MyFeed Personalized Content
12-23 hónap
Cikk
Add this post to favorites

A másfél éves baba fejlődése

0
0 Értékelések

Csemetéd magabiztosan, önállóan járkál, totyog, mint egy kis pingvin. Rengeteg szót felismer, néhányat már ki is mond! Csak kapkodod a fejed, ahogy napról napra egyre ügyesedik mind fizikailag, érzelmileg és értelmileg is.

Feb. 25, 2021

A másfél éves gyerek fejlődese

 

Természetes módon gyermeked súlygyarapodása az első évben tapasztaltakhoz képest meglehetősen lelassul. Míg egy éves koráraa legtöbb kisbaba megháromszorozza születési súlyát, úgy a második évükben nagyjából összesen 2 kilót gyarapodnak. Húgyhólyagjuk velük együtt növekszik, így egyre kevesebb peluscserére lesz szükségetek. Annyi érdekes és izgalmas dolog vár még felfedezésre, hogy a babákat sokszor nem is nagyon köti le önmagában az evés – gyorsan megeszik az adagjukat és folytatják is a játékot. A rágó és őrlőfogak törnek elő ebben az életszakaszban, másfél éves korukra a babáknak átlagosan 15 fogacskájuk van. Szerencsére a hátsó fogak megjelenése korántsem jár akkora kellemetlenséggel, mint az elsők kibújása, ezért kimondhatjuk, hogy a fogzás nehezén már túl is vagytok! Ugye, milyen gyorsan elment ez az idő is?
 

A baba mozgásfejlődése

A másfél éves gyermeked már egyre ügyesebben közlekedik a lépcsőn, gond nélkül fel tud lépkedni rajta (azért jó, ha védőhálóként a nyomában vagy ilyenkor is). Felfelé mindig könnyebb, de lefelé még kell a segítség! Szaladni még nem tud (gyakorolja, de térdeit még nem hajlítja be a futáshoz), de egyre gyorsabban szedegeti a lábait, és nagyon élvezi a játékos kergetőzést. 18 hónaposan néhány lépést hátrafelé is képes megtenni. Minden bútorra és megmászható dologra felmászik, ezért az instabilabb berendezési tárgyakat a biztonság kedvéért ajánlott rögzíteni!
Labdázni egyre koordináltabban és ügyesebben tud, rúgja, dobja, gurítja, elkapja (legalábbis nagyon lelkesen gyakorol).  Zenére táncol, pörög-forog. Másfél éves korában érdemes megismertetni a korának megfelelő rajzeszközökkel, nagy élvezettel veti majd bele magát a színes ceruzák, zsírkréták világába. Rajzaira ennyi idősen a körkörösség jellemző, szinte görcsösen, szögletesen firkál. Szuper motorikus készségfejlesztő módszer a rajzolás, arra viszont készülj fel, hogy innentől az egész otthonotok egy óriási rajztáblának fog tűnni a szemében!
Az egyszerűbb ruhadarabok (például a cipő, zokni) le-és felvételét is bőszen próbálgatja már. Tegyél ki neki két szettet a ruhái közül és ajánld fel, hogy kiválaszthatja, az aznapi szerelését. Eleinte lehet, hogy még tétovázni fog, de idővel nagyon megszeretheti a ruhaválogatást és ezáltal az öltözködést is! 
 

A baba érzelmi és értelmi fejlődése

Csemetédnek ebben a korban már mindenképp érdemes meséket olvasni, amennyit csak lehet, hiszen a könyvekben már nem csak a képek, hanem a versikék és mondókák is érdekelni fogják, igaz még csak nagyjából kettő-öt sor terjedelemig tud koncentrálni rájuk. Rengeteg jó fejlesztő könyv van a boltok polcain, amiből játékosan tanítgathatod a színek, az ellentétek, az állatok neveire, amire ebben a korban már nagyon fogékony lesz.
Már egyre többször észreveszed, hogy segítőkész (szívesen végrehajt egyszerű kéréseket) és együttérző (pl. látja, ha valaki szomorú és vigasztalni próbálja).  Szereti csoportokba rendezgetni a játékait, ringatja, etetni és fürdetni próbálja a babáját.
Határozott jelei lehetnek a féltékenységnek is. Ha a testvéreivel vagy más babákkal foglalkozol a jelenlétében, odajön ő is, ilyenkor extrán igényli a simogatást, játékot, törődést. Ha nem sikerül magára vonnia a figyelmed, előfordulhat, hogy dühös sírásba kezd vagy más módon próbálja kikövetelni a törődésed(megüt, tiltott dolgokat csinál). Nyugtasd meg, biztosítsd a szeretetedről, de a féltékenység szülte kicsapongásait sose hagyd szó nélkül! Szüksége van rá, hogy ismerje a határait, hogy mit szabad és mit nem. Ezeket a pozitív vagy - ebben az esetben - negatív megerősítéseket elsősorban tőled várja majd. 
Most van abban a korszakban, amikor mindent erőteljesen utánoz: a házimunkába besegít, sepreget, port töröl, „porszizik”. Számára ez játék, lesi, leutánozza a mozdulataid.  Tartsd szem előtt, hogy innentől egy szuper fogékony, éber és figyelő kisbaba lesz a nyomodban egész nap! Ebben az időszakban tudod megalapozni a jó (vagy ne adj isten a rossz) berögződéseit. A fogmosást, az evést vagy a napi rutinteendőket éppúgy kifigyeli és leutánozza, mint ahogyan a különféle helyzetekre adott reakcióidat is. Ez azt jelenti, hogy ha te magad sosem eszel ülve, akkor ő sem akar majd, ha soha nem eszel zöldséget, akkor neki se lesz kedve hozzá, ha egyes helyzetekre kiabálással reagálsz, akkor ő is úgy fog. De ha szépen megterítesz és közösen ültök le étkezni, ha telepakolod a tányérod különféle színes zöldséggel és gyümölccsel, amit aztán élvezettel elmajszoltok, ha türelmesen, kedvesen és pozitívan próbálsz hozzáállni az élet hozta váratlan kihívásokra, akkor ezeket a jó dolgokat gyermeked is átveszi majd tőled és kamatoztatni fogja egész élete során.
 

rating review icon

Legfrissebb értékelések

Értékelések átlaga

0
0
0 értékelés

Összefoglaló

 • 5 star
  0
 • 4 star
  0
 • 3 star
  0
 • 2 star
  0
 • 1 star
  0

Új értékelést írok