért, mert a csecsemő még nem elég ügyes, figyelni kell például arra, hogy ne kapjon fullasztó, félrenyelhető ételeket.  Az ingyenes kiadvány útmutató a szülők számára, amelyben szakemberek által megfogalmazott tanácsok és az étkezésre vonatkozó iránymutatások segítik a csecsemők egészséges fejlődését.

Hozzátáplálási kisokos
Hozzátáplálási kiskokos

Szakemberek által megfogalmazott tanácsok segítik a csecsemők egészséges fejlődését.

Rate this article
5

Csatlakozz a Baby & me Clubba!

MVP Logo

Ismerd meg a regisztráció előnyeit

 • Letölthető kisokosok

  Hozzáférhetsz letölthető kisokosokhoz, receptkönyvekhez, útmutatókhoz

 • Hírlevél feliratkozás

  Várandósságod heteihez, majd kisbabád fejlődésének pontos üteméhez igazodó hírlevelekkel várunk

 • Szakértői támogatás

  Szakértői tanácsokkal, tippekkel várunk

 • Kuponok és ingyenes termékminták

  Használd ki a Club tagság előnyeit és igényelj kuponokat, termékmintákat