MyFeed Personalized Content
12-23 hónap
Cikk
Add this post to favorites

Már elég nagy vagyok a nagykádhoz!

0
0 Értékelések

Egy-másfél évesen gyermeked elég nagy már, hogy ő is a nagykádban fürödjön. Ez rengeteg lehetőséggel, de nagy odafigyeléssel jár majd együtt.

Okt. 3, 2020

A csecsemő fürdetése - mikor elég nagy a nagykádhoz?

 

Biztonság

A nagyobb vízfelület fokozott fulladásveszélyt jelent. Gyermeked még most sem áll készen arra, hogy egyedül maradjon a fürdőkádban, csak felnőtt felügyeletében fürödhet, és csak akkora vízben, amelyben biztonságban érzi magát, és ülő helyzetben legfeljebb a derekáig ér.

Az új környezet új veszélyforrásokat rejt: ne engedd, hogy a kicsi a kád csapját csavargassa, mert elállíthatja vagy akár le is forrázhatja magát a vízzel. Igyekezz egyszerű szavakkal el is magyarázni neki, ez miért veszélyes. Pakold el a veszélyt jelentő dolgokat, ne maradjon elérhető távolságban borotva, vegyszer, de tusfürdő, szappan vagy fogkrém sem, hiszen babád nagy valószínűséggel meg akarja majd azokat kóstolni.

Ne tegyél a gyerkőc vizébe fürdőolajat, bármennyire is kedveled az illatát, mert attól nagyon csúszóssá válhat a kád alja. Ha egyébként is tartasz a csúszásveszélytől, vehetsz a kád aljába és a kád mellé kilépéshez is csúszásgátlót, amelyeket – ahogy minden fürdésnél használt eszközt – rendszeresen tisztítani kell.

Higiénia

A közös fürdőkád tisztítására még nagyobb gondot kell fordítani, mint a babakádéra: a gyermek minden fürdése előtt mosd ki. Ha fertőtlenítőt használsz, maradéktalanul öblítsd ki a kádból, nehogy irritálja a kicsi bőrét.

A nagykádban óhatatlanul elszaporodnak a fürdőjátékok. Fürdés után ezekből ki kell önteni a vizet és szárazon kell tartani, valamint legalább kéthetente fertőtlenítsd őket. Az olyan játékok, amelyek belsejében pang a víz – legyenek bár papíron igazi klasszikusok, mint a sípolós gumikacsa –, nem valók hosszú távon a fürdőkádba, mert elszaporodnak bennük a kórokozók, és a fertőtlenítőszert sem lehet belőlük megfelelően kimosni.
Nagyon jókat lehet viszont játszani a kiürült és kiöblített tusfürdős és samponos flakonokkal, amelyeket fertőtlenítés helyett rendszeresen le is cserélhetsz, hasonlóan a fürdőszivacsokhoz – ezeket, ha nem akarod olyan gyakran kidobálni, megpróbálhatod mosógépben is kimosni.

Változások a fürdés menetében

A fürdetés fokozatosan fürdéssé alakul át, több lesz a szabad játék, megmutathatod gyermekednek saját testtájait, és próbálgathatja maga azok megmosását szappannal vagy tusfürdővel.

Gyermeked bőre ekkorra már elég érett a gyermek tusfürdőkhöz, szappanokhoz és habfürdőkhöz, így hacsak nem tapasztaltál nála különös érzékenységet valami iránt, ezek közül bátran választhattok a drogériák kínálatából. Készíthettek nagy habot is a kádba, a kisgyerekek imádják ezzel „kimeszelni” a csempét vagy apához hasonlóan bekenni az arcukat vele, és „leborotválni”. Alkalmanként izgalmas lehet az is, ha egy csipet gyermek fürdősót teszünk a kádba, amitől kék, zöld vagy rózsaszín lesz az egész víz. Esetleg szappanbuborékokat is lehet eregetni.

A hajmosásban egyre inkább ajánlott áttérni a babafürdetőkről gyermeksamponokra, a szemkímélő művelet érdekében bevethetsz akár bababoltokban kapható hajmosó karikát is, és a sampon lemosásához használhatod a tusolófejet.

A fogmosás a babafogkefe rágcsálásától apránként fejlődhet a fluoridmentes fogrémmel végzett gyengéd kefélés felé. Ebben segíthet, ha te is példát mutatsz a gyermekednek, vagy ha egy időben ő is megmoshatja a te fogadat (a saját fogkeféddel).

Együtt fürdés

A nagykád azért is szuper jó móka, mert abban együtt is lehet fürdeni! Ebben fontos szabály, hogy csak egészséges személyek fürödhetnek egy vízben, így például egyik fél lábán se legyen gombafertőzés, vagy ne legyen megfázva. Ha van nagyobb testvér, és van kedve az együtt pancsoláshoz, ez fantasztikus mindennapi alkalom a kötődés erősítésére. Természetesen egészséges szülőként az apuka vagy te is együtt fürödhetsz a gyermekeddel, azonban nem árt lezuhanyoznod előtte, a higiénián túl már csak azért is, mert ilyen helyzetben nem éppen valószínű, hogy te is meg fogsz tudni a kádban mosakodni a kicsivel, ez nem erről szól. Ha együtt fürdötök, nem árt, ha egy harmadik fél is segédkezik, és nem neked kell hosszan törölköznöd és öltözködnöd, mielőtt kiveszed a kicsit, vagy vizesen-meztelenül bajlódni az öltöztetésével.
Összességében tehát a nagykádra való áttérés kis odafigyeléssel bővíti a lehetőségeiteket, és remek közös szórakozást kínál minden nap végén a családnak.
 

rating review icon
Legfrissebb értékelések

Értékelések átlaga

0
0
0 értékelés

Összefoglaló

 • 5 star
  0
 • 4 star
  0
 • 3 star
  0
 • 2 star
  0
 • 1 star
  0

Új értékelést írok