Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
18-honapos-baba-fejlodese

A másfél éves baba fejlődése

Csemetéd magabiztosan, önállóan járkál, totyog, mint egy kis pingvin. Rengeteg szót felismer, néhányat már ki is mond! Csak kapkodod a fejed, ahogy napról napra egyre ügyesedik mind fizikailag, érzelmileg és értelmileg is.

2021/02/25 16:39

Másfél éves korában a kicsik aktívan  használt szókincse általában 10-50 szó között mozog, a passzív tudásuk viszont ennek a többszöröse. Ekkorra már nagyon jól megértitek egymást kisbabáddal, elég rámutatnia valamire, egy-egy szóval, hanggal jeleznie, vagy bármilyen egyéb kis gesztust tennie feléd és már tudod is, hogy mit szeretne. Kialakulóban van a közös kis titkos nyelvetek.

A másfél éves gyerek fejlődese

 

Természetes módon gyermeked súlygyarapodása az első évben tapasztaltakhoz képest meglehetősen lelassul. Míg egy éves koráraa legtöbb kisbaba megháromszorozza születési súlyát, úgy a második évükben nagyjából összesen 2 kilót gyarapodnak. Húgyhólyagjuk velük együtt növekszik, így egyre kevesebb peluscserére lesz szükségetek. Annyi érdekes és izgalmas dolog vár még felfedezésre, hogy a babákat sokszor nem is nagyon köti le önmagában az evés – gyorsan megeszik az adagjukat és folytatják is a játékot. A rágó és őrlőfogak törnek elő ebben az életszakaszban, másfél éves korukra a babáknak átlagosan 15 fogacskájuk van. Szerencsére a hátsó fogak megjelenése korántsem jár akkora kellemetlenséggel, mint az elsők kibújása, ezért kimondhatjuk, hogy a fogzás nehezén már túl is vagytok! Ugye, milyen gyorsan elment ez az idő is?
 

A baba mozgásfejlődése

A másfél éves gyermeked már egyre ügyesebben közlekedik a lépcsőn, gond nélkül fel tud lépkedni rajta (azért jó, ha védőhálóként a nyomában vagy ilyenkor is). Felfelé mindig könnyebb, de lefelé még kell a segítség! Szaladni még nem tud (gyakorolja, de térdeit még nem hajlítja be a futáshoz), de egyre gyorsabban szedegeti a lábait, és nagyon élvezi a játékos kergetőzést. 18 hónaposan néhány lépést hátrafelé is képes megtenni. Minden bútorra és megmászható dologra felmászik, ezért az instabilabb berendezési tárgyakat a biztonság kedvéért ajánlott rögzíteni!
Labdázni egyre koordináltabban és ügyesebben tud, rúgja, dobja, gurítja, elkapja (legalábbis nagyon lelkesen gyakorol).  Zenére táncol, pörög-forog. Másfél éves korában érdemes megismertetni a korának megfelelő rajzeszközökkel, nagy élvezettel veti majd bele magát a színes ceruzák, zsírkréták világába. Rajzaira ennyi idősen a körkörösség jellemző, szinte görcsösen, szögletesen firkál. Szuper motorikus készségfejlesztő módszer a rajzolás, arra viszont készülj fel, hogy innentől az egész otthonotok egy óriási rajztáblának fog tűnni a szemében!
Az egyszerűbb ruhadarabok (például a cipő, zokni) le-és felvételét is bőszen próbálgatja már. Tegyél ki neki két szettet a ruhái közül és ajánld fel, hogy kiválaszthatja, az aznapi szerelését. Eleinte lehet, hogy még tétovázni fog, de idővel nagyon megszeretheti a ruhaválogatást és ezáltal az öltözködést is! 
 

A baba érzelmi és értelmi fejlődése

Csemetédnek ebben a korban már mindenképp érdemes meséket olvasni, amennyit csak lehet, hiszen a könyvekben már nem csak a képek, hanem a versikék és mondókák is érdekelni fogják, igaz még csak nagyjából kettő-öt sor terjedelemig tud koncentrálni rájuk. Rengeteg jó fejlesztő könyv van a boltok polcain, amiből játékosan tanítgathatod a színek, az ellentétek, az állatok neveire, amire ebben a korban már nagyon fogékony lesz.
Már egyre többször észreveszed, hogy segítőkész (szívesen végrehajt egyszerű kéréseket) és együttérző (pl. látja, ha valaki szomorú és vigasztalni próbálja).  Szereti csoportokba rendezgetni a játékait, ringatja, etetni és fürdetni próbálja a babáját.
Határozott jelei lehetnek a féltékenységnek is. Ha a testvéreivel vagy más babákkal foglalkozol a jelenlétében, odajön ő is, ilyenkor extrán igényli a simogatást, játékot, törődést. Ha nem sikerül magára vonnia a figyelmed, előfordulhat, hogy dühös sírásba kezd vagy más módon próbálja kikövetelni a törődésed(megüt, tiltott dolgokat csinál). Nyugtasd meg, biztosítsd a szeretetedről, de a féltékenység szülte kicsapongásait sose hagyd szó nélkül! Szüksége van rá, hogy ismerje a határait, hogy mit szabad és mit nem. Ezeket a pozitív vagy - ebben az esetben - negatív megerősítéseket elsősorban tőled várja majd. 
Most van abban a korszakban, amikor mindent erőteljesen utánoz: a házimunkába besegít, sepreget, port töröl, „porszizik”. Számára ez játék, lesi, leutánozza a mozdulataid.  Tartsd szem előtt, hogy innentől egy szuper fogékony, éber és figyelő kisbaba lesz a nyomodban egész nap! Ebben az időszakban tudod megalapozni a jó (vagy ne adj isten a rossz) berögződéseit. A fogmosást, az evést vagy a napi rutinteendőket éppúgy kifigyeli és leutánozza, mint ahogyan a különféle helyzetekre adott reakcióidat is. Ez azt jelenti, hogy ha te magad sosem eszel ülve, akkor ő sem akar majd, ha soha nem eszel zöldséget, akkor neki se lesz kedve hozzá, ha egyes helyzetekre kiabálással reagálsz, akkor ő is úgy fog. De ha szépen megterítesz és közösen ültök le étkezni, ha telepakolod a tányérod különféle színes zöldséggel és gyümölccsel, amit aztán élvezettel elmajszoltok, ha türelmesen, kedvesen és pozitívan próbálsz hozzáállni az élet hozta váratlan kihívásokra, akkor ezeket a jó dolgokat gyermeked is átveszi majd tőled és kamatoztatni fogja egész élete során.
 

Tovább

Kapcsolódó tartalom

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Az anyukák értékelése0/5
avatar
Keresés

Nem találod, amit keresel?
what you are looking for?

Try our new smart question engine. We'll always have something for you.

Úgy tűnik, már regisztrált felhasználó vagy

Jelentkezz be, hogy élvezhesd a Nestlé Baba Közösség tagjainak szóló előnyöket! Kattints ide a bejelentkezéshez!