MyFeed Personalized Content
12-23 hónap
Cikk
Add this post to favorites

Segítség, válogatós a gyerekem!

Néhány apró konyhai trükkel még a legválogatósabb csemetét is sikerül meggyőznünk arról, hogy kóstolja meg a kínált ételt. 

Ápr. 15, 2021

Válogatós gyerek - konyhai trükkök a legválogatósabb csemetéknek

 

Rossz minta, szülői következetlenség vagy csupán gyermeki hóbort? – nem egy válogatós gyermek szülője teszi fel magának ezeket a kérdéseket. Nem ritka, hogy az egykor mindent szívesen fogyasztó gyermek egyszer csak válogatni kezd, csupán egy-kétféle ételt hajlandó megenni, vagy a korábban egyébként is ímmel-ámmal falatozó pici még rosszabbul eszik. Sok 1,5-2 éves gyermek édesanyja tudja ugyan, hogy a dackorszak és a kibújó fogak is befolyásolhatják az étkezési kedvet, mégis megrémül, mert úgy érzi, hiába tesz meg mindent gyermeke kiegyensúlyozott étrendjéért, ha csemetéje száműzi még az eddigi kedvenc fogásokat is. És ilyenkor kezdődhet el a táplálkozási kedvre igencsak negatívan ható folyamat: az anyuka erőltetni kezdi az evést. E kényszerítéssel azonban csak ronthatunk a helyzeten!

De akkor mégis mit tehetünk azért, hogy megkedveltessük a kicsivel az étkezést? Íme, néhány tipp!

 

 1. Minden a hozzátáplálással kezdődik!

A helyes étkezési szokások kialakítása a hozzátáplálásnál kezdődik, vagyis, ha időben rögzülnek a kicsikben a táplálkozással kapcsolatos alapelvek, az esetleges átmeneti „nemevés-problémák” is könnyebben áthidalhatók.

 

 1. Légy jó minta!

Mindenképpen tartsd szem előtt, hogy szülőként a saját étkezési szokásaiddal is példát mutatsz a gyermekednek! Minden étkezésnél ülj asztalhoz, ne szaladva kapkodd be a falatokat, és törekedj arra, hogy evés közben ne foglalkozz mással!

 

 1. Legyen családi program az étkezés!

Az étkezés legyen mindig egy jó családi program! Mindig hívd asztalhoz a csemetét, és ti, felnőttek mindig üljetek le vele! A közös étkezések nemcsak a helyes táplálkozási szokások kialakításában segíthetnek, hanem a családi életnek is keretet adnak és a kapcsolatokra is ösztönzően hatnak.

 

 1. Mesés falatok a tányéron

Nem szívesen eszik zöldségeket és gyümölcsöket a kicsi? Akkor elő a kreativitással! Legyen például a banán egy csiga teste, egy almaszelet pedig a háza! A szőlőből készülhet kukac a tányérra, a kenyér pedig miért ne lehetne a Mikulás feje, amire mondjuk, paprikából készülhetne a sapka?

 

 1. Gyümölcsöt szívószállal?

Ha a gyümölcsök nem tartoznak a kicsi kedvencei közé, érdemes a levét kifacsarva gyümölcsléként vagy turmixolva, csinos pohárból kínálni. Ez utóbbi olyan, mint a korábban adott gyümölcsös bébiétel, de a körítés miatt már igenis felnőttes. A nem megszokott dolgok csábítóbbak lehetnek.

 

 1. Ételkészítés együtt

Készítsétek elő és el együtt az asztalra kerülő fogásokat! Engedd, hogy a salátához ő dobálja a zöldségeket a tálba, mondd el, mutasd meg neki, melyik lábasba mi kerül, és közösen felügyeljétek főzés közben a készülő finomságot!

 

 1. Trükkök a tányérokkal

A rosszul evő, válogatós gyerekeknél jó ötlet lehet egy állatfigurás tányért is bevetni. Melyik csemete ne akarná kikanalazni a levest vagy a főzeléket az utolsó cseppig, ha tudja, a kiscicát csak így láthatja meg a tál alján? Van olyan kicsi is, akinek például azzal lehet kedvet csinálni az étkezéshez, ha ugyanolyan tányérból ehet, mint anya és apa.

 

 1. Tejalapú finomságok

A kisgyermekeknek 1 éves kor felett is napi 500 ml, azaz kb. két pohárnyi tej alapú táplálékra van szükségük. Ezt fedezhetik a baba életkorának, fejlettségi szintjének és igényeinek megfelelő anyatej-kiegészítő tápszerek és gyerekitalok is, melyeket nem csak ital formájában lehet fogyasztani, hanem nagyszerű alapanyagai lehetnek más finomságoknak is.

 

A gyerek nem kicsi felnőtt

Attól, hogy a kisgyermek 2 éves koráig már szinte mindent megkóstol, nem jelenti azt, hogy ugyanazt kell ennie és ugyanúgy kell táplálkoznia, mint a felnőtteknek. Sőt! A csemetének ne a nagyok ízlése szerint készített ételeket kínáld! Főzés során csökkentsd a só és a cukor mennyiségét, valamint próbáld elkerülni a bő olajban sütést is!

Rate this article

Csatlakozz a Baby & me Clubba!

MVP Logo

Ismerd meg a regisztráció előnyeit

 • Letölthető kisokosok

  Hozzáférhetsz letölthető kisokosokhoz, receptkönyvekhez, útmutatókhoz

 • Hírlevél feliratkozás

  Várandósságod heteihez, majd kisbabád fejlődésének pontos üteméhez igazodó hírlevelekkel várunk

 • Szakértői támogatás

  Szakértői tanácsokkal, tippekkel várunk

 • Kuponok és ingyenes termékminták

  Használd ki a Club tagság előnyeit és igényelj kuponokat, termékmintákat